5. Cesta za víny Itálie - Soave

I když se už jakžtakž cestovat dá, se všemi omezeními a riziky to není nic moc… Avšak na naší bezpečné virtuální cestě do krajin vína blízkých i vzdálených nás čeká návštěva dvaceti italských regionů a v každém lze najít řadu zajímavostí. Zatím jsme navštívili region Friuli – Venezia Giulia a region Veneto s jeho nejvýznamnějšmi apelacemi Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG a Amarone della Valpolicella DOCG. I ve čtvrté části zůstaneme ještě v regionu Veneto. Nelze totiž vynechat oblast Soave, produkující známá bílá vína.

Soave

Soave je malé město s přibližně 7 000 obyvateli. Najdete ho asi 20 km východně od Verony na rozhraní nížiny řeky Pád a kopců Scaligeri na předhůří Alp. Dalo jméno jak oblasti , tak i vínům z této oblasti pocházejícím.

Oblast je na jihu ohraničena spojnicí mezi městy Soave a Monteforte d´Alpone. Tvoří tři údolí (Illasi, Tramigna, Alpone) a hřebeny hor tato údolí oddělující. Geologickým podložím vinic v údolí Illasi a Tramina jsou dolomitické aluviální vápence. V údolí Alpone podloží vinic tvoří ložiska po sopečné činnosti. Hřebeny kopců jsou tvořeny čedičem. Tím je dán rozdílný charakter vín. 

V oblasti najdeme vedle Recioto di Soave DOCG dvě hlavní apelace a to jsou Soave DOC a Soave Superiore DOCG.

Vína z této oblasti jsou bílá, suchá s vůní bílých květů, meruněk, citrusů, žlutých jablek a sena, s pozoruhodnou minerálností. Víno Soave je mimořádně úspěšným exportním artiklem. Jen 16 % produkce se spotřebuje v Itálii. Nejvíce konzumentů nachází v Německu a ve Velké Británii.

Soave DOC

Apelace Soave DOC představuje 99 % produkce celé oblasti Soave. Má dvě subzóny – Classico a Colli Scaligeri. Vinice sobzóny Classico pokrývají severně a na východ od Soave vulkanický hřeben hory, který dosahuje výšky až 400 m nad údolími. Vinice Colli Scaligeri se nacházejí na ostatních jednotlivých vyvýšeninách. Celková plocha vinic je 4 055 ha a vyprodukuje 379 000 hl vína ročně. Hlavní odrůdy: Garganega (min. obsah 70 %), Trebiano di Soave nebo Chardonnay (max. 30 %), ostatní odrůdy max. 5%. Obsah alkoholu min. 10,5 %, pro subzóny Classico a Colli Scaligeri min. 11 %. Vinifikace min. 2 měsíce, pro subzóny Classico a Colli Scaligeri 4 měsíce.

Soave Superiore DOCG

Apelace Soave Superiore DOCG (stejně jako Recioto di Soave) se nachází v subzónách Classico i Colli Scligeri s vyjímkou údolních částí území. Je to kopcovitá oblast, která je charakterizována mírným podnebím a srážkami soustředěnými hlavně na jaře a na podzim. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce od 35 do 380 metrů n.m. a jsou orientovány hlavně na východ, jih a západ. Půda oblasti DOCG Soave Superiore je sopečného původu a minerální látky, které obsahuje, se odrážejí v moštech, dávají vínům tóny plnosti a chuti a charakteristickou dlouhověkost.

Celková plocha vinic této apelace je 65 ha a vyprodukuje 5 100 hl vína ročně.

Subzóny:

Classico (pouze obce Soave a Monteforte d´Alpone)

33 dalších obcí: Brognoligo, Broia, Ca 'del Vento, Campagnola, Carbonare, Casarsa, Castelcerino, Castellaro, Colombara, Corte del Durlo, Costalta, Costalunga, Coste, Costeggiola, Croce, Duello, Fittà, Foscarino, Froscà, Menini , Monte di Colognola, Monte Grande, Paradiso, Pigno, Ponsara, Pressoni, Roncà - Monte Calvarina, Rugate, Sengialta, Tenda, Tremenalto, Volpare, Zoppega

Hlavní odrůdy: Garganega (min. obsah 70 %), Trebiano di Soave nebo Chardonnay (max. 30 %), ostatní odrůdy max. 5%.

Obsah alkoholu min. 12 % Superiore, 12,5 % pro Riserva

Zbytkový cukr max. 6 g/l

Vinifikace min. 6 měsíců pro Superiore, 12 – 13 měsíců pro Riserva

Zásadním aspektem vinifikace Soave Superiore je zjemnění vína na kalech několik měsíců před plněním do lahví. V této fázi získává víno svůj skutečný charakter, stabilizuje se a je možné, že proběhne malolaktické kvašení. Výsledné víno je bílé až různě intenzivní slámově žluté barvy s případnými nazelenalými nebo zlatavými odlesky. Vůně jsou trvalé, ovocné a charakteristické květinové vůně. Chuť na patře je plná, kulatá a intenzivní, s typicky hořkými tóny v závěru. Je velmi strukturované a určené k tomu, aby vydrželo několik let v lahvi.

Hlavní odrůdy:

Garganega – je autochtonní bílá odrůda pěstovaná z 95 % v regionu Veneto. Zraje pozdě a její sběr se obvykle koná od konce září do začátku října Mezi vůněmi jsou nejvýraznější meruňky, citrusové plody,žluté jablko , seno, mandle a bílé květy. Charakteristická je spíše rovnováhou extraktů a cukrů než kyselost. V úrodných rovinách mimo zónu Soave Classico může hrozen produkovat příliš vysoké výnosy. Výsledkem jsou pak slabá vína s neutrálním aroma.

Trebiano di Soave – starobylá bílá odrůda, která se podílela na vyšlechtění celé řady odrůd révy. Dozrává v polovině října a dosahuje jen průměrných výnosů. Je vhodnou součástí cuvée, kde svou svou chutí a živostí dodává vínu charakter.

A nějaké doporučení?

Azienda Agricola Suavia - vinařství, které stojí za to.

Azienda Agricola Suavia najdete ve vesnici Fittà uprostřed vysokých zelených kopců Soave Classico. Vinice jsou položeny na tmavých a hlubokých sopečných půdách. Ve vesnici žije rodina Tessari již od 19. století. Vinařství od začátku našeho století provozují tři sestry ze čtyřech sester– Meri, Valentia a Alessandra. A že to umí potvrzuje 93 bodů (tzn. vynikající víno), které jejich vínu dal James Suckling.

Soave z Azienda Agricola Suavie  najdete samozřejmě i v naše e-shopu.

A nějaká další doporučení? Tak třeba Ca´Rugati, Masi, Bolla nebo Pontinari a další …

Tak končíme návštěvu regionu Veneto, i když je tu ještě řada zajímavých vín a apelací. Nestihli jsme Asolo Prosseco, ani Bardollino ani vína z Colli Euganei a další. Ale spěcháme za dalšími vynikajícími italskými víny.

Příště? Tolik populární Toskánsko a jeho nádherná červená vína plná slunce. Ale ne jen červená…

Komentáře (0)

Žádné komentáře

Nový komentář

Produkt přidán do oblíbených
Produkt přidán do porovnání

Tato internetová stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s použitím souborů cookies.