Ve stínu slavných: Soave

Itálie je jedním z největších výrobců vína. Vedle mezinárodních odrůd je pro její vinařství charakteristické zdánlivě nekonečným množství odrůd lokálních. Neméně pestré jsou i půdně-klimatické podmínky, ze kterých tato vína pocházejí. Od chladnějšího severu země až po nejjižnější teplé a prosluněné oblasti, od mořských pobřeží až po horské polohy blížící se tisícům metrů nad mořem. Tam všude se pěstuje víno. Vedle těch světově proslulých vín zde najdete i celou paletu neméně skvělých vín, která však žijí ve stínu těch slavných. Jedním takovým je i bílé Soave z regionu Veneto.

Je to možná nejznámější bílé víno z tohoto regionu. Ale prosadit se v konkurenci mezinárodních, všeobecně známých bílých odrůd jako jsou Pinot Grigio, Pinot Bianco, Chardonnay nebo Sauvignon není snadné.

Kde najdete Soave.

Soave je malé město s přibližně 7 000 obyvateli. Najdete ho asi 20 km východně od Verony na rozhraní nížiny řeky Pád, kopců Scaligeri a předhůří Alp. Dalo jméno jak oblasti, tak i vínům z této oblasti pocházejícím.

Soave - hrad Scalieri

Soave - pohled z hradu

Oblast je na jihu ohraničena spojnicí mezi městy Soave a Monteforte d´Alpone. Tvoří tři údolí (Illasi, Tramigna, Alpone) a hřebeny hor tato údolí oddělující. Geologickým podložím vinic v údolí Illasi a Tramina jsou dolomitické aluviální vápence. V údolí Alpone podloží vinic tvoří ložiska po sopečné činnosti. Hřebeny kopců jsou tvořeny čedičem. Tím je dán rozdílný charakter vín.

Vína Soave pochází z oblastí výroby Soave DOC, Soave Classico DOC, Soave Superiore DOCG. Ty tvoří především kvalitativní pyramidu s důležitými geografickými rozdíly, kdy Soave DOC představuje základnu této pyramidy. Soave DOC a Soave Superiore DOCG jsou vymezené stejným územím. Liší se však kvalitativními parametry Consorzia. To samé platí i pro subzóny Soave Classico DOC a Soave Superiore Classico. Ty se omezují pouze na území obcí Soave a Monteforte d’Alpone. Výměra těchto vinic je 78 hekarů a roční produkce dosahuje 3 500 hektolitrů vína.

Kritéria kvality.

Soave DOC

Na území Soave DOC se nachází 5 200 hektarů vinic s roční produkcí 312 tisíc hektolitrů bílého vína. Základní odrůdou je Garganega. Vína s označením Soave DOC musí obsahovat minimálně 70 % odrůdy Garganega, maximálně 30 % odrůdy Trebbiano di Soave (jinak Verdicchio) nebo stejné množství Chardonnay, může obsahovat maximálně 5 % jiných povolených nearomatických odrůd. Minimální obsah alkoholu je 10,5 %. Minimální doba zrání je 2 měsíce a víno tak může být poprvé prodáváno 1. prosince téhož roku jako byla sklizeň.

Lahev vína může nést také označení subzóny Classico nebo Colli Scalieri. Pro tato vína platí stejná kritéria, pouze minimální obsah alkoholu je vyšší, a to 11 %.

Soave Superiore DOCG

Soave Superiore DOCG se vyrábí na stejném území jako Soave DOC ve verzích Superiore a Riserva. Od Soave DOC se liší kvalitativními kritérii. Zastoupení odrůd je shodné, liší se v ostatních parametrech. Minimální obsah alkoholu je 12 % pro Superiore a 12,5 % pro Riserva. Superiore musí zrát minimálně 6 měsíců a může se proto prodávat nejdříve 1. dubna následujícího roku po sklizni. V případě Riserva je minimální doba zrání 12 – 13 měsíců a může se tak prodávat nejdříve 1. listopadu v následujícím roce po sklizni.

Odrůda Garganega

Garganega je pro Soave zásadní bílá odrůda. Je to autochtonní odrůda, která se pěstuje v regionech Veneto (93 %) a Puglia na ploše 9,7 tisíc hektarů. Je nejdůležitější bílou odrůdou v provincii Verona a Vicenza a dominuje v kopcích DOC Soave a Gambellara. Těží zejména z typické vulkanické půdy Soave, tvořené čedičovými horninami, bohatými na tufové a vápencové inkluze. Charakteristiky půdy a obzvláště příznivé ozařování na strmých svazích kopců poskytují odrůdě Garganega všechny prvky k vytvoření bílých, suchých a sladkých vín nejvyšší kvality a konkrétního organoleptického profilu. Zraje pozdě a její sběr se obvykle koná od konce září do začátku října. Nemá svou vlastní výraznou aromatičnost. Má aroma mandlí a bílých květů. Není charakterizována převládající kyselostí, ale spíše rovnováhou extraktů a cukrů. Má všechny předpoklady k dlouhodobému až desetiletému zrání. V úrodných rovinách mimo zónu Soave Classico může hrozen produkovat příliš vysoké výnosy, což vede k velmi tenkým a neutrálním aromatizovaným vínům.

Organoleptické vlastnosti Soave.

Soave je tiché a suché bílé víno, vyznačující se intenzivní vůní květin a ovoce. Soave vinifikované v inertních nádobách se prezentují jako svěží a pitelná vína, vhodná k předkrmům, aperitivům nebo lehkým rybím pokrmům. Soave Riserva vinifikované a/nebo rafinované v dubových sudech, většinou malých rozměrů (barriques), se vyznačující naprosto pozoruhodnou intenzitou, tělem a perzistencí a vhodné k mnohem složitějším pokrmům a dokonce k ochutnání samotné, jako meditační vína. Soave by měla být podávána při teplotách od 8 do 10-12°C, přičemž u intenzivnějších a strukturovanějších verzí preferují vyšší teploty.

Vizuální vzhled

Soave se vyznačuje především dobrou průhledností a odstíny od jasně zelenkavě žluté až po slámově žlutou. Jakákoli fermentace nebo zrání ve dřevě pomáhá zintenzivnit odstíny a učinit je intenzivnějšími, zlatavějšími a brilantnějšími. Soave je celkově intenzivní a spíše koncentrované víno, proto se i ve svých mladších verzích stále vyznačuje dobrou konzistencí, která se projevuje charakteristickou odolností při otáčení ve sklenici.

Čichový profil

Soave se vyznačuje vjemy ovoce a květin spolu s charakteristickým mandlovým tónem přítomným jako jemné pozadí, který se projeví až v samém závěru. Nejcharakterističtější jsou vůně jablka, hrušky, broskve a hloh. Následují tóny citrusů. Mineralita pocházející ze sopečných půd v oblasti Soave se přenáší z révy na víno. Nechybí ani vjemy, které lze připsat exotickému ovoci, jako je ananas. Složitější a rafinovanější verze ve dřevě se také vyznačují přítomností terciárních aromat, vanilky, pražených a kořenitých tónů květů rohovníku a hřebíčku.

Chuťové vlastnosti

Soave projevuje jako svěží víno, charakteristické spíše výraznou kyselinovou složkou, i když především strukturovanější verze a zejména rezervy mívají větší jemnost a kulatost, která kontrastuje se svěžestí a dodává vínu charakteristickou chuťovou harmonii. Soave je víno charakteristické dobrou strukturou a dobrým objemem alkoholu.

Párování

Soave je velmi univerzální bílé víno v párování, které vám proto umožňuje najít tu správnou kombinaci s velmi širokou škálou jídel, od předkrmů, přes první chody až po pokrmy z ryb nebo bílého masa. Jednodušší a lehčí verze se výborně hodí jak jako aperitiv, tak k lehkým předkrmům nebo prvním chodům na bázi ryb nebo zeleniny. Strukturovanější verze, jako je Soave Superiore DOCG, se také hodí k bílým masům nebo rybám ve složitějších a pikantnějších úpravách, Riserva se nejlépe hodí k pečeným bílým masům, ale i ke středně vyzrálým sýrům.

Azienda Agricola Suavia

Mezi významná vinařství v oblasti patří Azienda Agricola Suavia. Vinařství najdete severně od Soave ve vysokých zelených kopcích Soave Classico, pokrytými vinnou révou a olivami. Domovem vinařství je vesnička Fittà se starými čedičovými domy, kašnami, kostelíkem. Není zde pošta ani obchod s potravinami. Ve viniční zóně Monte Foscarino je však místem, kde na terase se sklenkou výtečného Soave můžete obdivovat nezapomenutelné západy slunce.

Rodina Tessari zde žije a pracuje již od devatenáctého století. Historie vinařství Suavie však začala později. V roce 1982 se Giovanni a Rosetta Tessari rozhodli vyrábět vlastní víno, založit vlastní firmu a prosadit se. Od začátku 21. století vedou rodinné vinařství jejich dcery Meri, Valentina a Alessandra. Vlastní 12 hektarů vinic, na kterých vypěstují ročně hrozny pro výrobu 100 tisíc lahví prvotřídního vína. O jejich kvalitě svědčí dlouhodobě vysoké hodnocení prestižních globálních časopisů a serverů zabývajících se hodnocením vín.

Meri, Valentina a Alessandra Tessari

Soave Classico DOC 2023 (BIO)

Rating: Doctor Wine: 92 bodů, James Suckling: 93, Wine Enthusiast: 93

Odrůda: 100 % Garganega

Zrání v inox

Alkohol: 12,00 %

Kyseliny: 5,89 g/l, Zbytkový cukr: 2,79 g/l

Celkový extract: 23,41 g/l

Archivační potenciál: 2028

“Massifitti” Trebbiano Veronese IGT 2021 (BIO)

Rating: James Suckling: 93 bodů

Odrůda: 100 % Trebbiano

Zrání: 15 měsíců v inox na vlastních kvasinkách

Alkohol: 12,50 %

Kyseliny: 6,41 g/l

Zbytkový cukr: 2,47 g/l

Celkový extract: 24,35 g/l

Archivační potenciál: 2030 +

“Monte Carbonare” Soave Classico DOC 2022 (BIO)

Rating: James Suckling: 95 bodů

Odrůda: 100 % Garganega

Zrání: 15 měsíců v inox na vlastních kvasinkách

Alkohol: 12,50 %

Kyseliny: 6,05 g/l

Zbytkový cukr: 2,78 g/l

Celkový extract: 23,20 g/l

Archivační potenciál: 2029 +

“Le Rive” Bianco Veronese IGT 2021 (BIO)

Rating: James Suckling: 94 bodů

Odrůda: 100 % Garganega

Zrání: 12 měsíců v nových (20 %) a použitých (80 %) barrique sudech

Alkohol: 13,50 %

Kyseliny: 5,12 g/l

Zbytkový cukr: 7,22 g/l

Celkový extract: 28,65 g/l

Archivační potenciál: 2027 +

Produkt přidán do porovnání

Na stránkách používáme soubory cookies. Váš souhlas s použitím těchto technologií nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek.