2. Cesta za víny Itálie: Friuli - Venezia Giulia

Na virtuální cestě do krajin vína blízkých i vzdálených nás čeká návštěva dvaceti italských regionů a v každém lze najít řadu zajímavostí. Dnes začínáme v regionu Friuli – Venezia Giulia.

Friuli – Venezia Giulia

Je to region, který je nám, stejně jako region Trentino – Alto Adige, na našich cestách do Itálie nejblíže. Cestou je řada míst a měst, kde stojí za to se zastavit. My však budeme pospíchat rovnou do centra jedné z vinařský oblastí regionu, kterým je historické město Udine.

Udine

Město neleží na frekventovaných trasách za sluncem nebo za sněhem. Je proto neprávem turisty trochu opomíjené. Nabízí však řadu historických pamětihodností. K nejvýznamnějším bezesporu patří gotická katedrála Santa Maria Maggiore z let 1236-1335, barokně přestavěná v 17. století s freskami Giovanni Battista Tiepola a renesanční kostel Panny Marie delle Grazie z roku 1495 s malbami od Tintoretta. Řada renesančních a barokních paláců určuje charakter města a podílí se na jeho celkové atmosféře. Sami se přesvědčte na tomto videu, že stojí za to se zde zastavit se. Ale pojdˇme za vínem, kvůli kterému jsme sem přijeli. Nejprve snad pár faktických poznámek o vínech a podmínkách jeho pěstování v tomto regionu.

Ale pojdˇme za vínem, kvůli kterému jsme sem přijeli. Nejprve snad pár faktických poznámek o vínech a podmínkách jeho pěstování v tomto regionu.

Charakteristika regionu

I když tento region nepatří z italských k těm nejznámějším a nejvýznamnějším oblastem pěstování vína, můžeme najít i zde vína zajímavá. V roce 2017 bylo ve Friulii - Venezia Giulia vyprodukováno 1,6 milionu hl vína, z toho 77 % bílého. To je jeden z nejvyšších podílů bílého vína mezi italskými regiony. Milovníkům vína je region Friuli - Venezia Giulia známý především bílým vínem z odrůd Pinot Grigio (26 % plochy) a Friulano (9%). Nejpěstovanější červenou odrůdou je Merlot (15 %). Friuli-Venezia Giulia, jako vinařský region, je charakteristický převahou malých vinařství, zaměřených na kvalitu a často i pěstování řady místních tradičních odrůd révy jako jsou již zmíněné Friulano a Verduzzo nebo Picolit a Vitovska. 

V názvech vinic i fattorií často naleznete slovo „ronco“. To sice ve slovníku nenajdete, ale jedná se o místní označení a dá se přeložit jako „svah“. Charakter vína záleží na tom, zda se urodilo ve středomořském podnebí na jihu nebo v kopcích alpského předhůří na severu s kontinentálním podnebím. Najdete zde obvykle je svěží vína ovocného stylu, jak by se dalo očekávat od vinařské zóny s chladným podnebím. Osvěžující vína vytváří Friulano nebo Verduzzo. Obě odrůdy jsou autochtonní, tedy původem místní, odrůdy. Vinice ve Friuli-Venezia Giulia jsou nejvíce ovlivňovány polohou mezi Alpami a Jadranem. Na severu a východě se zvedají vysoké vrcholy Alp. Oblast se vyznačuje velmi teplými dny a chladnými nocemi, které pomáhají udržovat rovnováhu mezi kyselinou a cukrem, vyvinout plnou fenolickou komplexitu a aromatickou hloubku a umožňují hroznům dlouhé, pomalé vegetační období. V létě se průměrná teplota pohybuje kolem 22,8° C a celý region je bohatý na srážky. Sklizeň obvykle probíhá v září. Naopak polohy nižší a blíže k pobřeží díky přímořskému klimatu jsou méně vystaveny výrazným výkyvům teplot a vyznačují se stabilnějším a spolehlivějším počasím. V regionu se vyskytují půdy bohaté na vápník a dále pískovec v hornatějších oblastech. Hlinité půdy, písek a štěrk pak převažují v údolích. Jako excelentní jsou označovány v tomto regionu ročníky 2013 a 2015. Ročník 2011 je hodnocen jako velmi dobrý.

Apelace regionu

Najdeme zde 4 apelace nejvyššího označení DOCG (Denominaziane di Origine Controllata e Garantita) a dále 12 apelací DOC (Denominazione di Origine Controllata) ) a 3 IPG (Indicazione Geografica Tipica). Rozloha jednotlivých apelací se vyznačuje širokým rozpětím od 19 ha v případě apelace Rosazzo DOCG až po Friuli Colli Orientali DOC s jejími 1 911 hektary. 

Apelaci Friuli Colli Orientali DOC najdeme v kopcovité krajině východně od města Udine se nachází apelace Friuli Colli Orientali DOC. Je oblast 15 obcí, kde 165 vinařství na 1 911 ha vinic produkovalo v roce 2017 celkem 66 860 hl bílého i červeného vína. Hlavními bílými odrůdami jsou Chardonnay, Friulano, Gewürztraminer, Malvasia, Picolit, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Ribolla Gialla, Riesling, Sauvignon Blanc, Verduzzo. Nejrozšířenějšími červenými odrůdami pak jsou Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pignolo, Pinot Nero, Refosco, Schioppettino, Tazzelenghe. Apelace byla ustanovena v roce 1970 a v roce 2006 z ní byla vyčleněna apelace Colli Orientali del Friuli Picolit DOCG a v roce 2011 Ramandolo DOCG a Rosazzo DOCG.

Apelace Lison DOCG na 51 ha vinic produkuje 1 840 hl/rok zejména odrůdy Friulano. Friuliano je odrůda bílého vína. Autochtonní odrůda je pěstovaná převážně v regionech Friuli – Venezia Giulia (56 %) a Veneto (37 %). Celkem je pěstována na 2 911 ha. Víno je slámově zelené barvy s vůní a chutí po bílých květech, mandlích, zeleném jablku. Víno této apelace musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy Friuliano. Obsah alkoholu je minimálně 12 %, pro Classico je přípustný minimální obsah alkoholu 12,5 %. Víno zraje 2–3 měsíce a jeho prodej může začít nejdříve v lednu následujícího roku po sklizni.

Apelace Ramandolo DOCG na 37 ha vinic produkuje 700 hl/rok ze 100 % odrůdy Verduzzo. Verduzzo je odrůda bílého vína. Autochtonní odrůda je pěstovaná převážně v regionech Friuli – Venezia Giulia (68 %) a Veneto (30 %). Celkem je pěstována na 1 516 ha. Víno této apelace obsahuje 100 % odrůdy Verduzzo. Obsah alkoholu je minimálně 14 %. Doba zrání není stanovena. Verduzzo má potenciál produkovat medově sladká vína s citrusovými tóny, chutí pomerančového želé bonbónům. Stejně jako může být víno v závislosti na terroir poněkud tříslovité, suché, bílé s křídovými tóny.

Apelace Rosazzo DOCG na 19 ha vinic produkuje 390 hl/rok zejména odrůdy Friulano, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Bianco. Friuliano je základní odrůdou. Víno této apelace musí obsahovat 50 – 60 % odrůdy Friuliano, 20 - 30 % Sauvignon Blanc 20 – 30 % Chardonnay nebo Pinot Bianco maximálně 10 % Ribolla Gialla a maximálně 5 % jiné zde nejmenované odrůdy. Obsah alkoholu je minimálně 12 %. Doba zrání je minimálně 18 měsíců a jeho prodej tak může začít až v dubnu druhý rok po sklizni.

Colli Orientali del Friuli Picolit DOCG

Apelace Colli Orientali del Friuli Picolit DOCG na 42 ha vinic produkuje 250 hl desertních a speciálních vín převážně odrůdy Picolit. Picolit je hlavní pěstovanou odrůdou této apelace. Sladké bílé víno nesoucí označení DOCG musí obsahovat minimálně 85 % této odrůdy. Ale v podoblasti Cialla musí být víno ze 100 % z odrůdy Picolit. Rizerva, která musí zrát 4 roky, pochází pouze z podoblasti Ciala. Odrůda Picolit dostala své jméno podle velikosti nebo lépe díky malosti svých bobulí. V 18. století byly tato vína podávána na stolech královské rodiny Velké Británie a carského dvora v Rusku. Charakteristická rovnováha kyseliny a cukru ji předurčuje k výrobě dezertního vína. Hodí se jak pro pozdní sklizeň, tak i pro metodu passito. U vín passito se hrozny Picolit obvykle sklízejí v polovině října a poté se před lisováním suší na rozinky na slaměných rohožích. U pozdní sklizně se hrozny sbírají o několik týdnů později, ještě před tím než vytvoří rozinky přímo na vinici. Po kvašení víno často zraje v dubových sudech. Vína z odrůdy Picolit se vyznačují jemnými květinovými vůněmi s broskvovou a meruňkovou chutí. Pokud však chceme toto víno opravdu kombinovat, může doprovázet dezerty, ale také se hodí k modrým sýrům, v některých případech dokonce i k fois gras. Víno se však obvykle podává po večeři nebo se může pít jako víno meditační. Meditační vína mají něco víc, a to jak z hlediska ochutnávky, tak z hlediska své vzácnosti a historie. Meditační vína jsou charakterizována velmi intenzivní chutí a vůněmi, které vyžadují určitý čas na to, aby byly oceněny v jejich mnoha nuancích, a proto se musí klidně popíjet a pomalu vychutnávat. Jsou to obecně sladká, téměř sladká, měkká a sametová vína s relativně vysokým stupněm alkoholu, která jsou tedy chutná.

Livio Felluga

Jistěže je řada vinařství v této oblasti, která by si zasluhovala samostatnou kapitolu. Mimořádnou pozornost mezi nimi však zasluhuje vinařství Livio Felluga, které se nachází v obci Brazzano. Zakladatel vinařství Livio Felluga zemřel v roce 2016 a dožil se věku 102 let. Jeho rodina pochází z poloostrova Istria. Po druhé světové válce se představitel páté generace vinařů Livio Felluga usazuje v regionu Friuli – Venezia Giulia. Poznal hodnotu kopců východně od Udine a vhodnost území pro opětovné oživení pěstování vína ve zdejším kraji. Začíná uskutečňovat svůj sen a kupuje vinice kolem Rosazza. A to v době, kdy se venkov vylidňuje, mění se krajina a zdá se, že Colli Orientali jsou odsouzeny k pomalému a postupnému úpadku. Jeho první roky byly obtížné. Livio se věnuje plně vinicím a tvrdě pracuje na tom, aby se Rosazzo stalo jedním z velkých center italského vína. To se díky jeho nadšení a vášni člověka, který dokázal poznat hodnotu území, stalo skutečností. Livio Felluga byl Universitou v Udine v roce 2014 jmenován profesorem honoris causa v oboru vinařství a jeho jméno je dnes velmi respektovaným jménem italského vinařství.

A příště …

O vínech a vinařstvích regionu Friuli – Venezia Giulia by se dalo napsat a povědět ještě mnoho dalších vět. Tak snad ještě na závěr jedna zajímavost. Název Prosecco je dnes pojmem celosvětově známým. Ale víte, že je to také název vesnice? Je to vesnice, která se nachází nedaleko Terstu blízko zámku Miramare,letního sídla Habsburků. Dnes je jeho předměstím a dala jméno tomuto šumivému vínu. Hlavní oblastí produkce Prosecca je region Veneto a ten bude naší příští zastávkou.

Produkt přidán do oblíbených
Produkt přidán do porovnání

Tato internetová stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s použitím souborů cookies.