Zásadní rozdíl je v odrůdě, době a formě zrání. Odrůda Sangiovese, která tvoří základ Vino Nobile di Monteluciano, je odrůda nejvíce v Toskánsku pěstovaná. Dává vína s vyšší kyselostí, pevnými tříslovinami a vyváženou povahou. Charakteristická je chuť tmavých třešní a peckovin. Díky zrání v dubových sudech získává bohatší příchutě švestek a lesních malin. Vína jsou plná, tělnatá.
Odrůda Montepulciano je hlavní součástí vína Montepulciano d´Abruzzo. Odrůda dává jemnou chuť, jemné třísloviny a silnou barvu. Víno je nejlépe pít mladé.
Další rozdíl, který má zásadní vliv na charakter vína, je v době a metodě zrání. Zatímco Vino Nobile di Montepulciano zraje minimálně 2 roky, z toho alespoň 1 rok v dubových sudech, Montepulciano d´Abruzzo má dobu zrání pouhé 4 měsíce a v dubových sudech nemusí být vůbec.
Komentáře (0)
Nový komentář