3. Cesta za víny Itálie : Valpolicella

3. Cesta za vínem Itálie:  Valpolicella

Že se v této době nedá cestovat za vínem? Ale kdeže … Na virtuální cestě do krajin vína blízkých i vzdálených nás čeká návštěva dvaceti italských regionů a v každém lze najít řadu zajímavostí. Zatím jsme navštívili region Friuli – Venezia Giulia a region Veneto s jeho nejvýznamější produkcí a to je Prosecco. Ve třetí části zůstaneme ještě v regionu Veneto. Navštívíme stejně zajímavou a stále více oblíbenou je oblast Valpolicella.

Valpolicella a zdejší vína

Oblast Valpolicella je mimořádná nejen v rámci regionu Veneto. Specifickým technologickým postupem, kvalitou a výjimečností červených vín je známá a oblíbená po celém světě.

Oblast odvozuje svůj název z latinských slov "Vallis-polis-celle", což může v překladu znamenat "Údolí mnoha sklepů". Nachází se severně od Verony. Její území hraničí s jezerem Garda na západě, zatímco na východě a na severu je chráněno pohořím Lessini. Rozkládá se v kopcovitém pásu na úpatí Veronese Prealps, který je součástí skupiny východních Alp. Valpolicella je převážně kopcovitá, s měkkými svahy a povodími v nízkých nadmořských výškách a téměř všude jí dominují vinice, rozptýlené olivovníky a třešněmi.

Zdejší typická červená vína jsou zajímavá svojí ojedinělou technologií a ve výsledku i jejich senzorickými vlastnostmi. Tři typy zdejšího vína jsou Amarone, Recioto a Ripasso.

Amarone - obvykle intenzivně červená vína s vůní zralého červeného ovoce a kořenitými tóny. Chuť se vyznačuje harmonií mezi kyselostí a měkkostí ovoce s hořkým nádechem. Vína bývají polosuchá až polosladká podle obsahu alkoholu.

Recioto - sladké víno je vhodné k dezertům, dobře se páruje s čokoládou anebo může být jen tak usrkáváno mez jednotlivými jídly.

Ripasso - víno se vyznačuje se větší strukturou a dlouhověkostí, vyšším obsahem alkoholu, nižší kyselostí. Víno je kulaté s vyšší hodnotou v extraktech a fenolických látkách. Rubínová barva s granátovými odlesky, nabízí jemně éterickou a růžovou ovocnou vůni s náznaky vanilky. Chuť je rafinovaná, harmonická, suchá a sametová. Víno se hodí k předkrmům, červeným masům, uzeninám nebo středně zralým sýrům. Jednodušší, kratšímu a tím i méně nákladný proces výroby má vliv na cenu. To spolu s vlastnostmi vína dává odpověď na otázku v titulku.

Podle jednotlivých druhů vína jsou nazvané i apelace.

Valpolicella Ripasso DOC a proč jeho obliba stoupá?

Ripasso se vyrábí z hotového vína Valpolicella DOC (obvykle Valpolicella Superiore), do kterého jsou přidávány kvasniční kaly zbývající po fermentaci Amarone nebo Reciota a to naadobu 15 až 20 dnů. Výsledná druhá fermentace, která trvá minimálně 3 dny, dodává původnímu vínu Valpolicella bohatost a hloubku. Zrání po dobu minimálně 1 rok. Víno obsahuje minimálně 12,5 % alkoholu pro Rosso a 13,0 % pro Superiore. Zbytkový cukr bývá přibližně přibližně 10 g / l.

Recioto della Valpolicella DOCG a proč sladké?

Recioto se získává ze sušených hroznů stejně jako Amarone. Víno je složené ze stejných odrůd jako Amarone, avšak v jiném poměru. Corvina a/nebo Corvinone tvoří 45 – 95 %, vyšší může být podíl Rondonelli 5 – 30 % a ostatní aromatické odrůdy mohou být přítomny až 25ti %. Sušení hroznů je kratší. V optimálních podmínkách stačí 50 – 60 dní, jinak 100 – 120 dní. Na rozdíl od Amarone fermentace neprobíhá až do konce. Zastavením kvašení se zachová procebto cukru a typická struktura vína. Zrání probíhá ve francouzských dubových sudech po dobu 10 měsíců. Proto Recioto obsahuje minimálně 12 % alkoholu a průměrně 50 g/l zbytkového cukru. 

Amarone della Valpolicella DOCG a proč je tak drahé?

Amarone je dnes považované za nejcennější červené víno z oblasti Verony. Ale i jako jedno z nejdůležitějších italských červených je oceněné nejnáročnějšími spotřebiteli na celém světě.

Amarone se vyrábí z odrůd Corvina (45 – 95 %), Corvinone (max. 50 %) a doplněné odrůdou Rondilella a Molonara (5 – 30 %). Sklizeň probíhá v prvních dvou říjnových týdnech. Sušení hroznů (appassimento) tradičně na slaměných rohožích, nyní ve speciálních sušárnách trvá 3 – 4 měsíce (vyšší koncentrace cukrů a kyselin). Při sušení hrozny ztrácejí až 50 % vody. Následná fermentace rozdrcených hroznů trvá 30 – 50 dní při nízkých teplotách. Zrání ve slavonských nebo francouzských dubových sudech v případě Rosso minimálně 2 roky, pro Riserva minimálně 4 roky. Minimální obsah alkoholu 14,0%. Zbytkový cukr: max. 9 g / l pro 14,0% (až 12 g / l pro vyšší obsah alkoholu).

Významná vinařství?

Allegrini - patří mezi nejvyhlášenější vinařství této oblasti. Jeho „La Grolla Limited Edition“ je pozoruhodná tím, že od roku 2010 jeho etikety vytvářejí pro každý rok významní výtvarníci z celého světa a vytváří tak pozoruhodnou galerii. Ročník 2013 je se svolením muzea Ermitaž v Petrohradě reprezentován Kompozicí VI od Vasily Kandinského.

Quintarelli –Giuseppe Quintarelli, druhý majitel vinařství, zemřel ve věku 85 let v roce 2012. Vedle důrazu na vinikající kvalitu obsahu lahví byl známý ručně psanými etiketami, maximální kvalitou korků. Zkrátka maximalista. Jeho Amarone della Valpolicella Clasico 2011 bylo v roce 2019 časopisem Forbes hodnoceno jako 16. nejlepší italské víno.

Bertani – je dalším z významných a známých vinařství. Jeho Catullo Valpolicella Ripasso bylo letos oceněno prestižním časopisem Decanter 91 body.

Komentáře (0)

Žádné komentáře

Nový komentář

Produkt přidán do oblíbených
Produkt přidán do porovnání

Tato internetová stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s použitím souborů cookies.