V údolí Valtellina si odrůda Nebbiolo vytvořila nejen svůj vlastní charakter, ale také své místní jméno. Ve Valtellině se odrůda jmenuje Chiavennasca a pravděpodobně dostala jméno podle města Chiavenna nebo podle nářečního slova „ciù vinasca“, což znamená něco jako „velmi dobré k vínu“. Obecně lze říci, že Valtellina nabízí tři odlišné klimatické zóny a v každé z nich má Nebbiolo svůj vlastní odlišný výraz.
• Nejnižší zónu tvoří vinná réva vysázená od dna údolí až do nadmořské výšky 450 metrů. Tato vína vykazují více jednoduchosti s dobrou svěžestí, květinovou vůní a střední intenzitou barvy. Třísloviny jsou méně výrazné.
• V pěstitelské oblasti bezprostředně nad tím (v nadmořské výšce od 450 do 600 metrů) se u hroznů vyvinou silnější slupky. Díky tomu vína vykazují větší komplexnost, tmavší barvu a výraznější tříslovou strukturu. Aroma obsahuje tmavé ovoce, koření a lisované květy.
• Nejvyšší pěstitelská oblast (s vinnou révou nad 600 metrů nadmořské výšky) má za následek ovoce s nejsilnější slupkou a více celkovou kyselostí (s nižším obsahem cukru). To je přesně místo, kde se vyrábí Sforzato di Valtellina (neboli víno vyrobené z hroznů, které byly před fermentací ponechány dva měsíce sušit na vzduchu). Stejně jako v Amarone della Valpolicella v regionu Veneto má tento proces appassimento za následek větší koncentraci cukrů, alkoholu a chutí. Sforzato di Valtellina (z italského slova „vynutit“) je jedinečný klenot italské enologie.
V údolí Valtellina jsou ustanoveny tři apelace Valtellina Rosso DOC, Valtellina Superiore DOCG a Sforzato di Valtellina DOCG.