4. Cesta za víny Itálie : Veneto (Valpolicella)

3. Cesta za vínem Itálie:  Valpolicella

Na virtuální cestě do krajin vína blízkých i vzdálených nás čeká návštěva dvaceti italských regionů a v každém lze najít řadu zajímavostí. Zatím jsme navštívili region Friuli – Venezia Giulia a region Veneto s jeho nejvýznamější produkcí a to je Prosecco. Ve třetí části zůstaneme ještě v regionu Veneto. Navštívíme stejně zajímavou a stále více oblíbenou je oblast Valpolicella.

Valpolicella a zdejší vína

Oblast Valpolicella je mimořádná nejen v rámci regionu Veneto. Specifickým technologickým postupem, kvalitou a výjimečností červených vín je známá a oblíbená po celém světě.

Oblast odvozuje svůj název z latinských slov "Vallis-polis-celle", což může v překladu znamenat "Údolí mnoha sklepů". Nachází se severně od Verony. Její území hraničí s jezerem Garda na západě, zatímco na východě a na severu je chráněno pohořím Lessini. Rozkládá se v kopcovitém pásu na úpatí Veronese Prealps, který je součástí skupiny východních Alp. Valpolicella je převážně kopcovitá, s měkkými svahy a povodími v nízkých nadmořských výškách a téměř všude jí dominují vinice, rozptýlené olivovníky a třešněmi.

Zdejší typická červená vína jsou zajímavá svojí ojedinělou technologií a ve výsledku i jejich senzorickými vlastnostmi. Tři typy zdejšího vína jsou Amarone, Recioto a Ripasso.

Amarone - obvykle intenzivně červená vína s vůní zralého červeného ovoce a kořenitými tóny. Chuť se vyznačuje harmonií mezi kyselostí a měkkostí ovoce s hořkým nádechem. Vína bývají polosuchá až polosladká podle obsahu alkoholu.

Recioto - sladké víno je vhodné k dezertům, dobře se páruje s čokoládou anebo může být jen tak usrkáváno mez jednotlivými jídly.

Ripasso - víno se vyznačuje se větší strukturou a dlouhověkostí, vyšším obsahem alkoholu, nižší kyselostí. Víno je kulaté s vyšší hodnotou v extraktech a fenolických látkách. Rubínová barva s granátovými odlesky, nabízí jemně éterickou a růžovou ovocnou vůni s náznaky vanilky. Chuť je rafinovaná, harmonická, suchá a sametová. Víno se hodí k předkrmům, červeným masům, uzeninám nebo středně zralým sýrům. Jednodušší, kratšímu a tím i méně nákladný proces výroby má vliv na cenu. To spolu s vlastnostmi vína dává odpověď na otázku v titulku.

Podle jednotlivých druhů vína jsou nazvané i apelace.

Valpolicella Ripasso DOC a proč jeho obliba stoupá?

Ripasso se vyrábí z hotového vína Valpolicella DOC (obvykle Valpolicella Superiore), do kterého jsou přidávány kvasniční kaly zbývající po fermentaci Amarone nebo Reciota a to naadobu 15 až 20 dnů. Výsledná druhá fermentace, která trvá minimálně 3 dny, dodává původnímu vínu Valpolicella bohatost a hloubku. Zrání po dobu minimálně 1 rok. Víno obsahuje minimálně 12,5 % alkoholu pro Rosso a 13,0 % pro Superiore. Zbytkový cukr bývá přibližně přibližně 10 g / l.

Recioto della Valpolicella DOCG a proč sladké?

Recioto se získává ze sušených hroznů stejně jako Amarone. Víno je složené ze stejných odrůd jako Amarone, avšak v jiném poměru. Corvina a/nebo Corvinone tvoří 45 – 95 %, vyšší může být podíl Rondonelli 5 – 30 % a ostatní aromatické odrůdy mohou být přítomny až 25ti %. Sušení hroznů je kratší. V optimálních podmínkách stačí 50 – 60 dní, jinak 100 – 120 dní. Na rozdíl od Amarone fermentace neprobíhá až do konce. Zastavením kvašení se zachová procebto cukru a typická struktura vína. Zrání probíhá ve francouzských dubových sudech po dobu 10 měsíců. Proto Recioto obsahuje minimálně 12 % alkoholu a průměrně 50 g/l zbytkového cukru. 

Amarone della Valpolicella DOCG a proč je tak drahé?

Amarone je dnes považované za nejcennější červené víno z oblasti Verony. Ale i jako jedno z nejdůležitějších italských červených je oceněné nejnáročnějšími spotřebiteli na celém světě.

Amarone se vyrábí z odrůd Corvina (45 – 95 %), Corvinone (max. 50 %) a doplněné odrůdou Rondilella a Molonara (5 – 30 %). Sklizeň probíhá v prvních dvou říjnových týdnech. Sušení hroznů (appassimento) tradičně na slaměných rohožích, nyní ve speciálních sušárnách trvá 3 – 4 měsíce (vyšší koncentrace cukrů a kyselin). Při sušení hrozny ztrácejí až 50 % vody. Následná fermentace rozdrcených hroznů trvá 30 – 50 dní při nízkých teplotách. Zrání ve slavonských nebo francouzských dubových sudech v případě Rosso minimálně 2 roky, pro Riserva minimálně 4 roky. Minimální obsah alkoholu 14,0%. Zbytkový cukr: max. 9 g / l pro 14,0% (až 12 g / l pro vyšší obsah alkoholu).

Významná vinařství?

Allegrini - patří mezi nejvyhlášenější vinařství této oblasti. Jeho „La Grolla Limited Edition“ je pozoruhodná tím, že od roku 2010 jeho etikety vytvářejí pro každý rok významní výtvarníci z celého světa a vytváří tak pozoruhodnou galerii. Ročník 2013 je se svolením muzea Ermitaž v Petrohradě reprezentován Kompozicí VI od Vasily Kandinského.

Quintarelli –Giuseppe Quintarelli, druhý majitel vinařství, zemřel ve věku 85 let v roce 2012. Vedle důrazu na vinikající kvalitu obsahu lahví byl známý ručně psanými etiketami, maximální kvalitou korků. Zkrátka maximalista. Jeho Amarone della Valpolicella Clasico 2011 bylo v roce 2019 časopisem Forbes hodnoceno jako 16. nejlepší italské víno.

Bertani – je dalším z významných a známých vinařství. Jeho Catullo Valpolicella Ripasso bylo letos oceněno prestižním časopisem Decanter 91 body.

Produkt přidán do oblíbených
Produkt přidán do porovnání

Tato internetová stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s použitím souborů cookies.