Vítejte ve „vinném sklepě Evropy“. Přezdívku si vysloužila Apulia díky enormní produkci až 900 milionů litrů vína ročně. Takové množství vína je v tomto regionu produkováno na přibližně 90 tisících hektarech vinic. Apulia je tak po Venetu druhým největším výrobcem. Je to jedna z nejvíce zemědělských oblastí v Itálii. Vedle vína je oliva další nosnou plodinou zdejšího zemědělství. Apulia se podílí ze 40 % na celkové produkci olivového oleje Itálie.

Vinařská tradice Apulie

Název regionu sahá až k Apuli, kmenu Oskerů. Již před 3000 lety zde pěstovali vinnou révu Féničané a později Řekové. „Místem věčného jara“ nazval Apulii římský básník Horacius. Apulie je méně hornatá než zbytek Itálie, dominují jí náhorní plošiny a plochá země, která se mírně svažuje dolů k pobřeží. V létě je sucho a velmi horko, ale vždy větrno s mořským vánkem. Hlinité až písčité půdy jsou bohatě proloženy vápencem, který navzdory často silné hustotě také umožňuje jemnost a eleganci. Apulie je dlouhá rozšířená oblast hluboko na jihovýchodě Itálie na pobřeží Jaderského moře. Pohořím Gargano tvoří ostruhu a poloostrov Salento patu italské boty. Díky teplému podnebí v úrodných pláních je Apulie také vynikající vinařskou oblastí. Její tmavě červená vína se díky svojí nízké ceně prodávala v tankerech do jiných regionů nebo i jiných zemí. To se za posledních dvacet let změnilo. Dnes jsou kvalitní silná vína z tohoto regionu populární po celém světě. Negroamaro, Salice Salentino, Nero di Troia nebo Primitivo najdete nyní na mnoha dobrých vinných lístcích.

A co se v Apulii pěstuje?

Apulie je vinařská oblast, ve které se pěstuje mnoho různých odrůd vína. Podíl červených odrůd je cca 55 %. Nejdůležitějšími odrůdami červeného vína jsou dnes Negroamaro, Primitivo (nejstarší odrůda vinné révy v Itálii), Montepulciano a Sangiovese. Následují Aleatico, Bombino Nero a Uva di Troia. Vinice jsou často osázeny Malvasia Nera, Cabernet, Merlot a Syrah. Hlavními bílými odrůdami jsou různé odrůdy Trebbiano, Bombino Bianco, Moscato di Trani a Verdeca, dále Chardonnay a Sauvignon Blanc. V Puglii se nacházejí 4 apelace DOCG - Castel del Monte Bombino Nero DOCG, Castel del Monte Nero di Troia Riserva DOCG, Castel del Monte Rosso Riserva DOCG, Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG. V našich končinách nejběžnější je Primitivo. To pochází především z apelace Primitivo di Manduria DOC a nebo Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG.

Apelace Primitivo di Manduria DOC a Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG

Mírné klima s dlouhými horkými léty a mírnými zimami, charakterizované nízkými srážkami a sněhem, umožňuje šíření středomořských křovin, které minimálně potřebují vodu, stejně jako prosperující vinařské zemědělství. V tomto klimatickém kontextu, na vápenatých a jílovitých půdách, částečně ošlehaných lehkým mořským vánkem, nachází Primitivo své přirozené prostředí, které s sebou přináší vůně a historické náznaky území, které lze objevit ve skle.

Primitivo je odrůda vinné révy tradičně pěstovaná v Apulii, kde je pěstována nejpozději od 18. století. Její název neznamená, že by byla primitivní. Odvozuje se od italského „primo“ a značí, že to byla jedna z prvních známých a popsaných odrůd. Analýza DNA odhalila, že je geneticky ekvivalentní chorvatským hroznům Crljenak Kaštelanski a Tribidrag. V Itálii se pěstuje na cca 18 000 ha a téměř výhradně (96 %) v Apulii. Nejlepší vína této odrůdy najdete v apelacích Gioia del Colle DOC, Primitivo di Manduria DOC. Vyznačuje se černou slupkou. Hrozny produkují typicky robustní červené víno. Vysoký obsah cukru v hroznech může být fermentován do úrovní alkoholu přesahujících 15 procent. Chuť červeného vína závisí na zralosti hroznů, ze kterých je vyrobeno. Chuť červeného bobulového ovoce, jako je malina, převládá ve vínech z chladnějších oblastí. Tóny ostružin, anýzu a pepře jsou běžnější ve vínech vyrobených v teplejších oblastech a ve vínech vyrobených z dříve zrajícího klonu.

Apelace Primitivo di Manduria DOC má 4 777 hektarů vinic, na kterých produkuje 157 000 hektolitrů vína. Víno z této apelace musí pocházet pouze z provincií Taranto a Brindisi. Musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy Primitivo. Minimální obsah alkoholu je 13,5 % a pro Riserva 14,0 %. Pro oba tipy platí minimální obsah kyselin 5 g/l a obsah reziduálního cukru nesmí překročit 18 g/l. Víno se projevuje na pohled purpurově červenou, která se stárnutím přechází do oranžové; vůně je lehká a charakteristická, chuť suchá, plná, harmonická, stárnutím sametová.

Apelace Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG zahrnuje 33 hektarů vinic s produkcí 950 hektolitrů vína. Víno musí pocházet stejně jako Primitivo di Manduria DOC z provincií Taranto a Brindisi. Musí obsahovat 100 % odrůdy Primitivo. Minimální obsah alkoholu je 13,0 % s potenciálem až 16 %. Minimální obsah kyselin je stanoven na 5 g/l a obsah reziduálního cukru minimálně 50 g/l. Víno z této apelace má podobnou barvu, ale sladkou, teplou, plnou a harmonickou chuť. Tyto vlastnosti lze nalézt také ve sladkém Primitivo di Manduria Liquoroso, kde je však patrný alkoholický tón. Doporučené párování: Primitivo di Manduria Secco je stolní víno, které se hodí k chutným a strukturovaným pokrmům, jako je salám, kořeněné sýry, vepřové maso a primi piati na bázi ragú, jako je nevyhnutelné orecchiette. Primitivo di Manduria Dolce Naturale je meditační víno, které se hodí jak k suchému pečivu, tak k tvrdým zrajícím sýrům. Na druhou stranu Primitivo di Manduria Liquoroso Dolce se nejlépe hodí k propracovanějšímu pečivu, jako jsou dorty na krémové bázi.

Některé další apelace v Apulii

V regionu Puglia se nachází také 28 apelací DOCa zde jsou některé příklady:

DOC Aleatico di Puglia - sladké červené víno vyrobené z kalafunovaných hroznů. Z hroznů Aleatico lze vyrábět v celém regionu Apulie.

DOC San Severo se nachází přímo na hranici s Molise a v blízkosti místního DOC Biferno. Vyrábí se větší množství jemných ovocných bílých vín Trebbiano a červených a růžových vín z Montepulciana a Sangiovese.

DOC s nevyslovitelným názvem Cacc'e Mmitte di Lucera je jižněji. Zde se Uva di Troia promění v lehké, mladistvé červené víno. Pro sladkou verzi se používají Aleatico, Negroamaro, Malvasia Nera a Primitivo.

Na západ od hlavního města Bari leží vinařská oblast Castel del Monte, která se rozprostírá kolem slavného loveckého zámečku císaře Staufera Fridricha II. Svěží, lehká bílá vína, která se zde vyrábějí, jsou obvykle jasně překonána velmi ovocnými růžovými víny a plnými, zrajícími červenými víny.

Jižněji v malé vinařské vesničce Locorotondo lisovaly hrozny Verdeca a Bianco d’Alessano bílé DOC Locorotondo. Toto víno je často oceňováno jako nejlepší bílé víno z Apulie díky své jemné povaze.

Poloostrov Salento tvoří „botu paty“ Itálie. Na západ od přístavního města Brindisi leží stejnojmenný DOC Brindisi, ze kterého pochází některá z nejlepších vín Apulie.

Dále na jih jsou silná červená a růžová vína DOC Salice Salentino. Nejlepší výrobky se po určité době zrání vyznačují jemnou strukturou a elegancí.

Masseria di Veli

Mezi Brindisi a Lecce na poloostrově Salento v Apulii, mezi Jaderským a Jónským mořem, vybudoval na počátku 19. století markýz Antonio de Viti de Marco, mezinárodně uznávaný ekonom, univerzitní profesor a senátor z Lecce na středověkých základech špičkovou vinici Li Veli, která se později stala vzorem pro celou jižní Itálii.

V roce 1999 koupila vinici rodina Alberto Falvo, bývalí majitelé Avignonesi z Montepulciana v Toskánsku. S velkým úsilím a smyslem pro detail byly historické prostory, včetně vinného sklepa s propracovanou hvězdicovou klenbou, zrekonstruovány a dovedeny k nejmodernějšímu stavu. 36 hektarů vinic s produkcí 400 tisíc lahví vína je osázeno převážně starými autochtonními odrůdami révy vinné jako Negroamaro, Primitivo, Susumaniello, Fiano a Verdeca. Hustota výsadby je 5000 na hektar a lze je jen stěží pěstovat mechanicky.

Dnes je však Li Veli jedním z nejlepších producentů v Apulii a dokazuje, že Negroamaro nebo Primitivo nemusí být rustikální, ale s náležitou péčí dokážou produkovat i elegantní a pitelná vína. To stálo za zařazením do stovky nejlepších italských vinařství pro Wine Spectator.

Kromě známých odrůd červených vín stojí za zmínku především docela báječná bílá vína, která by zde člověk nečekal. Patří mezi ně například Fiano del Salento a „Askos“ Verdeca del Salento. S řadou Askos se Masseria Li Veli zaměřuje na zachování apulských odrůd révy, kterým hrozí vyhynutí, se zvláštním nasazením a uznáním. Tyto autochtonní odrůdy se pěstují na ideálním terroir. Četná národní a mezinárodní ocenění dokazují, že tradiční pěstování a moderní, šetrná sklepní technologie mohou jít ruku v ruce, pokud jsou prováděny správně.

Rivera Castel del Monte

Impozantní Castel del Monte, 800 let starý osmiboký lovecký zámeček postavený Fridrichem II., králem z dynastie Hohenstaufen, dává jméno vinařské oblasti, která je od roku 2011 apelací DOCG. Krajině dominují vinice a olivovníky a sestupuje z Alta Murgia k Jaderskému moři.

Kolem roku 1900 již Giuseppe de Corato začal sázet vinnou révu a olivovníky na velkostatku poblíž města Andria. Koncem 40. let založil jeho syn Sebastiano de Corato vinařství Rivera a v roce 1949 lahvoval své první víno, které bylo v zásadě již tehdy vyráběno stejným způsobem jako špičkové víno, které je od roku 1971 označované jako „Falcone“. Sebastiano přivedl vinařství na vrchol apulijské vinařské scény. Jeho syn Carlo ho následoval v 80. letech 20. století.

Dnes spravují panství Carlovi synové Sebastiano a Marco, kteří se zaměřují na autochtonní odrůdy vinné révy a zvláštnosti terroir ve větrné severovýchodní Puglii. 75 hektarů vinic je obhospodařováno udržitelným způsobem a pokrývají dvě panství: Torre di Bocca a Coppa na opukových a vápencových půdách, které jsou až 230 metrů nad mořem, ale často jen 20 kilometrů od pobřeží. Ideální pro elegantní, jemně strukturovaná vína vyrobená z autochtonních odrůd hroznů. Impozantní jediná vinice Lama-dei-Corvi na skalnatých půdách Alta Murgia je domovem vinné révy Chardonnay a Sauvignon ve výšce 350 metrů nad mořem.

Dnes je však vlajkovou lodí vinařství „Puer Apuliae“, nádherné elegantní červené víno vyrobené z téměř zapomenuté odrůdy Nero di Troia, která byla podle legendy přivezena z trojské války, když se zachytila na válečné lodi. Genetičtí inženýři o tom sice více než pochybují, ale kdo by nemiloval takové příběhy. Nero di Troia byla po dlouhou dobu považována za obtížně pěstovatelnou. V horkých oblastech v jižní Apulie dozrává pozdě a má silně vyvinuté třísloviny a vysoký alkohol, takže se používala pouze jako partner v cuvée.

Puer Apuliae, 100 % Nero di Troia, se rodí na poněkud chladnějším větrnějším severu na vápenitých půdách. Jeho réva roste na osamoceném místě ve výšce 230 metrů nad mořem, kde se vrchovina Murgia pomalu spojuje s nížinou Andria a zraje v malých dřevěných sudech.

Vinařství Rivera Castel del Monte produkuje na 75 hektarech vlastních vinic a 25 hektarech pronajatých 1,200.000 lahví kvalitních vín.

Produkt přidán do oblíbených
Produkt přidán do porovnání

Tato internetová stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s použitím souborů cookies.