Věděli jste, že ... 

se vrátilo Chateau Petrus z ISS?

Vína Château Petrus strávila 14 měsíců na oběžné dráze kolem Země na Mezinárodní vesmírné stanici ISS a první vzorky byly ochutnány v Bordeaux v rámci nového výzkumného projektu. Dvanáct lahví Château Petrus ročník 2000 se v lednu bezpečně vrátilo ze svého dobrodružství na ISS prostřednictvím nákladní lodi SpaceX „Dragon“ a bylo přepraveno k analýze do Bordeaux. Jejich cesta byla součástí výzkumného projektu vedeného start-upem Space Cargo Unlimited a vinařského institutu University of Bordeaux, ISVV. Identita lahví byla přísně střeženým tajemstvím, ale společnost Space Cargo Unlimited dnes (24. března) potvrdila, že si pro misi vybrala Petrus 2000. První ochutnávka byla pořádaná ISVV v březnu a zúčastnilo se jí 12 degustátorů, kteří zkoumali 30ml vzorky vesmírných a identických pozemních vín. Kromě ochutnávek měly být vzorky vín podrobeny chemické analýze. Profesor Philippe Darriet z enologické výzkumné jednotky ISVV uvedl, že tým doufá, že výsledky zveřejní v mezinárodním vědeckém časopise. Společnost Space Cargo Unlimited chtěla zdůraznit, že o výběru toho, které víno bude posláno na oběžnou dráhu, nerozhodovalo vinařství Château Petrus. Vína byla zakoupena od makléře z Bordeaux. Láhev Petrus 2000 měla celosvětovou průměrnou maloobchodní cenu (bez daní) 4 688 GBP. Společnost Space Cargo uvedla, že si ročník 2000 kombi Pomerol zvolila na základě „enologických kritérií“, včetně potřeby strukturovaného vína, kterému dominuje jedna odrůda. V tomto případě je to Merlot.

„Pozemské víno bylo přesně takové, jaké byste očekávali, že bude chutnat,“ uvedla korespondentka Deordter's Bordeaux Jane Anson, která se ochutnávky zúčastnila. Řekla, že vzorek „vesmírného vína“ byl lahodný, ale zrál asi o dva až tři roky déle. „Bylo tam více květinových aromatických látek [a] taniny byly o něco měkčí,“ řekla, ale dodala: „Právě jsem ochutnala jednu láhev [z vesmírné stanice], takže nemůžu zaručit, že nebudou další láhve více variabilní. “ Profesor Philippe Darriet z enologické výzkumné jednotky ISVV uvedl ve shrnutí ochutnávky: „Jednomyslně byla tato dvě vína považována za skvělá vína, což znamená, že i přes 14měsíční pobyt na mezinárodní vesmírné stanici víno “bylo velmi dobře senzoricky hodnoceno.“ Řekl, že byly identifikovány určité rozdíly ve vůni a chuti i v barvě, ale tyto se lišily podle „citlivosti“ každého degustátora.

Spolu s vínem si v rámci projektu užívalo také 14měsíční pobyt ve vesmíru 320 sazenic révy. Bylo to 160 ks odrůdy Cabernet Sauvignon a 160 ks odrůdy Merlot. „Provedeme celé genomové sekvenování rostlin, abychom poskytli jasný přehled o všech změnách DNA, které by se mohly při pobytu na ISS stát,“ řekl spoluzakladatel a generální ředitel Space Cargo Unlimited pan Nicolas Gaume. Popsal absenci gravitace nebo přítomnost mikrogravitace jako „konečný stres“ a vědci z projektu se zajímali o to, jak se rostliny mohly adaptovat na nové podmínky.Pokusy jsou součástí firemního programu „Mission Wise“, jehož cílem je přispět k pochopení udržitelného zemědělství.

Uveřejněno v Decanter, 24.března 2021

Produkt přidán do oblíbených
Produkt přidán do porovnání

Tato internetová stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s použitím souborů cookies.