Ve stínu slavných: Bolgheri

Když se někoho zeptáte, jaké zná toskánská vína, určitě bude v první řadě jmenovat některé ze slavné trojice. Vino Nobile, Chianti a Brunello získala mezi přáteli italských vín takové renomé, že všechna další se skutečně nachází v jejich stínu. A právě vína z oblasti Bolgheri zcela nezaslouženě. Super Toscana, jak jsou nazývána tato červená vína, patří k těm nejlepším a vysoce ceněným italským vínům. Jsou to směsi mezinárodních odrůd a jejich základ tvoří francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Syrah.

Bolgheri? Zkuste ochutnat.

Kde najdete Bolgeri.

Vinařská zóna Bolgheri je relativně mladá. Zahrnuje v sobě dvě prestižní italské apelace Bolgheri DOC a Bolgheri Sassicaia DOC. Když budete mít cestu do Livorna nebo navštívíte starobylé město Lucca, nebudete to už mít daleko. Dáte se na jih podél pobřeží Tyrhénského moře a asi po hodině jízdy jste na místě. Vinařská oblast je vymezena územím obcí Bolgheri e Castagneto Carducci v oblasti Maremma Je známá především sytě vybarvenými, plnými červenými víny založenými na mezinárodních francouzských odrůdách, která jsou vhodná k dlouhému zrání a archivaci.

Historie pěstování vína

Pěstování vinné révy v oblasti Bolgheri DOC má velmi starověký původ a důkazy o jeho přítomnosti pocházejí od Etrusků a poté od Římanů. Etruská civilizace ovlivnila oblast a zavedla vinařské praktiky dlouho před příchodem Řeků do jižní Itálie a zrozením Říma. Jedná se tedy o jednu z prvních oblastí v Evropě, kde se pěstovala vinná réva.

Oblast Bolgheri byla ovlivněna vzestupem a pádem římské civilizace. Během dlouhého období konfliktů po pádu Západořímské říše byla Itálie značně zpustošena. V následujícím období pod vládou Langobardů mezi VI. a VIII. stoletím se objevily známky stability. Právě během tohoto historického období lombardských osad v této oblasti se narodil Walfredo, praotec rodiny Della Gherardesca. Rodina Della Gherardesca hrála zásadní roli v historii regionálního rozvoje v Bolgheri od doby před rokem 1000 n. l.

Novější důkazy o zdejším pěstování vinné révy pocházejí ze středověku díky přítomnosti četných klášterů a církevních domén. Počínaje rokem 1790 byly založeny nové vinice, čímž se zvýšila produkce vín z této oblasti.

V roce 1816 vznikly první pokusné vinice v Capanne di Castiglioncello a v panství Castelluccio. Zde se později zrodilo první víno Sassicaia, klenot oblasti. Hrabě Guido Albert Manzani iniciátorem výběru polohy vinic a orientace na francouzské odrůdy. Bratři Nicolò e Mario, markýzové Incisa della Rocchetta, měli zásadní vliv na rozvoj vinařství v oblasti. Apelace Bolgheri Sassicaia DOC pokrývá vinice rodu v Tenuta San Guido.

Bratři Nicolò a Mario Incisa della Rocchetta

Současnost

Ještě v 70. letech 20. století měla tato oblast malou reputaci pro produkci vína. Na rozdíl od prvotřídních vinic v kopcích centrálního Toskánska byla považována za bažinatou oblast produkující poměrně nenápadná bílá vína a růžová vína. Změna nastala, když v roce 1978 renomovaný časopis Decanter pořádal slepou degustaci kabernetů z celého světa. Na ní neznámé víno zvané Sassicaia ročník 1972 vyrobené v panství Tenuta San Guido markýze Mario Incisa della Rocchetta bylo hodnoceno jako nejlepší. Po té ročník 1985 vína Sassicaia soutěžil v evropské degustaci velké poroty s Grands Crus z Bordeaux a získalo nejvyšší uznání. Víno Sassicaia však není jediným vysoce ceněným vínem oblasti. Od 80. let se k němu připojuje řada dalších vín od zdejších vinařských společností, která si získala obrovské uznání. 

Pojem Bolgheri v sobě zahrnuje dvě apelace: Bolgheri DOC a Bolgheri Sassicaia DOC.

Kritéria kvality.

Bolgheri DOC

Apelace vznikla v roce 1984, když její Consorzio di Tutela dei vino Bolgheri vymezilo teritorium oblasti pro pěstování bílých vín a stanovilo pro tato vína kvalitativní ukazatele. V současnosti apelace Bolgheri DOC je vymezena pro 1 350 hektarů vinic. Na nich roční produkce dosahuje více než 46 tisíc hektolitrů vína, z toho připadá 81 % produkce na červená vína, 14 % je bílého vína a zbytek jsou vína růžová.

Základními odrůdami červeného vína jsou francouzské Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a toskánské Sangiovese. Nosnými bílými odrůdami jsou Sauvignon Blanc, Vermentino a Voignier. Červená vína se vyrábí ve verzi Rosso a Superiore. V obou případech se jedná o jakékoliv směsi odrůd Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Maximální obsah odrůd Sangiovese a/nebo Syrah je omezen na maximum 50 %. Ostatních červených aromatických odrůd může být maximálně 30 %. Minimální obsah alkoholu je stanoven na 11,5 % pro verzi Rosso, 12,5 % pro Rosso pocházející z konkrétní vinice a pro Superiore. Rosso zraje minimálně 10 měsíců a koupit ho můžete nejdříve v září následujícího roku po sklizni. Superiore musí zrát nejméně 2 roky včetně 1 roku v dubových sudech a k prodeji je uvedeno nejdříve v lednu ve 3. roce po sklizni.

Mezi organoleptické vlastnosti červené Bolgheri DOC patří rubínově červená až granátově červená barva. Čichový profil červeného vína Bolgheri DOC je ovocný, vínový a na patře suché, harmonické.

Bolgheri Sassicaia DOC

Apelace Bolgheri Sassicaia DOC se v roce 2013 vyčlenila z apelace Bolgheri DOC. V případě Bolgheri Sassicaia DOC se jedná o 84 hektarů s produkcí 3 200 hektolitrů pouze červeného vína. Toto označení mohou nést pouze vína vyprodukovaná na vinicích Tenuta San Guido, jejichž majitelem je markýz Nicolo Incisa della Rocchetta.

Název Sassicaia („kamenité pole“) odkazuje na štěrkové břehy v této oblasti, připomínající vinice v Graves a Haut-Médoc ve Francii, které byly inspirací k pěstování odrůd francouzských odrůd, zejména Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.

Víno z této apelace musí obsahovat minimálně 80 % Cabernet Sauvignon a zbytek ostatních aromatických červených odrůd. Musí obsahovat minimálně 12 % alkoholu. Zraje 2 roky z doho minimálně 188 měsíců v dubovém sudu.

Poggio al Tesoro

Poggio al Tesoro leží tři kilometry od Tyrhénského moře a asi 45 kilometrů jižně od Livorna. Sousedí přímo s vinařstvím Ornellaia. Farmu o rozloze 70 hektarů v Bolgheri provozuje rodina Allegrini z oblasti Verona spolu s italským Američanem a slavným obchodníkem s vínem Leonardem Lo Casciem. Manažerka Marylisa Allegrini a její partner jsou dlouho známí vysoce kvalitními červenými víny v oblasti Valpolicella. Společnost v Bolgheri, která byla založena krátce po přelomu tisíciletí, v posledních letech neustále pokračuje ve vzestupném trendu a dnes velmi přesvědčivě reprezentuje oblast západního Toskánska.

Vinařství vlastní tři pozemky, z nichž dva na území Bolgheri mají zásadní podíl na celkové rozloze. V sousední obci Bibbona se nachází dalších asi šest hektarů vinic. Na písčitých a kamenitých pozemcích je hlavním kultivarem Cabernet, zatímco jílovité a na minerály bohaté půdy jsou vyhrazeny hlavně pro Merlot. Hlavní vinice jsou Via Bolgherese, Le Grottine, Le Sondraie a Valle di Cerbaia. Lokality jako Le Sondraie jsou nejen domovem zahraničních červených odrůd, ale tvoří také vynikající základnu pro bílé hrozny, jako je Vermentino.

První nákup se uskutečnil v roce 2001 a zahrnoval 11 hektarů, které se rozprostírají podél Strada delle Sondraie až k Fossa Camilla. Poté, okouzleni Strada Bolgherese a hlavně velkou rozmanitostí půd, koupili krásnou farmu o rozloze 7 hektarů, na které stojí kostelík San Giuseppe. Třetím nákupem byl další 7 hektarový pozemek o 100 metrů dál, nazvaný Via Bolgherese. Někteří drobní farmáři v okolí Sondraie se rozhodli vzdát svých nemovitostí a prodat je rodině Allegrini. A tak během krátké doby vzniklo prvotřídní vinařství. Splečnost Poggio al Tesore v Bolgheri byla založena v roce 2003. Na dnešních cca 60 hektarech produkuje ročně 283 tisíc lahví nejkvalitnějších červených vín a bílého Vermentino.

Červená vína domu kombinují sílu a komplexnost a jsou přesně splněna. V žádném případě jim nechybí elegantní prvky. Mezi nejlepší vína patří IGT víno Dedicato a Walter vyrobené výhradně z Cabernet Franc a Bolgheri Superiore Sondraia, směs Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Ušlechtilá vína Poggio al Tesoro jsou pravidelně vysoce hodnocena cechem kritiků.

Intenzivní rubínově červená. V plném buketu čerstvé a křupavé ovoce, ostružiny, koření a minerální tóny. Plné a husté na patře s krásnými primárními tóny červených bobulí. Třísloviny jsou elegantní, hedvábné a hřejivě obklopující, lemující tuto krásnou červenou do přesného a čistého závěru.

Produkt přidán do porovnání

Na stránkách používáme soubory cookies. Váš souhlas s použitím těchto technologií nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek.