3. Cesta za víny Itálie: Veneto (Prosecco)

Na virtuální cestě do krajin vína blízkých i vzdálených nás čeká návštěva dvaceti italských regionů a v každém lze najít řadu zajímavostí. Minule jsme se pohybovali ve vinařských oblastech regionu Friuli – Venezia Giulia. A hned sousední Veneto patří k těm nejvýznamnější vinařským regionům Itálie.

Veneto (dle údajů Instituto Nazionale di Statistica za rok 2018):

• 86.970 hektarů vinic (druhý největší region Itálie)

• Roční produkce téměř 13 milionů hektolitrů (1. místo)

• 14 apelací DOCG a 29 DOC (druhý největší počet apelací v Itálii)

Tři geografické oblasti s rozdílnou topografií a geologií:

Severovýchod - část v blízkosti benátské laguny, mezi kopci kolem města Treviso, pláně na obou stranách řeky Piave a pobřeží Jaderského moře (typické je Prosecco).

Centrální část - kolem Vicenze a Padovy, kopce Colli Berici, Colli Euganei a Breganze (pouze kvalitnější vína z výše položených oblastí získaly status DOC).

Západní část podél východního okraje jezera Garda a Adige (svěží bílá vína Bianco di Custoza a Garda a také osvěžující, nenáročné Bardolino.

• Západní část na východ od jezera a severně od Verony (Valpolicella s vyhlášeným Amarone a Recioto). o V kopcích kolem města Soave (proslulé stejnojmené víno, jehož podstatnou složkou je odrůda Garganega).

To, co proslavilo region Veneto, ve světě vína je především šumivé Prosecco, červené passito Amarone a bílé Soave.

Prosecco

Původ jména: Slovo Prosecco se rozděluje na 2 části pro, které znamená čistě pro a secco, které se překládá jako suchý. Proč právě „suchý“? Vodítkem může být fakt, že v domovině odrůdy v Dalmácii se ze stejné odrůdy vyrábí metodou passito desertní víno jménem „Prošek“. To je některých oblastech slouží jako víno svatební.

Se jménem „Prosecco“ jsme se setkali už v prvním díle Cesty za vínem Itálie. Vesnice Prosecco, je dnes předměstím Terstu. Vedle geografického označení a obchodního názvu se tak jmenovala i odrůda vína. Snad proto, aby se předešlo zmatení pojmů, se od roku 2009 odrůda jmenuje Glera.

Odrůda Glera je pěstována na více než 32 tisících hektarů, a to zejména v regionu Veneto (94 %) a v sousedním regionu Friuli – Venezia Giulia (5%). Odrůdová tichá vína Glery mají světle až slámově žlutou barvu, jsou svěží, dosti plná, bohatší na taniny, s ovocnou a oříškovou chutí a s typickou hořčinkou v závěru. Glera především tvoří podstatnou část produkovaného šumivého vína Prosecco v apelacích Asolo Prosecco DOCG, Colli di Conegliano DOCG, Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG a několika dalších apelacích DOC a IPG.

Popularita: Prosecco je dnes nejpopulárnější šumivé víno a jeho produkce je ze všech šumivých vín nejvyšší a nadále jeho spotřeba roste (údaje z r.2018):

• Prosecco (It) 360 mil. lahví

• Champange (Fr) 310 mil. lahví,

• Cava (Sp) 240 mil. lahví

• Crémant (Fr) 107 mil. lahví

Důvody obliby: Průměrná cena Prosecco je několikrát nižší než francouzského Champagne. Zatímco podíl Itálie v r. 2013 na světovém exportu šumivých vín byl 44 % v objemu, vyjádřeno v cenách to bylo jen 21 %. Podílí se na tom technologie výroby. Při tradiční metodě probíhá primární fermentace u Champagne na kvasinkách v dubových sudech a po delší dobu než u Prosecca. Sekundární fermentace probíhá v lahvích. Při výrobě Prosecca je využívána metoda Charmat, kdy celý proces zrání probíhá v ocelových sudech a to po dobu kratší. Prosecco je populární zejména mezi mladými lidmi a hlavně ženami ať už jako šumivé víno nebo jako součást svěžích, mírně hořkých, nízkoalkoholických drinků jako je Spritz, Aperol Spritz. Prosecco v jakékoliv podobě je zkrátka „trendy“.

Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG

Na rozloze 8 300 ha vinic v apelaci Congliano Valdobbiadene Prosecco DOCG se v roce 2018 vyprodukovalo 641 400 hl vína. Podívejte se, v jakých podmínkách se rodí to nejlepší Prosecco. Toto je oblast, kde v ocelových sudech zrají ta nejlepší italská šumivá vína.

Prosecco Spumante Superiore z této apelace musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy Glera (obvykle je to však 100 %). Minimální obsah alkoholu je 11,0 %. Dle obsahu zbytkového cukru může Prosecco být v kategorii od extra brut až po demi sec.

Cartizze je subzóna této apelace, která spolu se subzónou s označením Riva představuje top toho, co Prosecco může nabídnout. Jedná se o několik obcí na úpatí slavného kopce. Subzóna má svoje vlastní kritéria, která vína s tímto názvem musí splňovat. Obsah alkoholu je 11,5 %. Dle obsahu zbytkového cukru může Prosecco být v kategorii od extra brut až po demi sec. Sklizeň musí být prováděna pouze ručně. Doba fermentace minimálně 6 měsíců a prodávat se tak může začít nejdříve 1. května následujícího roku po sklizni.

Riva je označení, které mohou nést láhve Prosecca pouze z 12 vesnic a 31 frazioni. Obsah alkoholu je 11,5 %. Dle obsahu zbytkového cukru může Prosecco být v kategorii od extra brut až po demi sec. Sklizeň musí být prováděna pouze ručně a v přesně stanoveném datu.

Vinařství Ruggeri najdete od června i v našem sortimentu.

Toto vinařství řadí vlivný americký časopis Decanter mezi 10 nejlepších produkujících Prosecco. Původní názen "Case Bisoi" (biskupské domy) můžeme najít i v nejstarších mapách, přímo v centru Cartizze. V druhé polovině 19. století vlastnil Eliseo Bisol malý sklep v Santo Stefano a jeho syn Luigi, jeden z prvních vinařů Valdobbiadene, postavil sklep v Montebelluně kolem roku 1920. V roce 1950 Giustino Bisol založil novou společnost spolu se svým bratrancem, jehož příjmení bylo vybráno jako značka pro jejich společnost. Od začátku patřil Ruggeri mezi několik málo sklepů Valdobbiadene věnovaných výrobě šumivého vína a dílo Giustina našlo přirozenou kontinuitu v práci jeho syna Paola a jeho vnučky Isabely. V roce 2017 se Ruggeri stala součástí společnosti Rotkäppchen-Mumm.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produkt přidán do oblíbených
Produkt přidán do porovnání

Tato internetová stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s použitím souborů cookies.