V říjnu je uváděna na trh celá řada nových ročníků červených, bílých i šumivých vín. Zejména v případě šumivých vín je říjnová nabídka pestrá nejen z regionů, kde je jejich výroba tradiční, ale třeba i z Abruzza, Lazia nebo Marche.

Největším množstvím nových ročníků se prezentují regiony Abruzzo a Piemnot. Vedle šumivého ročníkového Abruzzo DOC Spumante Bianco Vintage 2022 pochází z Abruzza také Montepulciano d´Abruzzo z jednotlivých subzón. Piemont nabízí v říjnu nové ročníky šumivých vín jako Alta Langa DOCG Spumante Riserva 2021 nebo Gavi / Cortese di Gavi DOCG Riserva Spumante 2022. Z tohoto regionu určitě stojí za to věnovat pozornost takovému špičkovému vínu, jako je červená Gattinara DOCG. Vyrábí se v jedné méně známé oblasti na severu Piemontu. Základem jeho Riserva 2020 je Nebbiolo, nejrozšířenější odrůda Piemontu. Zrála 4 roky, z toho 36 měsíců v dubu. A kdo sází na jistotu, sáhne po známém Chianti Classico DOCG 2023. A jaká další vína se nově objeví na trhu? Nabídka dobrých vín je v říjnu opravdu pestrá. Tady je stručný přehled.

Abruzzo

Abruzzo DOC Spumante Bianco Vintage 2022

Montepulciano d´Abruzzo DOC Superiore Coline Pescaresi 2023

Montepulciano d´Abruzzo DOC Superiore Terre Aquilane 2023

Montepulciano d´Abruzzo DOC Superiore Terre di Chieti 2023

Lombardia

Lugana DOC Superiore 2023

Piemonte

Alta Langa DOCG Spumante Riserva 2021

Barbera d’Asti DOCG Colli Astiani Superiore 2022

Barbera d’Asti DOCG Tinella Superiore 2022

Gattinara DOCG Riserva 2020

Gavi / Cortese di Gavi DOCG Riserva Spumante 2022

Veneto

Lugana DOC Superiore 2023

Emilia-Romagna

Colli Bolognesi Pignoletto DOCG Superiore Classico 2023

Lazio

Velletri DOC Spumante 2023

Marche

Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCG Spumante Riserva 2023

Toscana

Chianti Classico DOCG 2023

Trentino - Alto Adige

Alto Adige / Südtirol DOC Bianco Riserva 2022

Umbria

Colli del Trasimeno / Trasimeno DOC Rosso Scelto 2023

Abruzzo

V regionu Abruzzo se víno pěstuje na 32 685 hektarech s roční produkcí 3,1 milionů hektolitrů lahví vína. Najdeme zde dvě apelace DOCG, Coline Terame Montepulciano d´Abruzzo DOCG a Terre Tollesi/Tullum DOCG, a dále pak dalších sedm apelací DOC. Tento nevelký region je 5. největším producentem vína v Itálii. Kolem 58 % produkce představují červená vína. Ve světe vína je Abruzzo známo zejména vínem z hroznů odrůdy Montepulciano. Druhou nosnou odrůdou je bílá Trebbiano. Tři čtvrtiny celkové produkce vína pochází ze 40 družstevních vinařství (32 činných v provincii Chieti), které společně se soukromými tvoří rámec 160 zpracovatelských společností.

Abruzzo DOC

Denominace Abruzzo DOC zahrnuje celý pobřežní a podhorský kopcovitý pás regionu Abruzzo. V centrální oblasti se rozšiřuje do vnitrozemí a zahrnuj náhorní plošinu Alto Tirino na severu a údolí Subequana na severozápadě. Na jihu pak údolí Peligna a na jihozápadě údolí Roveto. Na 396 hektarech se ročně vyrobí 17 tisíc hektolitrů vína. Vyrábí se zde jak bílé, tak i růžové, červené, šumivé i dezertní. Réva Montepulciano je základem červeného vína Abruzzo DOC. Pro bílé víno Abruzzo DOC je stěžejní odrůdou Trebbiano, dalšími pak jsou Passerina, Pecorino. V říjnu se poprvé prodává nový ročník šumivého Abruzzo DOC Spumante Bianco Vintage 2022.

Abruzzo DOC Spumante Bianco Vintage 2022

Základní kritéria Abruzzo DOC Spumante Bianco Vintage 2022:

• Min. 60 % Chardonnay, Cococciola, Montonico Bianco, Passerina, Pecorino, Pinot Nero vinifikované jako bélě víno a/nebo Trebbiano + max. 10% jiných bílých odrůd

• Metodo Classico

• Min. 12 % alkoholu

• Zbytkový cukr od brut nature (zero dosage) do extra dry

• Zrání min. 24 měsíců v lahvi, včetně 18 měsíců na kvasinkách

• První uvedení na trh říjen druhý rok po sklizni

Organoleptické vlastnosti bílého šumivého vína Abruzzo DOC Spumante Bianco Vintage 2022 zahrnují slámově žlutou barvu s jemnými a perzistentními bublinkami. Čichový profil bílého sektu je jemný, široký, komplexní a na patře svěží, příjemný, harmonický.

Montepulciano d’Abruzzo DOC

Montepulciano d'Abruzzo DOC jako oblast označení původu zahrnuje pobřežní kopcovitou oblast a vnitřní kopce provincie Pescara vymezené na východě Jaderským mořem a na severozápadě masivem Gran Sasso. Montepulciano d'Abruzzo DOC pokrývá rozsáhlou oblast východního Abruzza, která se rozprostírá přes všech 120 km pobřeží Abruzzo a do vnitrozemí v délce přibližně 32 km. Velká část západního Abruzza je pro vinařství příliš hornatá, takže ve skutečnosti většina vín Montepulciano d'Abruzzo pochází z kopců, rovin a pobřežních oblastí. Montepulciano d'Abruzzo DOC, to je 9 964 hektarů vinic, na kterých se ročně vyprodukuje 9,3 milionu lahví populárního červeného Montepulciana. Součástí denominace Montepulciano d'Abruzzo DOC je i pět subzon - Colline Pescaresi, San Martino sulla Marrucina, Teate, Terre Aquilane, Terre dei Vestini a Terre di Chieti.

Montepulciano z regionu Abruzzo má své pojmenování od odrůdy Montepulciano. Na rozdíl od toskánského Vino Nobile di Montepulciano, které je označením jeho původu. V říjnu se prezentují novými ročníky Superiore subzóny Colline Pescaresi, Terre Aquilane a Terre di Chieti.

Montepulciano d´Abruzzo DOC Coline Pescaresi Superiore 2023

Základní kritéria Montepulciano d´Abruzzo DOC Coline Pescaresi Superiore 2023:

• Min. 90 % Montepulciano

• Max. nadmořská výška 600 m, jižní svahy 700 m

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zbytkový cukr max. 4 g/l

• Zrání min. 6 měsíců

• První uvedení na trh říjen první rok po sklizni

Montepulciano d´Abruzzo DOC Terre Aquilane Superiore 2023

Základní kritéria Montepulciano d´Abruzzo DOC Terre Aquilane Superiore 2023:

• Min. 90 % Montepulciano

• Max. nadmořská výška 600 m, jižní svahy 700 m

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zbytkový cukr max. 4 g/l

• Zrání min. 6 měsíců

• První uvedení na trh říjen první rok po sklizni

Montepulciano d´Abruzzo DOC Terre di Chieti Superiore 2023

Základní kritéria Montepulciano d´Abruzzo DOC Terre di Chieti Superiore 2023:

• Min. 90 % Montepulciano

• Max. nadmořská výška 600 m, jižní svahy 700 m

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zbytkový cukr max. 4 g/l

• Zrání min. 6 měsíců

• První uvedení na trh říjen první rok po sklizni

Emilia-Romagna

Region Emilia-Romagna najdeme jižně od řeky Pád a rozléhá se od Jaderského moře téměř k západnímu pobřeží. Jeho hlavním a největším městem je Bologna. Spojuje dvě historické oblasti: Emilia na západě a Romagna na pobřeží na východě. Dvacet kilometrů Ligurie je vše, co odděluje Emilii-Romagna od Ligurského moře. Emilia-Romagna je známá jako mekka jídla v čele s městy Bologna, Modena, Reggiano a Parma. Historie vinařství Emilia-Romagna sahá až do sedmého století před naším letopočtem. Vinnou révu sem zavedli Etruskové a později ji převzali Římané, kteří využívali silnici Via Aemilia (po které je region pojmenován) k přepravě vína mezi jeho městy.

Ve vinařském světě je Emilia-Romagna známá především díky kdysi velmi oblíbeným perlivým červeným vínům vyrobeným z Lambrusca. Zdá se, že nastává renesance jejich obliby. Region má 2 DOCG, 19 DOC a 9 IGP. Výrobou vína se řadí na třetí místo mezi italskými regiony za Benátsko a Puglii. V roce 2022 vyrobila Emilia-Romagna 6,1 milionu hektolitrů vína. Se svými 53 000 hektary vinic zaujímá páté místo. Hlavními odrůdami v regionu jsou Trebbiano (30 %), Lambrusco (18 %) a Sangiovese (16 %) a vyrábí se o něco více bílého vína než červeného.

Colli Bolognesi Pignoletto DOCG

Colli Bolognesi Pignoletto DOCG se nachází v podhůří a na středních kopcích mezi údolím Val Samoggia a širokým údolím řeky Reno v provincii Bologna a v malé části Modeny.

Výrobní oblast Colli Bolognesi Pignoletto DOCG je kopcovitá s převládající expozicí vinic ve směru východ-jiho-východ, která se nachází v oblastech zvláště vhodných pro pěstování vinné révy. Všechny tyto faktory společně určují dostatečně větrané, světlé prostředí s výraznými teplotními změnami, a proto příznivé pro všechny vegetativně-produkční funkce révy. Na 134 hektarech vinic se ročně vyrobí necelých 7,5 tisíců hektolitrů bílého a šumivého vína. Základní odrůdou je bílé Grechetto. V říjnu můžeme poprvé ochutnat bílé Colli Bolognesi Pignoletto DOCG Superiore Classico 2023.

Colli Bolognesi Pignoletto DOCG Superiore Classico 2023

Základní kritéria Colli Bolognesi Pignoletto DOCG Superiore Classico 2023:

• Min. 95 % Grechetto

• Classico je oblast původně vymezená pro DOCG v roce 2010

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

• První uvedení na trh říjen první rok po sklizni

Colli Bolognesi Pignoletto DOCG je jemné, harmonické a charakteristické suché bílé víno s ovocnými, kořenitými a květinovými tóny, včetně bílé broskve a ananasu, citrusovými tóny grapefruitu, kořenitými tóny zázvoru a bílého pepře, květinovými tóny jasmínu, vistárie a heřmánku. často na bylinkovém pozadí sena a čerstvé trávy s aromatickými tóny bazalky. Na patře je Colli Bolognesi Pignoletto DOCG jemné, se svěží a pikantní žilnatinou a křídovým tónem. Perzistence je obvykle dobrá s příchutí mandlí a citrusových plodů. Colli Bolognesi Pignoletto DOCG je ideální víno k aperitivům a hodí se k předkrmům na bázi uzeného masa nebo mladých sýrů. Vhodné pro párování s prvními chody a rybími pokrmy, pokud nejsou příliš složité, strukturované nebo pikantní.

Grechetto pochází pravděpodobně z Řecka a byla dovezena do jižní Itálie stejně jako všechny révy, které obsahují v kořeni názvu „Greco“. Termín Greco nebo Grechetto v minulosti spojován s bílou révou, která vykazovala velmi odlišné vlastnosti. Grecchetto dnes představují dva různé klony, Grechetto di Orvieto (klon G109) a Grechetto di Todi (klon G5). V současné době probíhá žádost o registraci dvou odrůd samostatně. Grechetto di Orvieto zůstane označené jednoduchým termínem Grechetto, zatímco Grechetto di Todino bude přejmenováno na Grechetto Gentile. Grechetto je v obou klonech rozšířeno především v Umbrii a jako Pignoletto je známé v Emilia-Romagna. Ruzšířené je i v okolních regionech, jmenovitě v Laziu, Toskánsku a Marche. Víno Grechetto má intenzivní slámovou barvu, dobrou strukturu a kvalitu vůní, intenzivní a elegantní, s charakteristickými ovocnými tóny. Obsah alkoholu je obecně dost vysoký spolu s vyšší kyselostí. Grechetto se dobře hodí k vinifikaci ve dřevě a k výrobě sladkých vín z pozdních sběrů nebo ze sušených hroznů. Používá se samostatně, ale také jako zlepšovák při míchání s jinými hrozny, často s Chardonnay.

Lazio

Lazio je region ve střední Itálii a je domovem starověkého hlavního města Říma. Pověst regionu je založena především na bílých vínech. Ve vinařském světě je Lazio známé bílými víny jako Colli Albani, Est! Est!! Est!!!, a Frascati vyráběné v místních kopcích pro zásobování římských stolů. Lazio má na 20 400 ha a vyrobí se zde o něco více než 1,4 milionu hektolitrů vína. N tom se bílé víno podílí přes 70 %. Hlavními odrůdami v regionu jsou Malvasia (30 %) a Trebbiano (28 %).

V Laziu se dříve vyráběla silná, kulatá bílá vína určená pro okamžitou konzumaci. Dnes se region díky moderním metodám vinifikace prezentuje lehčími, suššími víny. Jsou to vína, která se pijí jako mladá. Vyznačují se vyšší kyselostí a jejich lehkost z nich dělá ideální doplněk místní kuchyně.

Červená vína nejsou tak známá, ale začínají si dělat jméno. To platí zejména pro ty vyrobené ze Sangiovese, Cesanese, Montepulciano, Merlot a Nero Buono di Coro. Za zmínku stojí také Canaiolo a Ciliegiolo; celkem se v oblasti vyskytuje více než 200 odrůd révy vinné.

Velletri DOC

Velletri DOC je malá vinařská apelace v Laziu a nachází se v provinciích Velletri, Lariano a Cisterna na jihozápadní straně Albanských kopců. Tradičně zdejší červená vína byla povžována za nejlepší v Laziu, ačkoli bílá se vyrábí ve větších objemech. Vedle červeného a bílého vína se zde vyrábí také víno šumivé. Základními bílými odrůdami jsou Malvasia di Candia, Malvasia del Lazio a Trebbiano Toscano. Pro červená vína jsou nosnými odrůdmi Montepulciano a Cesanese. V říjnu se poprvé v regálech vinoték objeví šumivé Velletri DOC Spumante 2023.

Velletri DOC Spumante 2023

Základní kritéria Velletri DOC Spumante 2023:

• Min. 30 % Trebbiano; max. 70 % Malvasia; max. 20 % ostatní bílé odrůdy

• Metodo Classico

• Min. 11 % alkoholu

• Zbytkový cukr max. 3 g/l

• Zrání min. 12 měsíců, včetně 6 měsíců na kvasinkách

• První uvedení na trh říjen první rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti sektu Velletri DOC patří intenzivní slámově žlutá barva s jemnými a perzistentními bublinkami. Čichový profil sektu Velletri DOC je příjemný, jemný, čistý a elegantní buket s tóny kvasnic, piva, zralého ovoce. Chuť je suchá s dobrým tělem a perzistencí.

Lombardia

Region je s 24 705 ha vinic a výrobou 1,5 milionu hl vína na osmém místě mezi italskými regiony. Poměr produkce vína je přibližně půl bílého a půl červeného/růžového. Hlavními odrůdami v regionu jsou Croatina (17 %), Pinot Nero (14 %), Chardonnay (13 %) a Barbera (12 %).

Účinek klimatu každého z lombardských jezer je zvláště cenný v chladnějších a vyvýšenějších oblastech. Dobrým příkladem toho je Valtellina dramaticky orámovaná centrálními Alpami. Její vinice leží v nadmořských výškách mezi 230 a 765 metry a jsou chlazeny alpskými vánky, které vanou z východu na západ údolím. Stejně tak Franciacorta, jejíž vinná réva roste v kopcích jižně od jezera Iseo, využívá pozitivního vlivu jeho vodní plochy. Nejpozoruhodnější mezi nízko položenými vinicemi v Lombardii jsou ty v Pádské nížině: Oltrepo Pavese, Mantovano a San Colombano al Lambro.

Lugana DOC

Lugana DOC se nachází na jižním okraji jezera Lago di Garda z části v Lobardii (provincie Brescia) a z části v regionu Veneto (provincie Verona. Na ploše 2 560 hektarů se ročně vyprodukuje 211 tisíc hektolitrů bílého, šumivého nebo dezertního vína. Základní odrůdou je bílá Verdicchio. Lugana DOC se nachází v nížině, vyznačující se úrodnými jílovitými půdami, které se v kopcovitější oblasti DOC postupně stávají písčitějšími. Mikroklima je pozitivně ovlivňováno mírným vánkem od jezera Garda. Je mírné s malými rozdíly teplot mezi dnem a nocí. Teploty a povětrnostní podmínky jsou v mnoha ohledech podobné středomořskému klimatu. V říjnu je poprvé uvedeno na trh bílé Lugana DOC Superiore 2023.

Lugana DOC Superiore 2023

Základní kritéria Lugana DOC Superiore 2023:

• Min. 90 % Trebbiano di Soave (jinak Verdicchio; lokálně zvané Turbiana nebo Trebbiano di Lugana)

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

První uvedení na trh říjen první rok po sklizni

Lugana DOC Superiore 2023 představuje rozmanitější a komplexnější profil než základní Luganaa DOC. Barva má více zlatavých odlesků, vůně je komplexnější a nabízí náznaky divokých bylin, zralého jablka, citrusů (především mandarinky), kombinované s tóny lískových oříšků nebo koření s přechodem do dřeva. Chuť s větší strukturou je podpořena živou a tonickou kyselinkou s minerální chutí půdního podloží, které může vínu dodat zajímavé "slané" nuance.

Marche

Vinařství v Marche trvá tisíce let a bylo ovlivněno mimo jiné Etrusky, Římany a Langobardy. Marche je region na východní straně střední Itálie. Díky vlivům Apenin, Jadranu a řek v regionu působí v Marche různá podnebí. Vinařské zóny se nacházejí jak v teplých, tak i v chladných podmínkách. Vápnité, jílovité a vápencové půdy přispívají k výraznému terroir a liší se podle charakteristické topografie regionu.

Region je spojen neodmyslitelně s bílými víny Trebbiano a Verdicchio, stejně jako s červenými víny Rosso Cònero a Rosso Piceno pocházejícími z odrůdy Montepulciano. Největší podíl z pěstovaných odrůd zaujímají červená Sangiovese (22 %), Montepulciano (20 %) a bílá Verdicchio (14 %). Mezi další široce vysazované bílé odrůdy vinné révy patří Pinot Bianco, Malvasia Toscana a Pecorino. Vinice pokrývají kolem 15,6 tisíc hektarů a ročně vyprodukují 1,4 milionu hektolitrů vína.

Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva DOCG

Označení původu Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva DOCG je vyhrazeno pro vína z hroznů odrůdy Verdicchio, která byla vyrobená na území 22 obcí v provincii Ancona a 2 obcí Macerata. Na rozloze 1 806 hektarů se ročně vyrobí 141 tisíc hektolitrů vína. Základní odrůdou je Verdicchio. Víno se vyrábí jako Bianco, Spumante a nebo Passito.

Jesi byla opevnění v oblasti, která byla v roce 1194 rodištěm Fridricha II Švábského, a jsou nazývané „Castelli“. Použití výrazu „Classico“ je vyhrazeno pro víno získané z hroznů sklizených v nejstarší původní oblasti, což vylučuje území nacházející se nalevo od řeky Misa a území patřící obcím Ostra a Senigallia v provincii Ancona. V říjnu je poprvé uvedeno na trh šumivé Verdicchio dei Castelli di Jesi Spumante Riserva DOCG 2023.

Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCG Spumante Riserva 2023

Základní kritéria Verdicchio dei Castelli di Jesi Spumante Riserva DOCG 2023:

• Min. 85 % Verdicchio

• Min. 11,5 % alkoholu

• Zbytkový cukr od extra brut až po dry

• Zrání min. 12 měsíců, včetně 9 měsíců na kvasinkách

První uvedení na trh říjen první rok po sklizni

Verdicchio dei Castelli di Jesi Spumante Riserva DOCG 2023 je šumivé bílé víno s jemnou a perzistentní pěnou. Barva je více či méně intenzivní slámově žlutá s možnými nazelenalými odlesky. Vůně je jemná, doprovázena elegantními tóny citrusového ovoce v kombinaci s tóny medu, které dohromady dávají velkou komplexnost a perzistenci. Na patře je přesvědčivé, jemné, ale s velkým charakterem a silou, s velmi dlouhou dochutí, teplé a elegantní. Obdařené pozoruhodnou vytrvalostí nabízí ve svém skvělém charakteru neustále se vyvíjející ovocné tóny.

Piemonte

Region Piemonte má 43 872 hektarů vinic registrovaných v roce 2020. Roční produkce představuje 2,6 milionu hektolitrů kvalitních vín. Nejvíce pěstovanými odrůdami jsou Barbera (31%), Moscato (22%), Dolcetto (13%) a Nebbiolo (10%). Region má 18 apelací DOCG. To je nejvíce ze všech italských regionů. Společně s Toskánskem mají i nejvíce apelací DOC (41).

Ve vinařském světě je Piemonte nejlépe známý pro dvojici velkých vín Barolo a Barbaresco, spolu s dalšími oblíbenými červenými víny vyrobenými z Barbera a Dolcetto, bílým Gavi a šumivým Asti.

Piemnote, to jsou čtyři zásadní oblasti pěstování vinné révy, Langhe, Monferrato, Asti a Sever Piemontu, kde se jednotlivé apelace často překrývají.

Piemonte je vedle Toskánska druhým takovým regionem Itálie, kde najdeme tak mimořádně oceňovaná vína. Nebo je prvním? Tu otázku je lepší nerozhodovat. Stejně jako francouzští milovníci červeného vína nikdy nevyřeší otázku, zda Bordeaux nebo Burgogne je kolébkou toho top francouzského červeného, podobné je to i v Itálii. Jak Barolo z Piemontu, tak Brunello z Toskánska má své ortodoxní zastánce. Stejně jako v Burgundsku i v Piemontu drží jeho pověst mnoho malých rodinných vinařství zaměřených na kvalitu. Také Piemont uvádí v říjnu do prodeje řadu vín, která slibují vysokou kvalitu. Jaká vína to jsou?

Alta Langa DOCG

V oblasti Alta Langa DOCG je výhradně vyrábí šumivá vína i klasickou metodou v bílé nebo růžové verzi, rovněž jako rezerva. Oblast původu sektu Alta Langa se nachází v kopcovité oblasti Dolního Piemontu napravo od řeky Tanaro a zahrnuje 149 obcí v provinciích Asti, Alessandria a Cuneo. Na 182 hektarech se každým rokem vyrobí 12,5 tisíc hwktolitrů sektu. Základními odrůdami jsou Chardonnay pro bílý sekt a Pinot Nero pro růžový.

Vína s označením původu Alta Langa DOCG jsou strukturovaná, s pozoruhodnou šíří vůní, s náznaky připomínajícími kvasinky, chlebovou kůrku, pižmo a vanilku. Tato vína mají také velkou plnost chuti a výrazné tělo. V říjnu přichází poprvé na trh Alta Langha DOCG Spumante Riserva 2021.

Alta Langa DOCG Spumante Riserva 2021

Základní kritéria Alta Langa DOCG Spumante Riserva 2021:

• Min. 90 % Chardonnay a/nebo Pinot Nero

• Min. nadmořská výška 250 m

• Metodo Classico

• Min. 11,5 % alkoholu

• Zbytkový cukr od brut nature (zero dosage) až po extra dry • Zrání min. 36 měsíců

První uvedení  na trh říjen první rok po sklizni

Alta Langa DOCG Spumante Riserva 2021 s jemnými a perzistentními bublinkami se projevuje světle slámově žlutou barvou až po intenzivní zlatou. Komplexní aroma charakteristické pro kvašení v lahvi a s pikantní, jemnou a harmonickou chutí.

Barbera d’Asti DOCG

Barbera d'Asti DOCG je jednou z nejvýznamnějších vinařských oblastí v Piemontu. Oblast produkce je poměrně velká a zahrnuje četné obce v provinciích Asti a Alessandria. Na 3 500 hektarech dosahuje roční produkce 160 tisíc hektolitrů červeného vína. Základní odrůdou je Barbera. V oblasti se nacházejí dvě subzóny – Colli Astiani a Tinela.

Přítomnost vinné révy Barbera v oblasti Asti je známá již velmi dlouho, přičemž konkrétní důkazy pocházejí z doby před více než 200 lety. První dokumenty, které o ní svědčí, pocházejí teprve z doby před několika staletími. Skutečně první písemná zmínka je v dokumentu ze 17. století, který se nachází na radnici města Nizza Monferrato. V roce 1798 hrabě Nuvolose, zástupce ředitele Zemědělské společnosti v Turíně, vypracoval první ampelografii vinné révy pěstované na území Piemonte a toto víno charakterizoval jako: "Silné víno, vždy spíše přísné, ale bohaté na vynikající aroma a chuť, která kombinuje sílu s jemností.“

V říjnu máme první možnost ochutnat červené  Barbera d’Asti DOCG Colli Astiani Superiore 2022 a Barbera d'Asti Superiore Tinella Superiore 2022.

Barbera d’Asti DOCG Colli Astiani Superiore 2022

Základní kritéria Barbera d’Asti DOCG Colli Astiani Superiore 2022:

• Min. 90 % Barbera

• Max. nadmořská výška 650 m

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců, včetně 6 měsíců v dubovém sudu a 6 měsíců v lahvi

První uvedení na trh říjen druhý rok po sklizni

Barbera d’Asti DOCG Colli Astiani Superiore 2022 je vynikající červené víno s rubínově červenou barvou, s věkem přecházející do granátu. Čichový profil vína Barbera d'Asti Superiore Colli Astiani je intenzivní, charakteristické, éterické aroma, se suchou, plnou, harmonickou a kulatou chutí.

Barbera d’Asti DOCG Tinella Superiore 2022

Základní kritéria Barbera d’Asti DOCG Tinella Superiore 2022:

• Min. 90 % Barbera

• Max. nadmořská výška 650 m

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců, včetně 6 měsíců v dubovém sudu a 6 měsíců v lahvi

První uvedení na trh říjen druhý rok po sklizni

Barbera d'Asti Superiore Tinella Superiore 2022 je vynikající červené víno s rubínově červenou barvou, s věkem přecházející do granátu. Čichový profil vína Barbera d'Asti Superiore Colli Astiani je intenzivní, charakteristické, éterické aroma, se suchou, plnou, harmonickou a kulatou chutí.

Gattinara DOCG

Gattinara se nachází na severovýchodě Alto Piemonte, na úpatí Monte Rosa. Vinice se rozvíjejí v kopcovitém údolí za centrem města. Celková plocha vinic činí pouhých 98 hektarů, na kterých se ročně vyrobí necelé 4 tisíce hektolitrů červeného vína. Základní odrůdou je Nebbiolo, které na tomto území nalezlo výjimečné místo.

Podloží je vulkanického původu, nesmírně bohaté na minerály magmatického původu, jako je porfyr a žula. Hojnost draslíku, hořčíku a železa, a kultivační systémy, s nízkými výnosy, vždy příznivě působily na kvalitu a dlouhé stárnutí.

Pěstování vinné révy zde bylo známé již během Augustovy říše. Předpokládá se, že vinnou révu zde pěstovali Ligurští obyvatelé již před římskou nadvládou. V biskupském archivu Vercelli se píše, že od dob Karla Velikého se na kopcích Gattinara dařilo vinicím. Markýz z Gattinary, kardinál Mercurino Arborio byl kancléřem Karla Velikého a milovníkem vína z Piemontu. Že se odvážil předložit víno na dvůr španělského krále, muselo to být opravdu dobré víno. Víno Gattinara je spojeno s tímto slavným diplomatem, nadšeným obdivovatelem a neúnavným degustátorem, který šířil jeho slávu tím, že ho nabízel jako účinný prostředek diplomatického vyjednávání.

Gattinara DOCG Riserva 2020

Základní kritéria Gattinara DOCG Riserva 2020:

• Min. 90 % Nebbiolo, max. 10 % Uva Rara, max. 4 % Vespolina

• Min. nadmořská výška 250 m, max. 550 m

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 47 měsíců, včetně 36 měsíců v dubovém sudu

První uvedení na trh říjen čtvrtý rok po sklizni

Gattinara DOCG Riserva 2020 je vyzrálé červené víno granátově červené barvy se světle oranžovými nuancemi, jemnou, příjemnou, kořenitou vůní s jemným nádechem fialky a suchou, harmonickou chutí s charakteristickou hořkou dochutí.

Gavi / Cortese di Gavi DOCG

Oblast Gavi / Cortese di Gavi DOCG se nachází v převážně kopcovitém pásmu v jižní části provincie Alessandria, v jihovýchodním rohu Piemontu. Jedná se o pozemky, které jsou málo vhodné pro intenzivní využívání jiných zemědělských plodin , ale právě díky těmto vlastnostem jsou vhodné pro kvalitní vinařství s nízkými produkčními výnosy, které dodávají vínům zvláštní ráznost a komplexnost. Rozloha vinic je 1 570 hektarů a vypěstují se na nich hrozny pro 1,1 milionu lahví jak tichého i šumivého vína. Základní odrůdou je zde Cortese. Gavi / Cortese di Gavi DOCG se vyrábí ve verzích tichého vína Gavi / Cortese di Gavi Bianco, Gavi / Cortese di Gavi Bianco Riserva. Šumivé víno se vyrábí ve verzích Gavi / Cortese di Gavi Spumante (Metodo Classico i Charmat) a Gavi / Cortese di Gavi Spumante Riserva (pouze Metodo Classico).

Charakter vín je suchý s křupavou a svěží kyselostí, pocházející z půd bohatých na minerály této oblasti. Vůně je zvláště květinová a nabízí jemné aroma připomínající bílé květy, citrony, zelená jablka a medovinu. V říjnu přichází poprvé na trh Gavi / Cortese di Gavi DOCG Riserva Spumante 2022

Gavi / Cortese di Gavi DOCG Riserva Spumante 2022

Základní kritéria Gavi / Cortese di Gavi DOCG Riserva Spumante 2022:

• 100 % Cortese

• Metodo Classico

• Min. 11 % alkoholu

• Zbytkový cukr od brut nature (zero dosage) až po extra dry

• Zrání min. 24 měsíců, včetně 18 měsíců na kvasinkách

První uvedení na trh říjen druhý rok po sklizni

Organoleptické vlastnosti rezervního sektu Gavi / Cortese di Gavi DOCG Riserva Spumante 2022 zahrnují slámově žlutou barvu s jemnými a perzistentními bublinkami. Čichový profil vína je jemný, charakteristický a na patře je suchý, harmonický, příjemný.

Toscana

Toskánská vína jsou všeobecně známá a populární v široká veřejnosti. Jsou považována z to nejlepší, co italské vinařství může nabídnout. K jejich popularitě přispívá i bukolická krajina, která je, spolu s historickými městy, jedním z nejčastěji navštěvovaných turistických cílů. A samozřejmě samostatnou kapitolou italského turismu je putování po vinařských cestách. V Toskánsku se víno pěstuje na 57 tisících hektarech a toskánští vinaři dosahují vyrobí ročně 2,4 milionů hektolitrů vína.

Trojici ikonických toskánských vín tvoří Brunello di Montalcino, Chianti Classico a Vino Nobile di Montepulciano. Vedle nich je však Toskánsko domovem řady dalších skvělých vín jako jsou vína z oblasti Bolgheri nebo Maremma a nebo San Gimignana známého svým bílým Vernaccia di San Gimignano.

Chianti Classico DOCG

Chianti Classico DOCG se vyrábí ve vymezené oblasti mezi Florencií a Sienou na 5 100 ha vinic s roční produkcí 265 tisíc hektolitrů červeného vína. Vyrábí se jako Rosso, Riserva a Gran Selezione. Výrobní oblast Chianti Classico je první na světě, která byla definována zákonem, a to vyhlášením v roce 1716 velkovévodou z Toskánska Cosimem III. Oznámení specifikovalo hranice oblastí, ve kterých by se mohla vyrábět vína Chianti, a založilo kongregaci, která bude dohlížet na výrobu, přepravu, kontrolu proti podvodům a obchod s víny (jakýsi předchůdce konsorcia).

Zásadní odrůdou je Sangiovese. Sangiovese je odrůda vína, která je velmi citlivá na vnější faktory a má schopnost modifikovat své aroma v závislosti na půdě, ve které se pěstuje. Chianti Classico má květinový buket kosatců a fialek typický pro pískovcovou půdu této oblasti, která představuje charakteristický organoleptický prvek. Vůně bobulí pochází z vápenaté složky půdy. V říjnu se poprvé objeví na trhu Chianti Classico DOCG 2023.

Chianti Classico DOCG 2023

Základní kritéria Chianti Classico DOCG 2023:

• Min. 80 % Sangiovese

• Max. nadmořská výška 700 m

• Min. 12 % alkoholu

• Zbytkový cukr max. 4 g/l

• Zrání min. 12 měsíců

První uvedení na trh říjen první rok po sklizni

Sangiovese je hroznová odrůda, která je velmi citlivá na vnější faktory a má schopnost modifikovat své aroma v závislosti na půdě, ve které se pěstuje. Mezi organoleptické vlastnosti Chianti Classico DOCG patří rubínově červená barva. Chianti Classico má květinový buket kosatců a fialek typický pro pískovcovou půdu této oblasti, která představuje charakteristický organoleptický prvek, s vůní bobulí, které místo toho pochází z vápenaté složky půdy. Na patře je víno harmonické, suché, pikantní, třísloviné, jemné.

Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige je nejsevernější vinařská oblast Itálie, která se nachází přímo na hranici s Rakouskem. Celkově má region 15 800 ha vinic, z toho 86 % se nachází v horách a 14 % v pahorkatinách. V roce 2022 vyprodukovalo Trentino-Alto Adige 1,3 milionů hektlitrů vína, z toho více než 70 % bílého. V Trentinu jsou původními odrůdami červené révy Marzemino v oblasti jižně od Trenta (Isera a Seresi), Teroldego v rovině Rotaliana severně od Trenta a Schiava (ve variantách Schiava Grigio, Schiava Grossa a Schiava Gentile) výše k provinčním hranicím s Alto Adige. Enantio je rozšířeno také v oblasti hraničící s provincií Verona. V oblasti Trento se pěstují též Pinot Grigio, Pinot Nero a Cabernet. Nejpěstovanější bílé odrůdy révy vinné jsou mezinárodní (Chardonnay a Pinot Blanc), které spolu s Pinot Nero se používají též pro výrobu sektu klasickou metodou.

V Alto Adige mezi původními červenými odrůdami révy vinné najdeme jako v Trentinu Schiavu (Vernatsch), ale také Lagrein. Mezi mezinárodní révou vyniká Pinot Noir, který pro něj našel jedno z nejvhodnějších území v oblasti Egna-Ora. Mezi bílými hrozny ve stejné oblasti najdeme Gewürztraminer, v údolí Isarco a v údolí Venosta najdeme také Kerner a Sylvaner . Rozšířené jsou také Moscato Rosa a Moscato Giallo (Rosenmuskateller a Goldmuskateller). Oblast Terlano je charakteristická porfyrovými formacemi, které dodávají vínům příjemnou mineralitu i úctyhodnou charakteristiku dlouhověkosti.

Alto Adige / Südtirol DOC

Alto Adige DOC je rozlehlá denominace, která zaujímá rozlohu 4 600 hektarů a dosahuje roční produkce přes 3 miliony lahví bílého, růžového, červeného, šumivého vína i vína dezertního. Leží na území provincie Bolzano vhodném pro výrobu vín z hlediska nadmořské výšky a expozice. Tato oblast je vymezena podél horního údolí  řeky Adige a podél údolí Isarco v dolní části. Přibližně 86 % terénu se nachází v nadmořské výšce nad 1000 metrů. Na dně údolí, kde žije 65 % obyvatel Jižního Tyrolska, se nachází pouze 8 % území provincie. Vinice se nacházejí v rozmezí od 220 do více než 1000 metrů nad mořem. 14 % vinic se nachází v nadmořské výšce nad 500 metrů a 30 % vinic se nachází v oblastech se sklonem nad 30 %, kde je příznivé přímé a dlouhodobé sluneční záření.

Vinařství Alto Adige se vyvinulo z tradičních odrůd, jako je Lagrein, Schiava, žluté Moscato, které jsou stále přítomné. K nim byly v devatenáctém století přidány odrůdy z Bordeaux (Cabernet, Merlot, Sauvignon), některé odrůdy pocházející z Burgundska (několik Pinotů) a Rýna (Ryzlink rýnský, Sylvánský, aromatický Tramín). Müller-Thurgau a Kerner byly představeny asi před 50 lety.

Vína z Alto Adige se vyznačují především silnými primárními aromaty, jako jsou bezové tóny Sauvignonu, vůně růže Tramínu, aromatický buket bobulí Pinot Noir nebo Lagrein, tóny třešně a fialky Schiavy. Bílá vína pěstovaná v nadmořské výšce nad 300 m. Vynikají svou svěžestí a díky vynikajícímu slunečnímu záření jsou vína současně ovocná, ale zároveň s dobrou strukturou. Červená vína se vyrábí většinou pod 400 m nad mořem, kde využívají podmínek vyšších teplot a získávají plná vína s jemnými taniny. V říjnu se prvně může objevit v regálech vinoték Alto Adige / Südtirol DOC Bianco Riserva 2022 a Alto Adige / Südtirol DOC Rosso Riserva 2022.

Alto Adige / Südtirol DOC Bianco Riserva 2022

Základní kritéria Alto Adige / Südtirol DOC Bianco Riserva 2022:

• Jakékoliv bílé odrůdy s výjimkou Müller Thurgau

• Min. 11,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh říjen druhý rok po sklizni

Organoleptické vlastnosti Alto Adige / Südtirol DOC Bianco Riserva 2022 záleží na použitých odrůdách. Obecně se dá říci, že vína této oblasti jsou slámově žluté barvy. Čichový profil vína je příjemný, ovocný, aromatický a na patře je suchý, plný a harmonický.

Alto Adige / Südtirol DOC Rosso Riserva 2022

Základní kritéria Alto Adige / Südtirol DOC Rosso Riserva 2022:

• Jakékoliv červené odrůdy s výjimkou Schiava

• Min. 11,5 % alkoholu •

Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh říjen druhý rok po sklizni

Organoleptické vlastnosti Alto Adige / Südtirol DOC Rosso Riserva 2022 záleží na použitých odrůdách. Obecně se dá říci, že vína této oblasti mají intenzivní rubínově červenou barvu až granátově červenou. Čichový profil vína je charakteristický, éterický a na patře je suchý, jemný, plný, nepříliš tříslový.

Umbria

Území je převážně kopcovité, zvláště vhodné pro pěstování vinné révy a olivovníků. Kopcovitá krajina je ve skutečnosti stálým rysem celého regionu, v nepřetržitém stoupání a klesání kopců a svahů, šedozelené barvy olivovníků a vinic prolínají místa bohatá na umění, historii a tradice. Umbrie je ze 71 % kopcovitá oblast a zbývající část hornatá. Klima regionu se vyznačuje nepříliš chladnými zimami a horkými, suchými léty. Silné teplotní výkyvy, dobře rozložené srážky a řídké mrazy ho činí zvláště vhodným pro vinařství. Umbrie je jedinou oblastí poloostrovní Itálie, kterou neomývá moře. Olivový olej a víno jsou dva základní pilíře kultury jídla v regionu. Na 12,4 tisících hektarů dosahuje roční produkce 6,6 milionu lahví. Nosnými odrůdami jsou červené Sangiovese a bílé Trebbiano a Grechetto.

Colli del Trasimeno / Trasimeno DOC

Oblast Colli del Trasimeno DOC se nachází v provincii Perugia a zahrnuje středně kopcovitou oblast na břehu jezera Trasimeno. Na 180 hektarech vinic se ročně vyprodukuje 2 500 hektolitrů vína. Víno se zde vyrábí jak bílé, tak i růžové, červené, šumivé i dezertní. Červené odrůdy zaujímají 68 % plochy vinic a základními odrůdami jsou především Sangiovese, Ciliegiolo, Gamay del Trasimeno, Merlot a Cabernet Sauvignon. Na 32 % ploch vinic osázených bílými odrůdami jsou nosné Trebbiano Toscano, Grechetto a Chardonnay. V říjnu se na trhu poprvé objeví červené Colli del Trasimeno DOC Rosso Scelto 2023.

Colli del Trasimeno / Trasimeno DOC Rosso Scelto 2023

Základní kritéria Colli del Trasimeno / Trasimeno DOC Rosso Scelto 2023:

• Min. 70 % Cabernet Sauvignon, Grenache, Merlot, a/nebo Pinot Nero; min. 15 % Sangiovese; max. 15 %ostatních červených odrůd

• Max. nadmořská výška 550 m

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

První uvedení na trh říjen první rok po sklizni

Veneto

Region Veneto lze zhruba rozdělit do tří geografických oblastí, které se vyznačují rozdílnou topografií a geologií. Pro severovýchodní část v blízkosti benátské laguny, mezi kopci kolem města Treviso, s pláněmi na obou stranách řeky Piave a pobřeží Jaderského moře je typické slavné Prosecco.

V centrální části Veneta, kolem Vicenze a Padovy, se nachází kopce Colli Berici, Colli Euganei a Breganze. Ačkoli pláně pod těmito kopci produkují obrovské množství vína, pouze kvalitnější vína z výše položených oblastí získaly status DOC.

Západní část podél východního okraje jezera Garda a Adige produkuje svěží bílá vína Bianco di Custoza a Garda a také osvěžující, nenáročné Bardolino od břehů jezera Garda. Na východ od jezera a severně od Verony se nachází Valpolicella s vyhlášeným Amarone a Recioto. V kopcích kolem města Soave je doma proslulé stejnojmené víno, jehož podstatnou složkou je odrůda Garganega.

Veneto je se svými 86.970 hektary vinic po Sicílii rozlohou vinic druhým největším regionem Itálie. Roční produkce téměř 13 milionů hektolitrů řadí tento region na 1. místo. O kvalitě zdejších vín svědčí i fakt, že se svými 14 apelacemi DOCG a 29 DOC, je po Piemontu regionem s druhým největším počtem apelací těchto označení kvality. To, co proslavilo region Veneto ve světě vína, je především šumivé Prosecco, bílé Soave, červené Valpolicella a Amarone zejména.

Lugana DOC (uvedeno též v části Lombardia)

Lugana DOC se nachází na jižním okraji jezera Lago di Garda z části v Lobardii (provincie Brescia) a z části v regionu Veneto (provincie Verona. Na ploše 2 560 hektarů se ročně vyprodukuje 211 tisíc hektolitrů bílého, šumivého nebo dezertního vína. Základní odrůdou je bílá Verdicchio. Oblast Lugana DOC je nížinatá, vyznačující se úrodnými jílovitými půdami, které se v kopcovitější oblasti DOC postupně stávají písčitějšími. Mikroklima je pozitivně ovlivňováno mírným vánkem od jezera Garda. Je mírné s malými rozdíly teplot mezi dnem a nocí. Teploty a povětrnostní podmínky jsou v mnoha ohledech podobné středomořskému klimatu. V říjnu je poprvé uvedeno na trh bílé Lugana DOC Superiore 2023.

Lugana DOC Superiore 2023

Základní kritéria Lugana DOC Superiore 2023:

• Min. 90 % Trebbiano di Soave (jinak Verdicchio; lokálně zvané Turbiana nebo Trebbiano di Lugana)

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

První uvedení na trh říjen první rok po sklizni

Lugana DOC Superiore 2023 představuje rozmanitější a komplexnější profil než základní Lugana DOC. Barva má více zlatavých odlesků, vůně je komplexnější a nabízí náznaky divokých bylin, zralého jablka, citrusů (především mandarinky), kombinované s tóny lískových oříšků nebo koření s přechodem do dřeva. Chuť s větší strukturou je podpořena živou a tonickou kyselinkou s minerální chutí půdního podloží, které může vínu dodat zajímavé "slané" nuance.