Září 2024 - Nové ročníky vín z italských regionů

V září je uváděno na trh více nových ročníků vín z italských regionů než v předcházejících měsících. Najdete mezi nimi vína z tradičních oblastí, jako jsou například Chianti v Toskánsku. Nebo z téhož regionu známé supertoscana Bolgheri. Opět se objeví Aglianicco del Volture z regionu Basilicata nazývané také jako „Barolo jihu“. Objeví se celá řada vín, jejichž základem je některá z nekonečné řady lokálních odrůd. Jistě pozoruhodná je záchrana odrůdy Lacrima v Marche. Její plocha před rokem 1985 nebyla více než 1 hektar. Do dnešních dnů se rozšířila na stonásobek původní výměry. Lacrima di Morro DOC Superiore 2023 díky jejím vlastnostem a používané metodě Governo Toscano se řadí mezi vína mimořádných kvalit. S jakými novými ročníky vín se v září můžeme seznámit? Tady je stručný přehled.

Basilicata

Aglianico del Vulture DOC Rosso 2023

Friuli Venezia-Giulia

Friuli Colli Orientali DOC Schioppettino di Prepotto 2022

Friuli Colli Orientali DOC Schioppettino di Prepotto Riserva 2020

Lombardia

Curtefranca DOC Bianco 2023

Curtefranca DOC Rosso 2023

Marche

Lacrima di Morro / Lacrima di Morro d’Alba DOC 2023

Piemonte

Colli Tortonesi DOC Timorasso 2023

Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG 2023

Ghemme DOCG Rosso 2021

Ghemme DOCG Riserva 2021

Sardegna

Monica di Sardegna DOC 2023

Toscana

Bolgheri DOC 2023

Carmignano DOCG Riserva 2021

Chianti DOCG Colli Fiorentini 2023

Chianti DOCG Rufina 2023

Montecucco Sangiovese DOCG Riserva 2021

Rosso di Montalcino DOC 2023

Trentino - Alto Adige

Trentino DOC  Marzemino Superiore 2023

Trentino DOC Moscata Rossa Superiore 2023

Trentino DOC Rosso Superiore 2022

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Casetta Superiore 2023 

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Enantio 2023

Veneto

Bardolino DOC Rosso Montebaldo 2023

Bardolino DOC Rosso Sommacampagna 2023

Colli Berici DOC Rosso Superiore 2023

Recioto di Gambellara DOCG Classico 2023

Recioto di Soave DOCG 2023

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC 2023

Basilicata

Basilicata tvoří oblouk boty italského poloostrova, která vede severozápadně od zálivu Taranto. Basilicata v jižní Itálii je region, jehož jméno se ve vinařských kruzích objevuje jen velmi zřídka, produkuje méně než 0,2 % celkové produkce země. V roce 2022 Basilicata vyprodukovala jen něco málo přes 85 tisíc hektolitrů vína z 2 027 hekterů vinic, z toho bylo 82 % vín červených. Region je domovem pouze jednoho DOCG a čtyř DOC.

Basilicata možná není zvlášť bohatý region, přesto je bohatý na přírodní krásy. Omývaná Jónským mořem na jedné straně a Tyrhénským mořem na druhé straně, nabízí úžasné hory a pohoří. Ve skutečnosti je to jeden z nejhornatějších regionů v Itálii. Pouze 8 procent povrchu je klasifikováno jako ploché.

Hlavní oblast pro vinařství leží v srdci úrodného masivu Vulture na severu regionu. Vyhaslá sopka Vulture dosahuje výšky 1326 m a je třetím nejvyšším vrcholem regionu. Vinice se nacházejí kolem Mount Vulture na vulkanických půdách. Oblast se však stále těší hojnosti slunečního svitu během vegetačního období a chladným teplotám kolem sklizně. Na tomto kopcovitém území se nachází apelace Aglianico del Vulture DOCG Superiore a Aglianico del Vulture DOC. Odrůda Aglianico je zásadní nejen pro tyto dvě apelace, ale její produkce představuje 56 % vín vyrobených v regionu Basilicata. Z odrůdy Aglianico se vyrábí kvalitní vína s jemnými vůněmi a chutí.

Dvojice DOC Matera a Terre dell'Alta Val d'Agri je známá výrobou některých vynikajících vín z původních odrůd. Patří mezi ně Malvasia Bianca, Malvasia Nera a Moscato Bianco (di Basilicata), stejně jako Aglianico, Primitivo a Sangiovese a také dvě odrůdy mezinárodní Merlot a Cabernet Sauvignon.

Aglianico del Vulture DOC

V oblasti Aglianico del Vulture DOC se na 582 hektarech vinic ročně vyrobí přes 22 tisíc hektolitrů vína ve verzi Rosso nebo Spumante. Zásadní odrůdou je Aglianico. Oblast se nachází na svazích kolem vyhaslé sopky Vulture. Tříslovinové a plné víno je jedno z největších vín jižní Itálie a dostalo přezdívku „Barolo jihu“.

Monte Vulture se svými bohatými, tmavými a sopečnými půdami je jedním z mála míst v jižní Itálii, kde je možné získat tak bohatá a koncentrovaná vína z Aglianico. Nadmořská výška oblasti vede k mírně chladnějšímu klimatu než v níže položených oblastech, což dává hroznům hladinu cukru, která není příliš vysoká. Celá oblast je sice chladnější, ale neméně slunečná. Proto jsou nejlepší vinice ty, které se nacházejí v nadmořské výšce mezi 300 a 500 metry nad mořem, na jihovýchodně orientovaných svazích, kde je plné ranní slunce.

Klasické víno Aglianico del Vulture DOC je bohaté a silné a vyžaduje několik let zrání, než odhalí své nejpodmanivější kvality. Nejlépe strukturované a nejvyváženější vína se zlepšují více než deset let uložených v láhvi. V mládí tato vína vynikají vysokými taniny, kyselinkou a koncentrací vůní červeného ovoce. Během zrání nabývají více minerálních nuancí, dehtu, koření a hořké čokolády, přecházejí v komplexní a rafinovaná červená vína, schopná prokázat rovnováhu a hloubku. Vína Aglianico del Vulture DOC musí před uvedením na trh zrát minimálně jeden rok (v případě rezerv dva roky), přičemž stále více vín zraje nějakou dobu v dubových sudech, aby bylo dosaženo větší komplexnosti. V září se poprvé objeví na trhu červené Aglianico del Vulture DOC Roso 2023.

Základní kritéria Aglianico del Vulture DOC Roso 2023:

• 100 % Aglianico

• Min. nadmořská výška 200 m, max. 700 m

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zbytkový cukr od max. 10 g/l

• Zrání min. 9 – 10 měsíců

• První uvedení na trh září první rok po sklizni

Aglianico del Volture je prestižní červené víno, známé svou bohatostí a komplexností. Aglianico pochází z úpatí sopky Vulture a je považováno za jednu z nejstarších a nejušlechtilejších vinných rév v Itálii. Půdy bohaté na minerály dodávají vínu charakteristickou komplexnost a hloubku. Středomořské klima regionu s horkými letními dny a chladnými nocemi přispívá k pomalému dozrávání hroznů, což jim umožňuje vyvinout intenzivní aroma a dobře strukturované třísloviny.

Organoleptické vlastnosti Aglianico del Vulture DOC zahrnují rubínově červenou barvu. Čichový profil vína Aglianico del Vulture DOC je charakteristický, příjemný, intenzivní a na patře je víno suché, jemné, tříslovité, pikantní.

Aglianico se pěstuje v Itálii na necelých 10 tisících hektarech. Setkáme se s ní zejména v Kampánii (69 %) a Basilikatě (29 %). Produkuje plná červená vína s pevnými taniny a dobrým potenciálem zrání. V mládí bývají vína Aglianico velmi tříslová a koncentrovaná, zvláště pokud nepříznivé povětrnostní podmínky nutí producenty sklízet úrodu před dosažením úplné zralosti. Několik let zrání má příznivý vliv na víno a napomáhá změkčení tříslovin a vystupování ovocného profilu. V ústech je příjemně tříslový, pikantní a stárnutím získává na perzistenci a rovnováze. Struktura vína zrajícího ve dřevě je vhodná pro párování se zvěří a kořeněnými masy.

Friuli-Venezia Guilia

V regionu Friuli-Venezia Giulia se nachází 28,5 tisíc hektarů vinic s roční produkcí necelých 2,2 milionů hektolitrů vína. Region je charakteristický převahou malých vinařství, zaměřených na kvalitu a často i na pěstování řady místních tradičních odrůd révy jako jsou Friulano a Verduzzo nebo Picolit a Vitovska. Milovníkům vína je region Friuli - Venezia Giulia známý především bílým vínem z odrůd Pinot Grigio (26 % plochy) a Friulano (9%). Nejpěstovanější červenou odrůdou je Merlot (15 %). Charakter vína záleží na tom, zda se urodilo ve středomořském podnebí na jihu nebo v kopcích alpského předhůří na severu s kontinentálním podnebím. Najdete zde obvykle svěží vína ovocného stylu, jak by se dalo očekávat od vinařské zóny s chladným podnebím. Osvěžující vína vytváří Friulano nebo Verduzzo.

Friuli Colli Orientali DOC

Friuli Colli Orientali DOC se rozprostírá na území, které pokrývá celé nebo část devatenácti obcí ve středovýchodní oblasti provincie Udine, poblíž hranic se Slovinskou republikou. Vinice této denominace zaujímají plochu 1 900 hektarů a ročně se zde vyprodukuje 64 tisíc hektolitrů bílých, červených vín a desertních vín.

Oblast Colli Orientali del Friuli dává bílým vínům slámově žlutou barvu s více či méně nazelenalými či zlatavými odlesky, nebo v případě Pinot Grigio více či méně zvýrazněným měděným odleskem. V ústech jsou vína příjemná, měkká, s jasnými a intenzivními vůněmi od trvalé ovocné až po jemné a elegantní květinové. Tón hořkých mandlí je charakteristický pro Tocai Friulano, typickou vinnou révu, ze které pochází. Struktura vín Colli Orientali také umožňuje dlouhé zrání v průběhu času.

Červená vína se vyznačují rubínově červenou barvou s různými odstíny, ve vůni je příjemná jemnost směřující k bylinkám, kořenitosti a náznakům podrostu a drobného ovoce. V ústech jsou vyvážené, s příchutí svíravosti pro původní odrůdy vhodnější pro zrání, kyselost je proto vždy přítomná, aniž by narušila chuť.

Friuli Colli Orientali DOC zahrnuje pět subzón: Cialla, Pignolo di Rosazzo, Ribolla Gialla di Rosazzo, Schioppettino di Prepotto a Refosco di Faedis.

Subzóna Cialla zahrnuje část obce Prepotto a dává vzniknout 6 vínům, z nichž 4 označují odrůdu: Ribolla Gialla, Verduzzo Friulano, Schioppettino, Refosco dal Peduncolo Rosso.

Subzóny Pignolo di Rosazzo a Ribolla Gialla di Rosazzo spadají do malé oblasti mezi obcemi Corno di Rosazzo, Manzano a San Giovanni al Natisone. Tam se vyrábějí dvě původní vína, Pignolo a Ribolla Gialla. Pignolo bezesporu představuje nejaristokratičtější z vín s výrazným sklonem k dlouhému zrání. Koncentrace polyfenolů a taninů spolu s vysokou koncentrací alkoholu se mísí v celek, který umožňuje, aby vydržel v průběhu času, a to až do deseti let života s produkty, které se stále projevují na nejvyšší úrovni.

Subzóna Schioppettino di Prepotto zahrnuje část obce Prepotto a vyznačuje se jediným vínem, které našlo jeden ze svých největších projevů v této obci.

Refosco di Faedis je subzóna charakteristická produkcí místní révy Refosco a zahrnuje obce Faedis a Torreano, Attimis, Nimis, Povoletto a Tarcento.

V září se v prodeji vinoték poprvé objeví červené Friuli Colli Orientali DOC Schioppettino ze subzóny Prepotto, a sice Rosso i Reserva.

Základní kritéria Friuli Colli Orientali DOC Schioppettino di Prepotto 2022:

• Min. 85 % Shioppettino

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 22 měsíců včetně 12 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh září druhý rok po sklizni

Základní kritéria Friuli Colli Orientali DOC Schioppettino di Prepotto Riserva 2020:

• Min. 85 % Shioppettino

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 46 měsíců včetně 12 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh září čtvrtý rok po sklizni

Vinná réva Schioppettino je původem z Friuli-Venezia Giulia a její historie sahá až do středověku. Poprvé je jméno Schioppettino zmíněno v roce 1282. Schioppettino se také nazývá Ribolla Nera a dnes je to spolu s Refosco dal Peduncolo Rosso nejznámější původní friulská červená odrůda. Historickou pěstitelskou oblastí Schioppettino je oblast Prepotto v provincii Udine. Vína vyrobená s Schioppettino mají velmi zajímavý a rozmanitý aromatický profil s jemně kořenitými tóny. Mladé verze jsou svěží vína s vůní lesních plodů. Jsou to vína barevná, tmavá, středně alkoholická a s dobrým tělem, decentní kyselinkou a lehkou tříslovou strukturou. Dobře se hodí k ne příliš kořeněným masitým pokrmům, zelenině a polévkám a sýrovým pokrmům.

Lombardia

Region je s 24 705 ha vinic a výrobou 1,5 milionu hl vína na osmém místě mezi italskými regiony. Poměr produkce vína je přibližně půl bílého a půl červeného/růžového. Hlavními odrůdami v regionu jsou Croatina (17 %), Pinot Nero (14 %), Chardonnay (13 %) a Barbera (12 %).

Účinek klimatu každého z lombardských jezer je zvláště cenný v chladnějších a vyvýšenějších oblastech. Dobrým příkladem toho je Valtellina dramaticky orámovaná centrálními Alpami. Její vinice leží v nadmořských výškách mezi 230 a 765 metry a jsou chlazeny alpskými vánky, které vanou z východu na západ údolím. Stejně tak Franciacorta, jejíž vinná réva roste v kopcích jižně od jezera Iseo, využívá pozitivního vlivu jeho vodní plochy. Nejpozoruhodnější mezi nízko položenými vinicemi v Lombardii jsou ty v Pádské nížině: Oltrepo Pavese, Mantovano a San Colombano al Lambro.

Curtefranca DOC

Oblast výroby vína Curtefranca DOC je ohraničena na východě kopci Rodengo Saiano, Ome, Gussago a Cellatica, na severu jižním břehem jezera Iseo a posledními odnožemi Rhétských Alp, na západě pohořím Oglio řeky a konečně na jihu Monte Orfano. Na 115 hektarech dosahuje roční produkce necelých 5,7 tisíc hektolitrů vína červeného (Rosso) i bílého (Bianco) vína. Nosnými červenými odrůdami jsou Cabernet Franc, Merlot, Pinot Nero a místní Carmenère. Pro bílá vína jsou zásadními odrůdami Chardonnay, Pinot Bianco.

Curtefranca DOC se vyznačuje klimatickými charakteristikami středomořského typu. Zima je relativně mírná, léto není příliš horké, s mírnými denními a ročními výkyvy teplot. Blízkost jezera Iseo zmírňuje průměrné teploty, snižuje riziko mrazů a zintenzivňuje množství srážek. Curtefranca DOC se vyrábí ve verzích Bianco, Bianco Vigna (Hrozny jen z určené vinice), Rosso a Rosso Vigna. V září se poprvé objeví bílé Curtefranca DOC Bianco a červené Curtefranca DOC Rosso ročník 2023.

Základní kritéria Curtefranca DOC Bianco (s označením vinice) 2023:

• Min. 50 % odrůdy Chardonnay, max. 50 % Pinot Bianco a/nebo Pinot Nero (vinifikované jako bílé víno)

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 11 měsíců

• První uvedení na trh září v následujícím roce po sklizni

Bílá Curtefranca se prezentuje jako víno příjemné k pití. Curtefranca DOC Bianco Vigna se vyznačuje slámově žlutou barvou. Má dobře vyváženou květinovou vůni a zprvu s ovocnými náznaky, často následované jemnými bylinnými tóny. Čichový profil bílého vína Curtefranca DOC je jemný, květinový, charakteristický. Tělo je střední a obsah alkoholu je mírný, na patře je suché, jemné, pikantní a harmonické. Zmínka Vigna zahrnuje obohacení pozoruhodných vůní a struktury a jasnou charakteristiku spojenou s konkrétní vinicí původu.

Základní kritéria Curtefranca DOC Rosso (s označením vinice) 2023:

• Min. 25% Merlot, min. 20% Cabernet Franc a/nebo Carmenère, 10–35% Cabernet Sauvignon

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 22 měsíců

• První uvedení na trh září v druhém roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Curtefranca DOC Rosso Vigna patří intenzivní rubínově červená barva. Čichový profil červeného vína Curtefranca DOC Rosso Vigna je středně plný, suchý a harmonický na patře.

Marche

Vinařství v Marche trvá tisíce let a bylo ovlivněno mimo jiné Etrusky, Římany a Langobardy. Marche je region na východní straně střední Itálie. Díky vlivům Apenin, Jadranu a řek v regionu působí v Marche různá podnebí. Vinařské zóny se nacházejí jak v teplých, tak i v chladných podmínkách. Vápnité, jílovité a vápencové půdy přispívají k výraznému terroir a liší se podle charakteristické topografie regionu.

Region je spojen neodmyslitelně s bílými víny Trebbiano a Verdicchio, stejně jako s červenými víny Rosso Cònero a Rosso Piceno pocházejícími z odrůdy Montepulciano. Největší podíl z pěstovaných odrůd zaujímají červená Sangiovese (22 %), Montepulciano (20 %) a bílá Verdicchio (14 %). Mezi další široce vysazované bílé odrůdy vinné révy patří Pinot Bianco, Malvasia Toscana a Pecorino. Vinice pokrývají kolem 15,6 tisíc hektarů a ročně vyprodukují 1,4 milionu hektolitrů vína.

Lacrima di Morro / Lacrima di Morro d’Alba DOC

Lacrima di Morro d'Alba DOC pokrývá celou administrativní oblast obcí Lacrima di Morro d'Alba DOC pokrývá celou administrativní oblast obcí Morro d'Alba, Monte S. Vito, S. Marcello, Belvedere Ostrense, Ostra a Senigallia s výjimkou oblastí na dně údolí a svahů obce Senigallia s výhledem na moře a mezi pobřežím a dálnicí. Na 182 hektarech vinic s roční produkcí 12 tisíc hektolitrů vína je základní odrůdou červená Lacrime. Víno se vyrábí ve verzích Rosso, Superiore a dezertní.

Navzdory svému starodávnému původu a osobitému stylu mohla vína z Lacrimy z Morro d'Alba jen málo konkurovat slavnějším italským vínům, jako jsou Barolo a Chianti, z nichž obě ve 20. století dosáhly popularity a prestiže. Odrůda byla téměř před vyhynutím. Před rokem 1985 činila výsadba vinné révy Lacrima pouze 1 hektar, ale nyní se rozšířila na téměř 100násobek této plochy. Kromě nezapomenutelného příběhu a chuti jsou vína Lacrima di Morro d'Alba také neobvyklá ve způsobu výroby. Používá se Governo Toscano (toskánská metoda), která přivádí víno do druhého kvašení přidáním čerstvého moštu bohatého na cukr lisovaného z částečně sušených hroznů. Podle zákonů DOC musí být tento proces proveden do 31. prosince roku sklizně. V září je prvně uvedeno na trh červené Lacrima di Morro / Lacrima di Morro d’Alba DOC Superiore 2023.

Základní kritéria Lacrima di Morro / Lacrima di Morro d’Alba DOC Superiore 2023:

• Min. 85 % Lacrima

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 10 - 11 měsíců

• První uvedení na trh září v prvním roce po sklizni Lacrima di Morro /

Lacrima di Morro d’Alba DOC Superiore 2023 má vynikající strukturu s přítomností dobrých polymerizovaných polyfenolů a tříslovin, které dodávají vínu charakter plného těla, absenci drsnosti a dobrou životnost. Víno má rubínově červenou barvu s fialovými odlesky, intenzivní aroma s ovocně-květinovými tóny jahod, třešní, ostružin, borůvek, fialek a fialek. Chuť je suchá a harmonická se správným tělem.

Réva Lacrima je původní červená odrůda z regionu Marche, velmi starobylého původu. Je známá také pod názvem vína z ní získaného, Lacrima di Morro d'Alba. Zdá se, že již v roce 1167 vypil Federico Barbarossa nějaké víno vyrobené z tohoto hroznu, když žil na hradě Morro d'Alba během obléhání Ancony. V průběhu staletí se šíření révy Lacrima stále více omezovalo, až se dnes její pěstování s výjimkami omezuje pouze na oblast jejího původu, Morro d'Alba. Malá množství této révy se pěstují také v regionech Romagna, Toskánsko a Puglia. Vína Lacrima jsou aromatická a bohatě ochucená, ve vůni vykazují intenzivní květinové a kořeněné znaky se svěžím patrem s převahou bobulí.

Piemonte

Region Piemonte má 43 872 hektarů vinic registrovaných v roce 2020. Roční produkce představuje 2,6 milionu hektolitrů kvalitních vín. Nejvíce pěstovanými odrůdami jsou Barbera (31 %), Moscato (22 %), Dolcetto (13 %) a Nebbiolo (10 %). Region má 18 apelací DOCG. To je nejvíce ze všech italských regionů. Společně s Toskánskem mají i nejvíce apelací DOC (41).

Ve vinařském světě je Piemonte nejlépe známý pro dvojici velkých vín Barolo a Barbaresco, spolu s dalšími oblíbenými červenými víny vyrobenými z Barbera a Dolcetto, bílým Gavi a šumivým Asti.

Piemnote, to jsou čtyři zásadní oblasti pěstování vinné révy, Langhe, Monferrato, Asti a Sever Piemontu, kde se jednotlivé apelace často překrývají.

Piemont je druhým takovým regionem Itálie, kde najdeme tak mimořádně oceňovaná vína. Nebo je prvním? Tu otázku je lepší nerozhodovat. Stejně jako francouzští milovníci červeného vína nikdy nevyřeší otázku, zda Bordeaux nebo Burgogne je kolébkou toho top francouzského červeného, podobné je to i v Itálii. Jak Barolo z Piemontu, tak Brunello z Toskánska má své ortodoxní zastánce. Stejně jako v Burgundsku i v Piemontu drží jeho pověst mnoho malých rodinných vinařství zaměřených na kvalitu. Také Piemont uvádí v září do prodeje řadu vín, která slibují vysokou kvalitu.

Colli Tortonesi DOC

Colli Tortonesi DOC najdeme na dalekém východě Piemontu v provincii Alessandria. Rozkládá se od kopců Monferrato na západě k regionální hranici s Lombardií na východě, za níž leží Oltrepo Pavese. Vinařská zóna Colli Tortonesi pokrývá 30 obcí v kopcích kolem Tortony. Na 325 hektarech vinic se ročně vypěstuje 7,7 tisíc hektolitrů bílého, růžového, červeného vína i spumante.

V rámci Colli Tortonesi DOC se nachází subzóna Monleale, kde je základní odrůdou červená Barbera. Monleale je omezeno na obce Tortona, Viguzzolo, Castellar, Guidobono, Casalnoceto, Volpeglino, Monleale, Berzano di Tortona, Pozzolgroppo, Sarezzano, Montemarzino, Momperone, Montegioco, Casasco, Brignano, Frascata a Volpedo. Všechny se nacházejí v provincii Alessandria, v srdci kopců Colli Tortonesi. Barbera je hlavní červené hroznové víno v této oblasti. Dobře se jí daří zvláště v kopcích orientovaných na jih v nadmořských výškách mezi 150–350 m. Vína vyrobená z této klasické italské odrůdy jsou typicky svěží a ovocná, s dobrou kyselinkou a strukturou.

Druhou subzónou je Terre di Libarna s lokální odrůdou Timorasso. Dominantní bílou odrůdou je živá, po citrusech vonící Cortese. Je to odrůda, jejíž vysoká přirozená kyselost jí umožňuje zůstat osvěžující a vyvážená i při vysoké úrovni zralosti. Ačkoli Cortese umí v Colli Tortonesi vyrábět dobrá vína, jeho nejlepší a nejslavnější inkarnace pochází z vinic Gavi na jihozápadě. Terre di Libarna zahrnuje vesnice Vignole Borbera, Borghetto di Borbera, Rocchetta Ligure, Cantalupo Ligure, Roccaforte Ligure, Cabella Ligure, Albera Ligure, Mongiardino Ligure, Grondona, Stazzano, Carrega Ligure a Dernice. V září se poprvé objeví bílé Colli Tortonesi DOC Timorasso ročník 2023.

 Základní kritéria Colli Tortonesi DOC Timorasso 2023:

• Min. 95 % Timorasso

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 10 měsíců

• První uvedení na trh září v prvním roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Colli Tortonesi Timorasso DOC zahrnují slámově žlutou barvu. Čichový profil vína Colli Tortonesi Timorasso DOC je charakteristický, voňavý a na patře je plné, svěží, harmonické. Vína vyrobená z odrůdy Timorasso bývají plná s dobrou kyselinkou. Je to aromatická odrůda a v některých příkladech může vykazovat tropické ovoce a v jiných více květinové tóny. Dobře reaguje na zrání v dubu, které dodává vínům určitou komplexnost a umožňuje jim několik let zrát.

Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG

Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG zahrnuje oblast kolem města Diano d'Alba, podle kterého víno nese své jméno. Tato zóna leží mezi řekami Belbo a Tanaro, stejně jako zóny Barolo a Barbaresco. Na území obce Diano d’Alba a 75 dalších „menzioni“ se nachází 115 hektarů vinic s roční produkcí 4,8 tisíc hektolitrů vína. Základní odrůdou je zde Dolcetto. Réva je vysazena na vápenitých, písčitých a opukových půdách, v mírně vyšších nadmořských výškách. Tato situace upřednostňuje časně dozrávající hrozny Dolcetto, stejně jako jeho slunečná jihozápadní expozice.

Vyrábí se jako Rosso a Superiore. V září se poprvé na trhu objevuje červené Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG Superiore 2023

 Základní kritéria Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG 2023:

• Min. 100 % Dolcetto

• Min. nadmořská výška 550 m

• Min. 12 % alkoholu (12,5 % s označením jednotlivých „menzioni“)

• Zrání min. 10 měsíců

• První uvedení na trh září v prvním roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Dolcetto di Diano d'Alba / Diano d'Alba Superiore DOCG patří rubínově červená barva. Čichový profil vína Dolcetto di Diano d'Alba / Diano d'Alba Superiore DOCG je ovocný, charakteristický a na patře je suchý, harmonický. Toto jednoodrůdové víno je dobře hodnoceno pro svou bohatou, ovocnou a komplexní strukturu. Stejně jako ostatní Dolcetto se vyznačuje nízkou kyselostí a klasickým, lehce hořkým mandlovým závěrem.

Vinná réva Dolcetto má sporný původ mezi Piemontem, zejména Monferratem a Ligurií, kde je známá jako Ormeasco. První jisté informace pocházejí z 18. století. a zaznamenejte jeho přítomnost v Acqui a Alessandrii.

Vína se vyznačují zejména nízkou kyselostí, z čehož pramení i název odrůdy ve významu "malá sladká". Kdo rozumí italštině, může pochopit, že všechna vína Dolcetto jsou sladká. Ve skutečnosti jsou sladká vína Dolcetto vzácnost. Samotné Dolcetto dává vínu intenzivní rubínově červenou barvou s fialovými odstíny. Ve vůni se vyznačuje s intenzivními ovocnými a květinovými tóny třešní, ostružin, švestek, bramboříků a fialek. V taninovějších příkladech jemně kořenité aroma se zemitými podtóny mandlí nebo vlašských ořechů. Na patře odhaluje Dolcetto skvělou pitelnost, svěžest a jemné třísloviny, střední strukturu a mírný obsah alkoholu. Je to červené víno decentní jemnosti a perzistence s výraznou chutí čerstvého červeného ovoce. Vzhledem k tomu, že vína nejsou obecně určena k dlouhodobému skladování, měla by být spotřebována do tří až čtyř let od vinobraní.

Ghemme DOCG

Tato oblast původu se nachází v okolí obce, podle které má své pojmenování. Město leží na řece Sesia, v provincii Novarra. V malebné krajině zvlněné kopce s vysázenými vinicemi a nedalekými Alpami poskytují dramatickou kulisu. Podobně jako v mnoha italských vinařských oblastech, původ vína sahá až do římských dob. Název regionu, také název obce, pochází z dob keltského kmene zvaného Agamica, který zde pěstoval vinnou révu.

Klima Ghemme je v podstatě kontinentální, s chladnými zimami a teplými, sluncem zalitými léty. Tato dynamika zajišťuje prodlouženou dobu zrání hroznů, což jim umožňuje vyvinout složité chutě při zachování jejich přirozené kyselosti. K tomu se přidává jedinečné složení půdy Ghemme, směs starých ledovcových usazenin a sedimentů bohatých na minerály, které vínu propůjčují charakteristickou hloubku a komplexnost. Na 34 hektarech vinic je základní odrůdou Nebbiolo. Roční produkce dosahuje tisíc hektolitrů červeného vína. Červené víno se vyrábí ve verzích Rosso a Riserva. V září můžeme poprvé ochutnat nový ročník červené Ghemme DOCG Rosso 2021 a Ghemme DOCG Riserva 2021.

Základní kritéria Ghemme DOCG Rosso 2021:

• Min. 85 % Nebbiolo, max. 15 % Uva Rara a/nebo Vespolina

• Min. nadmořská výška 220 m, max. 400 m

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 34 měsíců, včetně 18 měsíců v dubovém sudu a 6 měsíců v lahvi

• První uvedení na trh září v třetím roce po sklizni V

íno Ghemme DOCG Rosso má rubínovou barvu s granátovými odlesky. Vůně je výrazná, noblesní, lákavá a éterická. Jedná se o chutné, suché a harmonické červené víno s příjemně hořkou dochutí. Obecně platí, že silný a robustní charakter Ghemme s věkem mírně klesá, víno má mimořádně elegantní buket.

 Základní kritéria Ghemme DOCG Riserva 2021:

• Min. 85 % Nebbiolo, max. 15 % Uva Rara a/nebo Vespolina

• Min. nadmořská výška 220 m, max. 400 m

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 46 měsíců, včetně 24 měsíců v dubovém sudu a 6 měsíců v lahvi

• První uvedení na trh září v třetím roce po sklizni

Ghemme DOCG Riserva 2021 je suché červené víno, charakteristické svou rustikálností a vlastnostmi hodnými stáří, díky velmi výrazným tříslovinám a vysoké kyselince. Ghemme má ještě delší životnost než Gattinara a její známější příbuzní Barolo a Barbaresco. Víno má obecně rubínově červenou barvu a kořenitý charakter s lehce nahořklým závěrem. Organoleptické vlastnosti Ghemme Riserva DOCG zahrnují rubínově červenou barvu. Čichový profil vína Ghemme Riserva DOCG je charakteristický, jemný, příjemný, éterický a na patře libový, suchý, pikantní, harmonický.

Sardegna

Pouze malé procento ostrovní půdy je věnováno vinné révě. V roce 2020 bylo na ostrově obděláváno necelých 27 tisíc hektarů vinic s roční produkcí 684 tisíc hektolitrů vína. Najdeme zde odrůdy francouzského a španělského původu, jako na příklad Grenache (zde nazývané Cannonau), Carignan a Cabernet Sauvignon. Nejvíce „italskými“ odrůdami jsou zde Malvasia a Vermentino. Muškát bílý (Moscato Bianco) je všudypřítomný po celém Středomoří. Vedle těchto známých odrůd vinné révy se na ostrově pěstují poměrně unikátní odrůdy jako Torbato, Semidano, Niederra, Nuragus, Monica a Nasco.

Monica di Sardegna DOC

Monica di Sardegna je sardinské víno DOC. Jedná se o regionální DOC, které se nachází vv prostoru celého ostrova, od Sulcis a Cagliari na jihu po Gallura na severu, což je vzdálenost přibližně 265 kilometrů. Monica di Sardegna DOC zahrnuje 158 hektarů vinic rozptýlených po celém ostrově. Z toho vyplývá široká škála půdních typů s typickým středomořským klimatem s mírnými, vlhkými zimami a horkými, slunečnými léty. Roční produkce činí 11,5 tisíce hektolitrů červeného vína, když základní odrůdou je zde sardinská lokální odrůda Monica. Červené víno se vyrábí ve verzi Rosso a Superiore. V září se na trhu prvně objeví červené Monica di Sardegna DOC 2023.

 Základní kritéria Monica di Sardegna DOC 2023:

• Min. 85 % Monica

• Max. nadmořská výška 750 m

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 10 měsíců na kvasinkách

• První uvedení na trh září první rok po sklizni

Organoleptické vlastnosti Monica di Sardegna DOC Superiore zahrnují rubínově červenou barvu, rubínově červenou s granátovými odlesky. Čichový profil špičkového vína Monica di Sardegna DOC je ovocný, příjemný a pikantní na patře.

Vinná réva Monica se vyskytuje pouze na Sardinii. Předpokládá se, že odrůdu přinesli španělští dobyvatelé společně s Grenache (na Sardinii známý jako Cannonau). Monica je v současnosti široce pěstována na Sardinii zejména v provincii Sassari. Je třetí nejrozšířenější červenou odrůdu na ostrově. Nízká úroveň kyselosti a vysoká produktivita způsobily, že se Monica používá také jako stolní hrozny. I když se snadno sklízí a má konstantní a bohaté výnosy, Monica je vinná réva, která vyžaduje opatrnost na vinici, protože hrozny podléhají předčasnému zrání, což dává vzniknout vínům s nadměrným obsahem alkoholu.

Toscana

Toskánská vína jsou všeobecně známá a populární u široké veřejnosti. Jsou považována z to nejlepší, co italské vinařství může nabídnout. K jejich popularitě přispívá i bukolická krajina, která je, spolu s historickými městy, jedním z nejčastěji navštěvovaných turistických cílů. A samozřejmě samostatnou kapitolou italského turismu je putování po vinařských cestách. V Toskánsku se víno pěstuje na 57 tisících hektarech a toskánští vinaři dosahují vyrobí ročně 2,4 milionů hektolitrů vína.

Trojici ikonických toskánských vín tvoří Brunello di Montalcino, Chianti Classico a Vino Nobile di Montepulciano. Vedle nich je však Toskánsko domovem řady dalších skvělých vín jako jsou vína z oblasti Bolgheri nebo Maremma nebo San Gimignana, známého svým bílým Vernaccia di San Gimignano.

Bolgheri DOC

Vedle ve světě nejznámějších a nejoblíbenějších toskánských vín jako je Brunello, Chianti nebo Vino Nobile, je Toskánsko domovem řady dalších skvělých vín. Mezi ně se řadí vína z oblasti Bolgheri. Denominaci Bolgeheri DOC najdete na svazích sklánějících se ke břehům Ligurského moře jižně od města Livorno. Oblast produkuje vysoko ceněná tzv. Super Toscana. Jsou to směsi Sangiovese s mezinárodními odrůdami Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Syrah. Vinice Bolgheri DOC zaujímají rozlohu necelých tisíc hektarů a ročně produkují přibližně 48 tisíc hektolitrů vína, z toho 81 % červeného, 14 % bílého a zbývajících 5 % připadá na vína růžová. Základními červenými odrůdami, jak již bylo výše uvedeno, jsou Sangiovese, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah. Červená vína se vyrábí ve verzích Rosso a Superiore. Základními bílými odrůdami jsou Sauvignon Blanc, Vermentino a Viognier. V září můžeme poprvé ochutnat nový ročník červeného Bolgheri DOC Rosso 2023.

Základní kritéria Bolgheri DOC Rosso 2023:

• Jakýkoli podíl Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a/nebo Merlot; max. 50 % Sangiovese; max. 50 % Syrah; max. 30 % jiných červených odrůd

• Min. 11,5 % alkoholu (12,5 % s označením vinice)

• Zrání min. 10 měsíců na kvasinkách

• První uvedení na trh září první rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti červeného Bolgheri DOC patří rubínově červená až granátově červená barva. Čichový profil červeného vína Bolgheri DOC je ovocný, vínový a na patře suché, harmonické.

Carmignano DOCG

Oblast produkce Carmignano DOCG se nachází v kopcovitém terénu obcí Carmignano a Poggio a Caiano v provincii Prato. Na ploše 117 hektarů vinic je roční produkce červeného vína 2,5 tisíce hektolitrů vína. Vyrábí se jako Rosso a Riserva.

Kvalita a zvláštní vlastnosti vína Carmignano vyplývají z dávné vinařské historie této oblasti, která sahá až do doby Etrusků. První písemná zmínka pochází z roku 1716, kdy velkovévoda a Cosimo III Medici svým oznámením stanovil hranice oblasti produkce vína „Carmignano“.

Oblast Carmignano je zvláště vhodná pro pěstování vinné révy pro všechny vegetativní a produkční funkce rostliny díky dostatečně větranému, světlému a příznivému prostředí. Dlouhé vegetační období, velké kolísání teplot, větrání svahů, dobře rozložené srážky i v letním období podporují zrání hroznů a napomáhají stálosti kvality ve všech ročnících. Výsledkem je červené víno určené pro zrání, strukturované a zároveň elegantní, harmonické s jemným a intenzivním buketem. V září se poprvé objeví na trhu červené Carmignano DOCG Riserva 2021.

Základní kritéria Carmignano DOCG Riserva 2021:

• Min. 50 % Sangiovese, 10 – 20 % Cabernet Franc a/nebo Cabernet Sauvignon, max. 20 % Canaiolo Nero, max. 10 % Canaiolo Bianco, Malvasia, and/or Trebbiano, max. 10 % jiných červených odrůd

• Max. nadmořská výška 400 m

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 36 měsíců, včetně 12 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh září první rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Carmignano Riserva DOCG patří intenzivní barva, granátově červená až rubínově červená. Čichový profil vína Carmignano Riserva DOCG je intenzivní a příjemný na patře.

Chianti DOCG

Vedle oblasti Chianti Classico DOCG existuje i samostatná oblast Chianti DOCG. Ta se nachází ve velké části centrálního Toskánska. Roční produkce na 13 800 hektarech vinic dosahuje 722 tisíc hektolitrů vína. I zde Sangiovese představuje základní odrůdu. Víno se vyrábí ve verzích Rosso, Superiore nebo Riserva. Uvnitř samotné oblasti existují ještě subzóny s vlastními kritérii. Subzóny Chianti jsou většinou označovány podle měst, na jejichž kopcích se vinice nacházejí. Jsou to Colli Aretini (Arezzo), Colli Fiorentini (Florencie), Colline Pisane (Pisa), Colli Senesi (Siena), Montalbano, Montespertoli a Rufina.

Všechna vína s označením Chianti DOCG mají příjemnou úroveň kyselin. Jejich barva je živá rubínová, která stárnutím přechází do granátu. Vůně je intenzivní, někdy s vůní fialek a ve fázi stárnutí s výraznějším charakterem jemnosti. Na patře jsou harmonické, lehce tříslové a postupem času směřují k jemnému sametu. Vína podrobená praxi "Governo all'uso Toscano" vykazují živost a kulatost. Tato zvláštní technika spočívá v přidání zkvašených moštů získaných z hroznů révy Colorino, které byly předtím vysušeny na rákosových podložkách. Tato praxe dává vínu vyšší obsah glycerinu a má za následek jeho větší kulatost.

Chianti DOCG Colli Fiorentini

Jedna ze sedmi subzón Chianti se v podstatě se ovíjí kolem severní části zóny Chianti Classico. Její severovýchodní roh zasahuje až do hor za Fiesole a hraničí se subzónou Chianti Rufina. Colli Fiorentini také zabírá část Val d'Arno, stejně jako údolí řeky Pesa na jihozápadě. Je to jedna z méně známých ze sedmi psubzón Chianti. Označení Chianti DOCG v oblasti Colli Fiorentini představuje jednu z nejvýznamnějších vinařských oblastí v oblasti Toskánska. V září je poprvé na trh uvedeno Chianti DOCG Colli Fiorentini 2023.

Základní kritéria Chianti DOCG Colli Fiorentini 2023:

• Min. 70 % Sangiovese; max. 30 % jiných červených odrůd, z toho max. 15 % Cabernet Franc a/nebo Cabernet Sauvignon; max. jiných červených odrůd

• Tradiční proces Governo obohacování vína tím, že se nechá dokvasit v kontaktu s nezkvašenými sušenými hrozny, je stále povolen

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 10 měsíců

• První uvedení na trh září první rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Chianti DOCG Colli Fiorentini patří intenzivní rubínově červená barva až granátově červená. Čichový profil vína Chianti DOCG Colli Fiorentini je jemný, květinový a na patře harmonický, pikantní, lehce tříslový, jemný.

Chianti DOCG Rufina

Tato oblast, spolu s Montespertoli jihozápadně od Florencie, je jednou z nejmenších subzón v Chianti. Pokrývá území kolem malého města Rufina na březích řeky Sieve na úpatí pohoří Apeniny. Rufina sdílí část své hranice s podzónou Colli Fiorentini. Chianti Rufina se překrývá s Pomino DOC na východě, která se specializuje na bílá vína na bázi Chardonnay a Pinot Bianco. Chianti Rufina může postrádat sílu a tělo, které nabízí Classico, přesto je vysoce ceněno pro svůj výjimečný charakter. Je ovocné, elegantní, dobře strukturované a hodné zrání. V září je poprvé na trh uvedeno Chianti DOCG Rufina 2023.

Základní kritéria Chianti DOCG Rufina 2023:

• Min. 70 % Sangiovese; max. 30 % jiných červených odrůd, z toho max. 15 % Cabernet Franc a/nebo Cabernet Sauvignon; max. jiných červených odrůd

• Tradiční proces Governo obohacování vína tím, že se nechá dokvasit v kontaktu s nezkvašenými sušenými hrozny, je stále povolen

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 10 měsíců

• První uvedení na trh září první rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Chianti Rufina DOCG patří intenzivní rubínově červená barva až granátově červená. Čichový profil vína Chianti Rufina DOCG je jemný, květinový a na patře harmonický, pikantní, lehce tříslový, jemný. Může postrádat sílu a tělo, které nabízí Classico, ale přesto je vysoce ceněno pro svůj výjimečný charakter. Je ovocné, elegantní, dobře strukturované a hodné zrání.

Montecucco Sangiovese DOCG

Montecucco Sangiovese DOCG je denominace, která na 119 hektarech produkuje necelé 2 tisíce hektolitrů vína. Nachází se v jižní části Toskánska na východní okraj provincie Grosseto. Oblast sahá od svahů hory Amiata až po poslední kopce před městem Grosseto s rozšířením severním směrem a severovýchodním směrem až k hranicím s provincií Siena, vymezenou částečně tokem řeky Ombrone a jejího přítoku Orcia. Tato oblast zahrnuje obce Cinigiano, Civitella Paganico, Campagnatico, Castel del Piano, Roccalbegna, Arcidosso a Seggiano v provincii Grosseto.

Základní odrůdou je zde Sangiovese, nejrozšířenější odrůda v Toskánsku. Vyrábějí se vína ve formě Rosso a Riserva. V září přichází poprvé na trh červené Montecucco Sangiovese DOCG Riserva 2021.

Základní kritéria Montecucco Sangiovese DOCG Riserva 2021:

• Min. 90 % Sangiovese

• Min. 13,5 % alkoholu

• Zrání min. 34 měsíců, včetně 24 měsíců v dubovém sudu a 6 měsíců v lahvi

• První uvedení na trh září třetí rok po sklizni

Víno má mírný obsah kyselin (4,5 g/l) a intenzivní rubínově červenou barvu, která u vyzrálejších vín přechází do granátu. Vůně jsou ovocné a jemné s tóny drobného červeného ovoce, chuť je harmonická, suchá, lehce tříslovitá. V Riserva se intenzita aromatického profilu zvyšuje a zvyšuje se jeho komplexnost, šířka a elegance, s náznaky drobného ovoce doprovázenými evidentními kořenitými tóny. Na patře se rozšiřuje pocit délky, těla a objemu. Tyto vlastnosti jsou přímo ovlivněny vyšším přirozeným obsahem alkoholu v hroznech a také zušlechťováním a zráním vín.

Rosso di Montalcino DOC

Rosso di Montalcino DOC se nachází se v jihovýchodním Toskánsku v provincii Siena, 40 kilometrů jižně od města Siena. Výrobní oblast vína Rosso di Montalcino DOC odpovídá oblasti obce Montalcino. Na jeho 510 hektarech vinic se ročně vyrobí přes 32 tisíc hektolitrů červeného vína. Základní odrůdou je zde Sangiovese. Rosso di Montalcino je ceněno pro svou vůni a svěžest, danou primárními (ovocnými) aromaty a sekundárními aromaty (pocházejícími z fermentace). Záměrem ustanovení Rosso di Montalcino DOC bylo vytvořit čerstvější styl vína, který potřeboval podstatně kratší dobu zrání než Brunello. To by umožnilo výrobcům Brunella uvádět na trh přístupnější vína a čekat, až jejich špičkové víno DOCG zestárne. V září je poprvé uveden na trh nový ročník červeného Rosso di Montalcino DOC 2023.

Základní kritéria Rosso di Montalcino DOC 2023:

• 100 % Sangiovese

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 10 měsíců

• První uvedení na trh září první rok po sklizni

Rosso di Montalcino je vizuálně čisté, brilantní víno s intenzivní rubínově červenou barvou. Má charakteristické a intenzivní aroma a suchou, teplou a příjemně tříslovou chuť. Rosso di Montalcino se hodí k prvním chodům se strukturovanými omáčkami a uzeným masem, sýry a nepříliš strukturovanými masy. Podávat by se mělo v širokých sklenicích a při teplotě 16-18°C. Rosso di Montalcino je známé pro svou chuť černých třešní a lesních plodů a pečlivé použití dubu, které se projevuje v nádechu koření a vanilky.

Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige je nejsevernější vinařská oblast Itálie, která se nachází přímo na hranici s Rakouskem. Celkově má region 15 800 ha vinic, z toho 86 % se nachází v horách a 14 % v pahorkatinách. V roce 2022 vyprodukovalo Trentino-Alto Adige 1,3 milionů hektolitrů vína, z toho více než 70 % bílého.

V Trentinu jsou původními odrůdami červené révy Marzemino v oblasti jižně od Trenta (Isera a Seresi), Teroldego v rovině Rotaliana severně od Trenta a Schiava (ve variantách Schiava Grigio, Schiava Grossa a Schiava Gentile) výše k provinčním hranicím s Alto Adige. Enantio je rozšířeno také v oblasti hraničící s provincií Verona. V oblasti Trento jsou také Pinot Grigio, Pinot Nero a Cabernet. Nejpěstovanější bílé odrůdy révy vinné jsou mezinárodní (Chardonnay a Pinot Blanc), které spolu s Pinot Nero se používají též pro výrobu sektu klasickou metodou. V Alto Adige mezi původními červenými odrůdami révy vinné najdeme jako v Trentinu Schiavu (Vernatsch), ale také Lagrein. Mezi mezinárodní révou vyniká Pinot Noir, který pro něj našel jedno z nejvhodnějších území v oblasti Egna-Ora. Mezi bílými hrozny ve stejné oblasti najdeme Gewürztraminer, v údolí Isarco a v údolí Venosta najdeme také Kerner a Sylvaner. Rozšířené jsou také Moscato Rosa a Moscato Giallo (Rosenmuskateller a Goldmuskatelle)r. Oblast Terlano je charakteristická porfyrovými formacemi, které dodávají vínům příjemnou mineralitu i úctyhodnou charakteristiku dlouhověkosti.

Trentino DOC Marzemino, Moscata Rossa

Trentino DOC pokrývá údolí Adige od Avio na jihu po Mezzocorona na severu. Zahrnuje také několik bočních údolí, jako jsou ta patřící k řekám Sarca a Avisio. Plocha vinic má značnou rozlohu kolem 7 500 hektarů s roční produkcí 330 tisíc hektolitrů vína. Oblast je převážně hornatá nebo kopcovitá, přičemž 70 % území Trentina leží v nadmořské výšce nad 1000 metrů. Oblast vinic pro výrobu vína Trentino DOC a Trentino DOC Superiore se pohybuje od 70 do 600/700 m nad mořem. V Trentino DOC se nachází několik podzón.

Castel Beseno je podzónou pro vína vyrobená pouze z hroznů Moscato Giallo pěstovaných v obcích Besenello a Calliano. Tato vína jsou typicky světle zlaté barvy s medovým, květinovým aroma.

Isera se může objevit na etiketě vín vyrobených z hroznů Marzemino pěstovaných v okolí obcí Isera a Villa Lagarina, jihozápadně od hlavního města provincie Trento.

Sorni leží v okolí obcí Lavis, Giovo a San Michele all'Adige s uznávanou vinařskou školou Istituto Agrario di San Michele all'Adige. Vinice na svazích s výhledem na Giovo mají jižní nebo jihovýchodní orientaci. Využívají ranní slunce a nejsou přímo vystaveni nelítostnému horku letních odpolední. Západně orientované svahy blíže k San Michele all'Adige nesou hlavní tíhu odpoledního vedra. Vína z těchto vinic jsou tedy znatelně bohatší a stylově zralejší než vína z Giova.

Ziresi je název používaný pro bílá vína vyrobená v rámci regionálního Trentino DOC, konkrétně z hroznů Marzemino pěstovaných v údolí Adige jižně od města Trento, mezi Brionem a Volano. Stejně jako v Isera se všechna vína musí kvalifikovat pro status Trentino Superiore. V září se poprvé objeví na trhu nový ročník červeného Trentino DOC Superiore Marzemino 2023, Trentino DOC Superiore Moscata Rossa 2023 a Trentino DOC Superiore Roso 2022.

Základní kritéria Trentino DOC Superiore Marzemino 2023:

• Min. 85 % Marzemino

• Min. 11 % alkoholu

• Zrání min. 10 měsíců

• První uvedení na trh září první rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Trentino Marzemino DOC patří rubínově červená barva. Čichový profil vína Trentino Marzemino DOC je intenzivní, komplexní, ovocný a na patře je suché, plné a příjemné. Vína s hlubokou barvou a ovocnými, elegantními vůněmi s květinovými nuancemi fialky. V chuti jsou to vína s dobrým obsahem alkoholu, s hladkými taniny vyváženými příjemnou chutí. V Trentinu představuje volbu pro výrobu důležitějších a strukturovaných vín, zejména v podoblastech Isera a Ziresi, poblíž Vallagariny, jižně od hlavního města, kde na sebe bere balsamické a kořenité nuance a tóny máty, což je v jiných regionech vzácné.

Základní kritéria Trentino DOC Superiore Moscato Rossa 2023:

• Min. 85 % Moscato Rosa

• Min. 11 % alkoholu

• Zrání min. 10 měsíců

• První uvedení na trh září první rok po sklizni

Vína jsou granátové barvy s intenzivní vůní připomínající lesní plody a růžovou vodu, s nádechem koření, převážně skořice. Vína mají dobrou rovnováhu kyselin a sladkosti a dlouhý, ovocný a jemně kořenitý závěr.

Základní kritéria Trentino DOC Superiore Roso 2022:

• Min. 85 % Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, a/nebo Merlot; max. 15% Lagrein a/nebo Rebo

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 22 měsíců

• První uvedení na trh září druhý rok po sklizni

Červená odrůda Marzemino je původem z Benátska, dnes se vyskytuje také v Trentinu, Lombardii, Friuli a Emilii Romagna. V Německu bylo již v roce 1600 zmiňováno víno "Marzemino di Bassano del Grappa". Vinná réva Marzemino preferuje chudé půdy s vápenatými, jílovitými nebo čedičovými vlastnostmi, s dobrou expozicí chráněnou před větry. V Emilii Romagna a Veneto se někdy používá k výrobě lehkých, sladkých vín nebo někdy sladkých šumivých vín. V oblasti Conegliano tvoří správně vysušený základ vína Refrontolo Passito. V Trentinu slouží pro výrobu důležitějších a strukturovaných vín, zejména v podoblastech Isera a Ziresi, poblíž Vallagariny, kde na sebe bere balsamické a kořenité nuance a tóny máty. Je součástí četných dalších označení původu, např. Garda DOC, výše zmíněné Colli di Conegliano DOCG, Bardolino DOC, Breganze DOC, Botticino DOC, Trentino DOC, Colli di Scandiano a Canossa DOC, Reggiano DOC a další.

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC se nachází v údolí řeky Adige, ohraničené ze stran náhorní plošinou Lessinia, řetězcem Monte Baldo a jezerem Garda. Vinice se nacházejí v obcích Brentino Belluno, Dolcè, Rivoli a Avio. První tři z nich nejsou součástí Trentina vůbec a nacházejí se v provincii Veronese v dalekém severozápadním rohu regionu Veneto. Avio leží na nejjižnějším bodě Trentino-Alto Adige. Je to poslední obec Trentina, kterou protéká řeka Adige, než dosáhne Pádské nížiny. Původ názvu Valdadige Terradeiforti je spojen s údolím Adige, které se vyznačuje řadou středověkých hradů zvaných „Forti“. Díky nim je tato oblast známá po celém světě pod názvem „Terra dei Forti“. O „divoké“ révě zvané Enantio a jejích vínech se zmiňovali i římští spisovatelé z 1. století našeho letopočtu. Je to ta samá odrůda ze které dnes vyrábějí víno zdejší vinaři.

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC má pouhých 19 hektarů a produkuje ročně něco přes 700 hektolitrů bílého i červeného vína. Základní odrůdou pro bílá vína je Pinot Grigio. Pro červená vína jsou nosnými odrůdami Casetta a Lambrusco. V září můžeme poprvé ochutnat nové červené Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Superiore Casetta a Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Superiore Enantio 2023.

Základní kritéria Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Superiore Casetta 2023:

• Min. 85 % Casetta

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 10 měsíců

• První uvedení na trh září první rok po sklizni

Casetta má intenzivní rubínově červenou barvu doprovázenou silným aroma. Mezi organoleptické vlastnosti patří výrazné tóny švestky a třešně morello. Jak zrání v lahvi postupuje, objevuje se skořice a tabák, tóny pižma podtrhují divoký původ.

Casetta je lokální červená odrůda z vinařské oblasti Trentino-Alto Adige v severní Itálii. Tato vinná réva zde s největší pravděpodobností rostla ve středověku. Navzdory této dlouhé historii začala odrůda přitahovat pozornost moderních vinařů až v posledním desetiletí. Dnes se Casetta používá téměř výhradně k výrobě IGT vín a odrůd pro Valdadige Terradeiforti DOC. Vína vyrobená z Casetta inklinují k rustikálnímu a hranatému, zcela odlišnému od měkčích, baculatějších vín vyrobených z odrůd, jako je Merlot. Degustační poznámky zveřejněné pro toto víno naznačují aroma někde mezi Cabernet Sauvignon a Syrah, konkrétně černé třešně s tabákem a sladké koření, jako je skořice a muškátový oříšek. Má dobrou predispozici ke stárnutí.

Základní kritéria Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Superiore Enantio 2023:

• Min. 85 % Enantio

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 10 měsíců

• První uvedení na trh září první rok po sklizni

Enantio della Valdadige Terradeiforti je plné víno, jehož taniny jsou vyvážené s teplými a mírně kořenitými chutěmi. Umožňuje vnímat primární vůně typické pro odrůdu, včetně zejména čerstvé červené bobulové ovoce. Chuť je suchá, svěží a jemná s tóny lesních plodů a koření. Tyto pocity jsou způsobeny pěstováním ve vápenitých půdách, příznivě exponovaných na jih a ve středních nadmořských výškách.

Enantio, dříve známé jako Lambrusco nebo Folglia Frastagliata (lambrusco s zubatými listy), je červená odrůda vinné révy pěstovaná v jižním Trentinu. Používá se hlavně ve Valdadige Terradeiforti DOC, kde z něj lze vyrobit tiché nebo jemně šumivé víno, které má jasnou rubínovou barvu a výrazné tóny koření a ovoce, zejména malin a červených třešní. Ve starověku byla Pliniem starším odrůda nazývána Enantinae Uvae a byla velmi ceněna Římany pro své léčivé vlastnosti. Na přelomu 19. století byla hojně vysazována na venkově kolem Trentina. Stejně jako u mnoha původních italských odrůd začal koncem 20. století zájem o odrůdu upadat. Místních vinaři rozšířili pěstování v 90. letech a návrat k používání jména Enantio.

Veneto

Region Veneto lze zhruba rozdělit do tří geografických oblastí, které se vyznačují rozdílnou topografií a geologií.

Pro severovýchodní část v blízkosti benátské laguny, mezi kopci kolem města Treviso, pláněmi na obou stranách řeky Piave a pobřežím Jaderského moře je typické slavné Prosecco.

V centrální části Veneta, kolem Vicenze a Padovy, se nachází kopce Colli Berici, Colli Euganei a Breganze. Ačkoli pláně pod těmito kopci produkují obrovské množství vína, pouze kvalitnější vína z výše položených oblastí získaly status DOC.

Západní část podél východního okraje jezera Garda a řeky Adige produkuje svěží bílá vína Bianco di Custoza a Garda a také osvěžující, nenáročné Bardolino od břehů jezera Garda. Na východ od jezera a severně od Verony se nachází Valpolicella s vyhlášeným Amarone a Recioto. V kopcích kolem města Soave je doma proslulé stejnojmené víno, jehož podstatnou složkou je odrůda Garganega.

Veneto je se svými 86.970 hektary vinic po Sicílii rozlohou vinic druhým největším regionem Itálie. Roční produkce téměř 13 milionů hektolitrů řadí tento region na 1. místo. O kvalitě zdejších vín svědčí i fakt, že se svými 14 apelacemi DOCG a 29 DOC, je po Piemontu regionem s druhým největším počtem apelací těchto označení kvality. To, co proslavilo region Veneto ve světě vína, je především šumivé Prosecco, bílé Soave, červené Valpolicella a zejména Amarone.

Bardolino DOC

Oblast Bardolino DOC tvoří morénové kopce na východním břehu Gardského jezera. V rámci produkční oblasti vyniká oblast Classico kolem obce Bardolino. To je oblast s nejstarší tradicí, která je nejblíže jezeru a vyznačuje se zvláštními klimatickými a environmentálními charakteristikami. Bardolino DOC představuje 2 505 hektarů vinic s roční produkcí 187 tisíc hektolitrů hlavně červeného vína. je Vedle toho se zde vyrábí i víno růžové a šumivé. Základní odrůdou je červená Corvina. Vína Bardolino (a vlastně i Valpolicella) byla v průběhu let předmětem mnoha srovnání s Beaujolais. V roce 1987 bylo představeno Bardolino Novello jako odpověď na vína Beaujolais Nouveau. Mnoho dalších italských DOC také začalo v té době vyrábět vína typu Novello. Součástí oblasti Bardolino DOC je subzóna Classico, která představuje historické produkční území okolo města Bardolino, a další subzóny La Rocca, Montebaldo a Sommacampagna. V říjnu je poprvé na trh uvedeno nové červené Bardolino DOC 2023 Rosso ze subzón Montebaldo a Sommacampagna.

Základní kritéria Bardolino DOC 2023 Rosso Montebaldo 2023 a Rosso Sommacampagna 2023:

• 40–95 % Corvina a/nebo Corvinone (max. 20 % Corvinone); 5–40 % Rondinella; max. 20 % ostatních červených odrůd

• Min. 10,5 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

• První uvedení na trh v prvním roce po sklizni

Bardolino je brilantní rubínově červené víno s ovocnými a voňavými vůněmi a tóny třešní, višní, jahod, malin, rybízu, ostružin a elegantními náznaky koření (skořice, hřebíček, černý pepř). Chuť je suchá, jemná, charakterizovaná stejnými vjemy křupavého červeného ovoce a drobného ovoce vnímaného čichem, kořenitá, s vyvážeností, svěžestí a značnou pitelností. Je to par excellence víno, mladistvé a živé, s nenapodobitelnou slanou chutí.

Corvina je červená odrůda vinné révy typická pro provincii Verona, zejména pro Valpolicella a východní břeh Gardského jezera. Víno získané tradiční vinifikací má krásnou intenzivní rubínově červenou barvu. Pokud se pěstuje v chudé kopcovité půdě, produkuje Corvina vína s dobrou intenzitou vůně připomínající drobné ovoce a koření, zejména pepř. Ve složitějších vínech se zráním prezentuje zajímavé kořenité a minerální nuance. Na patře má skvělou strukturu, dobrou kyselost a elegantní třísloviny, které dodávají život harmonickému a skvěle vyváženému celku.

Colli Berici DOC

Colli Berici DOC je skupina kopců, které se zvedají z aluviálních plání jižně od Vicenzy, východně od oblasti Soave. Jméno je odvozeno od nejpozoruhodnější vyhlídky na kopcích, Monte Berico, ze které je působivý panoramatický výhled na město Vicenza. Vinice jsou vysázeny na 890 hektarech a jejich roční produkce je 15 tisíc hektolitrů vína. Vyrábí se zde vína bílá, červená, šumivá i dezertní. Základními bílými odrůdami jsou Chardonnay, Friulano, Garganega, Manzoni Bianco, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Sauvignon Blanc. Pro červená vína to jsou Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenér, Merlot, Pinot Nero a Tai Rosso. Bílá vína z Colli Berici se vyznačují ovocnými, květinovými a minerálními náznaky, které jsou na patře zcela svěží a chutné. Mezinárodní černé odrůdy révy vinné v oblasti Colli Berici dávají vzniknout červeným vínům s dobrým tělem a jemností s barvou, která se mění od rubínově červené po granátovou, více či méně koncentrovaná v závislosti na místních podmínkách. Víno Tai Rosso je klenotem oblasti. Pochází z červené révy Tocai, která má stejnou genetickou povahu jako sardinské Cannonau, francouzské Grenache a španělské Garnacha. V oblasti Vicenza našlo svoji vlastní identitu. Obec Barbarano a sousední obce v oblasti představují nejstarší tradici jeho pěstování. V září je poprvé uvedeno na trh červené Colli Berici DOC Rosso Superiore 2023.

Základní kritéria Colli Berici DOC Rosso Superiore 2023:

• 50–65 % Merlot; min. 20 % Tai Rosso; max. 30 % Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere a/nebo Pinot Nero; max. 15 % ostatních červených odrůd

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 11 měsíců

• První uvedení na trh v prvním roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Colli Berici DOC Rosso Superiore zahrnují rubínově červenou a granátově červenou barvu. Čichový profil vína Colli Berici DOC Rosso Superiore je komplexní, intenzivní, perzistentní a na patře suché, harmonické, plné.

Tai Rosso je pěstována v Colli Berici v provincii Vicenza. Původem z Aragine ve Španělsku se dostala přes Sardinii a Francii do Itáliie. Ve Španělsku je známá jako Garnacha. Na Sardinii je poprvé zmíněna na konci 16. století a přijala zde jméno Cannonau. Ve Francii dala život odrůdám Grenache a Gamay. V Itálii je známá jako Alicante, Cannonau nebo Tocai Rosso v závislosti na pěstitelské oblasti.

Tai Rosso má nepříliš výraznou rubínově červenou barvu. Vůně je intenzivní, široká a charakteristická, s lehkými bylinnými, třešňovými a fialkovými tóny. Na patře je vyvážené, svěží, se správným obsahem tříslovin, hořké a s případným nádechem malin a mandlí. Je to víno, které se cení, když je mladé.

Recioto di Gambellara DOCG

Recioto di Gambellara DOCG se nachází v kopcích mezi Vicenzou a Veronou. Na ploše 215 hektarů se ročně vyprodukuje 560 hektolitrů dezertního Ricioto a šumivého vína. Základní odrůdou je Garanega.

Výroba Recioto di Gambellara vychází ze starobylé tradice výroby vína typické pro tuto oblast. Nejlepší hrozny sklizně Garganega se umisťují na stojany nebo zavěšovat na trámy, tzv. picai, ve větraných místnostech bez vlhkosti. Hrozny zůstanou se suší až do prosince nebo ledna. Následně se jemně lisují a získaný mošt pak projde fermentací, která pokračuje v chladných zimních měsících. Výsledkem je víno zlatožluté barvy, živé a brilantní, s intenzivní ovocnou vůní a charakteristickou, harmonickou chutí, s lehkou rozinkovou chutí a jemnou hořkou dochutí. V září se poprvé na trhu objeví nový ročník bílého passito Recioto di Gambellara DOCG Classico 2023.

Základní kritéria Recioto di Gambellara DOCG Classico 2023:

• 100 % Garganega

• Po sklizni musí být hrozny vysušeny na vzduchu, aby bylo dosaženo minimální potenciální hladiny alkoholu 14,0 %

• Min. 11,3 % alkoholu

• Zrání min. 11 měsíců

• První uvedení na trh v prvním roce po sklizni

Gambellara Classico je svěží a osvěžující díky přirozeně vysoké úrovni kyselin Garganega s tóny citronového sorbetu, mandlí a slabým nádechem sladkého, voňavého koření.

Garganega je nejdůležitější bílá odrůda vinné révy v provinciích Verona a Vicenza a dominuje kopcům pohoří Soave a Gambellara DOC. Garganega si v těchto dvou oblastech našela své terroir, které jí umožňují plně projevit svůj potenciál v suchých i sladkých vínech. Garganega těží zejména z typické sopečné půdy Soave, tvořené čedičovými horninami bohatými na tufy a vápencové inkluze. Oblast Gambellara je rovněž charakterizována vulkanickou půdou, složenou převážně z tufu a čediče, se zvláštním bohatstvím skalních a minerálních materiálů. Charakteristiky půdy a zvláště příznivé záření na strmých svazích kopců poskytují odrůdě Garganega všechny prvky k vytvoření suchých a sladkých bílých vín nejvyšší kvality a zvláštního organoleptického profilu.

Garganega dozrává pozdě a sklizeň obvykle probíhá mezi koncem září a začátkem října. Garganega nemá vlastní silné aroma, ale bohatství vůní, mezi kterými vynikají mandle a bílé květy. Nevyznačuje se převažující kyselostí, ale vyvážeností extraktů a cukrů. Díky těmto vlastnostem je Garganega vhodná pro výrobu různých druhů vín, od tichých suchých vín až po sladká dezertní vína jako Recioto a Vin Santo di Gambellara DOC.

Recioto di Soave DOCG

Výrobní oblast Recioto di Soave DOCG odpovídá oblasti Soave Superiore DOCG. Jedná se o obce Soave, Monteforte d'Alpone, San Martino Buon Albergo, Mezzane di Sotto, Roncà, Montecchia di Crosara, San Giovanni Ilarione, Cazzano di Tramigna, Colognola ai Colli, Caldiero, Illasi a Lavagno. Podoblast „Classico“ je nejstarší a částečně zahrnuje území obcí Soave a Monteforte d'Alpone. Celková výměra vinic v Saove Superiore DOCG činí 5 264 hektarů a vyprodukuje se zde ročně 1 tisíc hektolitrů Recioto di Soave. Základní odrůdou je Garganega. V září se poprvé objeví na trhu bílé passito Recioto di Soave DOCG 2023.

Základní kritéria Recioto di Soave DOCG 2023:

• Min. 70 % Garganega, max. 300 % Trebbbiano di Soave, max. 5 % jiných bílých odrůd

• Po sklizni musí být hrozny vysušeny na vzduchu, aby bylo dosaženo minimální potenciální hladiny alkoholu 14,0 %

• Min. 12 % alkoholu

• Zbytkový cukr min. 70 g/l

• Zrání min. 10 měsíců

• První uvedení na trh v prvním roce po sklizni

Neporušené hrozny jsou několik měsíců skladovány v suchých a dobře větraných ovocných sklepech, kde dochází ke snížení obsahu vody s následným zvýšením koncentrace cukrů. To obnáší i částečnou úpravu poměru fruktóza/glukóza ve prospěch fruktózy, která určuje větší pocit sladkosti. Ve fázi sušení se také může na hroznech vytvořit tenká ušlechtilá plíseň, která způsobuje zvýšení obsahu polyfenolů a dalších látek, které dodávají Recioto di Soave intenzivní vůně a chutě. Následující vinifikace upřednostňuje reduktivní aspekty, aby zůstaly nedotčené charakteristické ovocné tóny Garganega a živost. Po vinifikaci prochází Recioto di Soave zráním ve dřevě a zušlechťováním v lahvi po dobu 1 až 6 měsíců. Výsledkem je sladké víno se skvělou strukturou, zlatožlutou barvou, jejíž intenzita se stárnutím narůstá, vyznačující se intenzivní vůní s typickými mandlovými tóny, ovocnou a s příjemnou plnou chutí, sladké, slané a teplé.

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC se nachází jak v regionu Veneto, tak i v regionu Trentino-Alto Adige. Vinice se nacházejí v údolí řeky Adige, ohraničené ze stran náhorní plošinou Lessinia, řetězcem Monte Baldo a jezerem Garda. Obce Brentino Belluno a Dolcè se nacházejí v provincii Veronese v dalekém severozápadním rohu regionu Veneto. Rivoli a Avio najdeme v regionu Trentino-Alto Adige. Avio leží na nejjižnějším bodě Trentino-Alto Adige. Je to poslední obec Trentina, kterou protéká řeka Adige, než dosáhne Pádské nížiny. V září se v prodeji poprvé objeví Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Superiore Enantio 2023. Bližší údaje k tomuto vínu jsou uvedené v oddílu Trentino-Alto Adige.