Barolo je nejslavnější z vín vyráběných z révy Nebbiolo, vína tak ušlechtilého, že se nazývá „král vín a víno králů“. Nebbiolo našlo ve svém terroir, tedy v 11 obcích Langhe ty velmi zvláštní půdní a klimatické podmínky, které daly život tomuto jedinečnému vínu. Barolo může pocházet pouze z těchto obcí, které jsou stanoveny závaznými pravidly Cosorzio di Tutela Barolo e Barbaresco Alba Langhe e Dogliani. Jsou následující obce: Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba a částečně území obcí Monforte d'Alba, Novello, La Morra, Verduno, Grinzane Cavour, Diano d'Alba, Cherasco e Roddi v provincii Cuneo Skutečnost, že se víno tak hluboce ztotožňuje s územím původu, je dáno jeho stoletou historií, vinařskými tradicemi této oblasti a také zvláštní péčí, kterou vyžaduje réva, jejíž hrozny dozrávají pomalu a sklizně často přicházejí v listopadu.
Barolo je skvělé, strukturované víno, které musí před uvedením na trh dlouho zrát. Barolo by se nemělo pít mladé, je to víno schopné zušlechťování ve sklepě až deset let po sklizni. Ročník, který je okamžitě příjemný, pravděpodobně nebude mít vlastnosti, aby aspiroval na tato dlouhá období stárnutí. Vysoká hladina taninů v Nebbiolo vyžaduje dlouhé období zrání. Mezi nejslavnějšími výrobci Barolo existují dva myšlenkovými proudy. „Tradicionalisté“ preferují dlouho dobu macerace a zrání ve velkých sudech. Výsledkem jsou robustní a tříslovinová vína Barolo. Na druhé straně stojí „modernisté“, kteří dávají přednost kratší době macerace a zrání v barrikových sudech. Jejich vína jsou měkčí a jemnější.