Chcete vědět, zda nový ročník Vašeho oblíbeného italského vína se objeví v regálech vinoték už v lednu? Nebo chcete zkusit něco nového a hledáte inspiraci? Podívejte se, jaké nové ročníky vín z ostatních italských regionů přináší leden.

Consorzia velké části denominací pospíchají s uvedením na trh nových ročníků svých vín, aby byla pro přátele dobrého pití dostupná co nejdříve. Má svoje kritéria nastavená tak, že na začátku roku v měsíci lednu přichází na trh velké množství těchto vín.

Region Piemnote se svými víny na bázi Nebbiolo a region Toscana s neméně slavnými víny na bázi Sangiovese jistě patří ve vinařském světě díky svým kvalitním vínům k nejznámějším a nejoblíbenějším. Vedle nich však v lednu svá výborná prezentují vinaři z mnoha denominací téměř všech regionů Itálie.

Najdete mezi nimi svá oblíbená? Nebo Vás inspiruje následující přehled k vyzkoušení něčeho nového?

Nejdříve se však podívejme na stručný přehled těch vín, jejichž nové ročníky je možné spatřit a ochutnat v lednu 2024, a potom na jejich charakteristiky.

Abruzzo

Abruzzo DOC 2023

Montepulciano d’Abruzzo DOC Colline Pescaresi Riserva 2021

Montepulciano d’Abruzzo DOC Terre Aquilane Riserva 2021

Montepulciano d’Abruzzo DOC Terre di Chieti Riserva 2021

Terre Tollesi / Tullum DOCG 2023 Bianco

Terre Tollesi / Tullum DOCG 2023 Rosso Terre

Tollesi / Tullum DOCG 2021Riserva

Trebbiano d’Abruzzo DOC 2023

Friuli-Venezia Gulia

Lison DOCG 2023

Lombardia

Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG 2021 Millesimato

Puglia

Aleatico di Puglia DOC Riserva 2020

Negroamaro di Terra d’Otranto DOC 2023

Umbria

Montefalco Sagrantino DOCG Rosso 2020

Montefalco Sagrantino DOCG Passito 2020

Sardegna

Vermentino di Gallura DOCG Superiore 2023

Vermentino di Gallura DOCG Bianco Vendemmia Tardiva 2023

Vermentino di Gallura DOCG Bianco tranquillo 2023

Trentino - Alto Adige

Trento DOC Millesimato 2022

Venezia

Amarone della Valpolicella DOCG 2021 Rosso

Bardolino DOC 2023 Rosso and Rosso Classico

Lison DOCG 2023

Lugana DOC 2023 Bianco

Valpolicella DOC Superiore 2022

Valpolicella Ripasso DOC 2022

Abruzzo

V regionu Abruzzo se víno pěstuje na 32 685 hektarech s roční produkcí 35 milonů lahví vína. Najdeme zde dvě apelace DOCG, Coline Terame Montepulciano d´Abruzzo DOCG a Terre Tollesi/Tullum DOCG, a dále pak dalších sedm apelací DOC. Tento nevelký region je 5. největším producentem vína v Itálii. Kolem 58 % produkce představují červená vína. Ve světe vína je Abruzzo známo zejména vínem z hroznů odrůdy Montepulciano. Druhou nosnou odrůdou je bílá Trebbiano. Tři čtvrtiny celkové produkce vína pochází ze 40 družstevních vinařství (32 činných v provincii Chieti), které společně se soukromými tvoří rámec 160 zpracovatelských společností.

Abruzzo DOC

Denominace Abruzzo DOC zahrnuje celý pobřežní a podhorský kopcovitý pás regionu Abruzzo. V centrální oblasti se rozšiřuje do vnitrozemí a zahrnuj náhorní plošinu Alto Tirino na severu a údolí Subequana na severozápadě. Na jihu pak údolí Peligna a na jihozápadě údolí Roveto. Na 337 hektarech se zde produkuje 147 tisíc lahví vína, a to jak bílé tak i růžové, červené, šumivé i dezertní. Réva Montepulciano je základem červeného vína Abruzzo DOC. Pro bílé víno Abruzzo DOC je stěžejní odrůdou Trebbiano.

Abruzzo DOC 2023 Rosso

• Min. 85 % odrůdy Montepulciano

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 3-4 měsíce

• První uvedení na trh leden následující rok po sklizni

Červené víno má intenzivní rubínovou barvu s jemnými fialovými odstíny, zráním směřující ke granátové barvě, typickou vůni po červeném ovoci, chuť je suchá, přiměřeně tříslová.

Terre Tollesi / Tullum DOCG

Terre Tollesi / Tullum DOCG je malá oblast. Na pouhých 19 hektarech se zde vyrábí 8 tisíc lahví bílého, červeného a šumivého vína. Denominace která obklopuje Tollo, malé město na kopci 5 km od pobřeží Jaderského moře.

U bílých vín je základní odrůdou buď Passerina (min. 90%) nebo Pecorino (90 %). bílá vína jsou světle slámově žluté barvy, s květinovými a ovocnými vůněmi, intenzivní, svěží a příjemná a plně reagují na typické a zvláštní vlastnosti odrůdy.

Terre Tollesi / Tullum DOCG 2023 Bianco

• Min. 90 % odrůdy Passerina/Pecorino

• Min. nadmořská výška 80 m

• Min. 12,5 % alkoholu Passerina, 13 % Pecorino

• Zrání min. 3 měsíce

• První uvedení na trh leden v následujícím roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Terre Tollesi / Tullum DOCG Passerina patří slámově žlutá barva. Čichový profil vína Terre Tollesi / Tullum DOCG Passerina je ovocný, charakteristický, jemný a na patře svěží, suchý, pikantní, harmonický.

Terre Tollesi / Tullum DOCG 2022 Rosso

• Min. 95 % odrůdy Montepulciano

• Min. nadmořská výška 80 m

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 14 měsíců

• První uvedení na trh leden ve druhém roce po sklizni

Červené víno Terre Tollesi nebo Tullum DOCG se vyznačuje svým ampelografickým složením, tj. révou povolenou k jejich výrobě, vinařskými postupy a specifickými organoleptickými vlastnostmi vína. Mezi organoleptické vlastnosti červené Terre Tollesi nebo Tullum DOCG patří rubínově červená barva. Čichový profil červeného vína Terre Tollesi nebo Tullum DOCG je poměrně intenzivní, příjemný a na patře je suché, plné a nepříliš tříslovité.

Terre Tollesi / Tullum DOCG 2021 Riserva

• Min. 95 % odrůdy Montepulciano

• Min. nadmořská výška 80 m

• Min. 13,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců včetně 6 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh leden ve třetím roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti červeného vína Terre Tollesi / Tullum DOCG Riserva patří intenzivní barva, granátově červená, rubínově červená. Čichový profil červeného rezervního vína Terre Tollesi / Tullum DOCG je intenzivní, charakteristický a na patře je suché, plné a harmonické.

Montepulciano d´Abruzzo DOC

Zeměpisná oblast označení DOC Montepulciano d'Abruzzo zahrnuje pobřežní kopcovitou oblast a vnitřní kopce provincie Pescara vymezené na východě Jaderským mořem a na severozápadě masivem Gran Sasso. Montepulciano d'Abruzzo DOC proto pokrývá rozsáhlou oblast východního Abruzza, která se rozprostírá přes všech 120 km pobřeží a do vnitrozemí zasahuje v hloubce přibližně 32 km. Na 9 900 hektarech dosahuje roční produkce 9,3 milionu lahví.

DOC Montepulciano d'Abruzzo zahrnuje pět podoblastí označených jako oblasti původu vín z Montepulciano d'Abruzzo zvláštní kvality. Jsou to: Alto Tirino, Casauria, Teate, Terre dei Peligni a Terre dei Vestini.

Montepulciano d’Abruzzo DOC Colline Pescaresi 2021 Riserva

• Max. nadmořská výška 600 m, pro jižní expozice 700 m

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíce včetně 6 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh leden v třetím roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti rezervace Montepulciano d’Abruzzo DOC Colline Pescaresi Riserva 2021 patří rubínově červená a granátově červená barva. Čichový profil vína je ovocný, kořenitý, éterický a na patře je plné, robustní, harmonické, tříslovinové.

Montepulciano d’Abruzzo DOC Terre Aquilane 2021 Riserva

• Min. 90 % odrůdy Montepulciano

• Max. nadmořská výška 600 m, pro jižní expozice 700 m

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíce včetně 6 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh leden v třetím roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti rezervace Montepulciano d'Abruzzo DOC patří rubínově červená a granátově červená barva. Čichový profil vína Montepulciano d'Abruzzo DOC Riserva je ovocný, kořenitý, éterický a na patře je plné, suché, harmonické, tříslovinové.

Montepulciano d’Abruzzo DOC Terre di Chieti 2021 Riserva

• Min. 90 % odrůdy Montepulciano

• Max. nadmořská výška 600 m, pro jižní expozice 700 m

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíce včetně 6 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh leden v třetím roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Montepulciano d'Abruzzo DOC Teate Riserva patří rubínově červená a granátově červená barva. Čichový profil vína Montepulciano d'Abruzzo DOC Teate Riserva je ovocný, kořenitý, éterický a na patře je plné, robustní, harmonické, tříslovinové.

Trebbiano d’Abruzzo DOC

Označení Trebbiano d'Abruzzo DOC odkazuje na suché bílé víno. Výrobní oblast Trebbiano d'Abruzzo DOC pokrývá přesně stejnou oblast jako Montepulciano d'Abruzzo DOC. Na 2 tisících hektarech vyrábí 1,6 milionu lahví. Základní odrůdou je Trebbiano a vyrábí se ve třech verzích: Bianco, Superiore a Riserva.

Trebbiano d’Abruzzo DOC 2023

• Min. 85 % odrůdy Trebbiano

• Max. nadmořská výška 600 m, pro jižní svahy 700 m

• Min. 11,5 % alkoholu

• Zrání min. 3 měsíce

• První uvedení na trh leden v prvním roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Trebbiano d'Abruzzo DOC zahrnují slámově žlutou barvu. Čichový profil vína Trebbiano d'Abruzzo DOC je jemný a na patře suché, pikantní, Trebbiano d'Abruzzo DOC, harmonické. Někteří výrobci používají sudovou fermentaci a/nebo zrání, aby vytvořili vína s větší komplexností, hloubkou a tělem.

Friuli-Venezia Guilia

V regionu Friuli-Venezia Giulia se nachází 28,5 tisíc hektarů vinic s roční produkcí necelých 25 milionů lahví. Region je charakteristický převahou malých vinařství, zaměřených na kvalitu a často i pěstování řady místních tradičních odrůd révy jako jsou Friulano a Verduzzo nebo Picolit a Vitovska. Milovníkům vína je region Friuli - Venezia Giulia známý především bílým vínem z odrůd Pinot Grigio (26 % plochy) a Friulano (9%). Nejpěstovanější červenou odrůdou je Merlot (15 %). Charakter vína záleží na tom, zda se urodilo ve středomořském podnebí na jihu nebo v kopcích alpského předhůří na severu s kontinentálním podnebím. Najdete zde obvykle je svěží vína ovocného stylu, jak by se dalo očekávat od vinařské zóny s chladným podnebím. Osvěžující vína vytváří Friulano nebo Verduzzo.

Lison DOCG

Lison DOCG je jediným meziregionálním DOCG. Nachází se jak v regionu Veneto, kde zahrnuje část provincie Benátky, tak i zároveň zasahuje do regionu Friuli-Venezia Giulia v provincii Pordenone. Roční produkce na 41 hektarech je přibližně 17 tisíc lahví. Charakteristická odrůda se nazývá Friulano a představuje pouze bílé a suché víno.

Lison DOCG 2023

• Min. 85 % odrůdy Friulano

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 2-3 měsíce

• První uvedení na trh leden v prvním roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Lison DOCG zahrnují slámově žlutou barvu. Čichový profil vína Lison DOCG je ovocný, charakteristický, příjemný a suchý na patře.

Lombardia

Region je s 24 705 ha vinic a výrobou 1,5 milionu hl vína na osmém místě mezi italskými regiony. Poměr produkce vína je přibližně půl bílého a půl červeného/růžového. Hlavními odrůdami v regionu jsou Croatina (17 %), Pinot Nero (14 %), Chardonnay (13 %) a Barbera (12 %).

Účinek klimatu každého z lombardských jezer je zvláště cenný v chladnějších a vyvýšenějších oblastech. Dobrým příkladem toho je Valtellina dramaticky orámovaná centrálními Alpami. Její vinice leží v nadmořských výškách mezi 230 a 765 metry a jsou chlazeny alpskými vánky, které vanou z východu na západ údolím. Stejně tak Franciacorta, jejíž vinná réva roste v kopcích jižně od jezera Iseo, využívá pozitivního vlivu jeho vodní plochy. Nejpozoruhodnější mezi nízko položenými vinicemi v Lombardii jsou ty v Pádské nížině: Oltrepo Pavese, Mantovano a San Colombano al Lambro.

Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG

Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG má 180 hektarů, na kterých produkuje 33 tisíc lahví vína. Základní odrůdou je Pinot Nero. Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG je šumivé víno, které se vyrábí ve verzích Methodo Classico, Rosé Spumante/Cremant, Pinot Nero Spumante, Pinot Nero Rosé Spumante/Cruasé a Millesimato všech předcházejících verzí.

Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG 2021 Millesimato

• Min. 70 % odrůdy Pinot Nero, 30 % Chardonnay, Pinot Bianco, a/nebo Pinot Grigio

• Min. 11,5 % alkoholu

• Min. 24 měsíců na vlastních kvasinkách

• První uvedení na trh leden ve třetím roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG Millesimato se vyznačuje slámově žlutou barvou s jemnými a perzistentními bublinkami. Čichový profil vína Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG Millesimato je jemný, široký a na patře pikantní, svěží, harmonický.

Puglia

Apulie je vinařská oblast, ve které se pěstuje mnoho různých odrůd vína. Podíl červených odrůd je cca 55 %. Nejdůležitějšími odrůdami červeného vína jsou dnes Negroamaro, Primitivo (nejstarší odrůda vinné révy v Itálii), Montepulciano a Sangiovese. Následují Aleatico, Bombino Nero a Uva di Troia. Vinice jsou často osázeny Malvasia Nera, Cabernet, Merlot a Syrah.

Hlavními bílými odrůdami jsou různé odrůdy Trebbiano, Bombino Bianco, Moscato di Trani, dále Chardonnay a Sauvignon Blanc. Na 94 tisících hektarech vinic se vyprodukuje 120 milionů lahví vína.

Aleatico di Puglia DOC Riserva

Oblast pokrytá označením je velmi velká, v podstatě zahrnuje všech šest provincií regionu: Foggia, Barletta-Andria-Trani, Bari, Taranto, Brindisi a Lecce. Tradiční Aleatico di Puglia je sladší a plnější než druhy z Lazia nebo Toskánska zejména proto, že v Apulii je výrazně sušší a teplejší podnebí. Aleatico di Pulia se vyrábí ve verzích Dolce Naturale, Liquiroso a Riserva.

Aleatico di Puglia DOC Riserva 2020

• Min. 85 % odrůdy Aleatico, max. 15 % Malvasia, NeraNegroamaro a/nebo Primitivo

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 3 roky

• První uvedení na trh leden ve čtvrtém roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Aleatico di Puglia DOC zahrnují granátově červenou barvu. Čichový profil vína Aleatico di Puglia DOC je jemný, charakteristický a na patře sladký a plný.

Negroamaro di Terra d’Otranto DOC

Negroamaro di Terra d'Otranto DOC je denominace, jejíž území se rozkládá na dvou typech krajiny, a sice v okolí města Martina Franca a na poloostrově Salento, kde dnes představuje přibližně 72 % plochy vinic. Roční produkce na 30 hektarech je 8 tisíc lahví.

Vinná réva Negromaro je starobylá a její pěstování v jižní oblasti Apulie se údajně datuje do doby od 6. století před naším letopočtem

Negroamaro di Terra d’Otranto DOC 2023

• Min. 90 % odrůdy Negroamaro

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 2-3 měsíce

• První uvedení na trh leden v prvním roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Negroamaro di Terra d'Otranto red DOC patří rubínově červená barva, rubínově červená s granátovými odlesky. Čichový profil červeného DOC vína Negroamaro di Terra d'Otranto je příjemný a na patře je plné a harmonické.

Sardegna

Pouze malé procento ostrovní půdy je věnováno vinné révě. V roce 2020 bylo na ostrově obděláváno necelých 27 tisíc hektarů vinic.

Najdeme zde odrůdy francouzského a španělského původu, jako na příklad Grenache (zde nazývané Cannonau), Carignan a Cabernet Sauvignon.

Nejvíce „italskými“ odrůdami jsou zde Malvasia a Vermentino. Muškát bílý (Moscato Bianco) je všudypřítomný po celém Středomoří. Vedle těchto známých odrůd vinné révy se na ostrově pěstují poměrně unikátní odrůdy jako Torbato, Semidano, Niederra, Nuragus, Monica a Nasco.

Vermentino di Gallura DOCG

Vermentino di Gallura DOCG zahrnuje 1 170 hektarů vinic s roční produkcí 480 tisíc lahví. Označení původu je vyhrazeno pro vína verzí Bianco, Superiore (Bianco), Spumante, Vendemmia Tarditiva a Passito.

Produkční oblastí je Gallura, oblast nacházející se v severovýchodní části Sardinie. Půdní a klimatické podmínky této oblasti dávají vínům výjimečné projevy vůně, obsahu alkoholu, minerality a dobrou přirozenou kyselost i díky optimálním zvláštnostem z hlediska slunečního záření a průběžného větrání pěstebního prostoru.

Vermentino di Gallura DOCG 2023 Bianco

• Min. 95 % odrůdy Vermentino

• Max. nadmořská výška 500 m

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 2-4 měsíce

• První uvedení na trh 15. leden v prvním roce po sklizni

Vermentino di Gallura DOCG roste na výše popsaných půdách, které mají kromě dobré propustnosti a pórovitosti vysoký obsah draslíku. To vše dává vínům výjimečné výsady vůně, obsahu alkoholu, minerality a dobré přirozené kyselosti i díky optimálním klimatickým zvláštnostem z hlediska slunečního záření a průběžného větrání výrobního prostoru.

Vermentino di Gallura DOCG Superiore 2023

• Min. 95 % odrůdy Vermentino

• Max. nadmořská výška 500 m

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 2-4 měsíce

• První uvedení na trh 15. leden v prvním roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Vermentino di Gallura Superiore DOCG zahrnují slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky. Čichový profil vína Vermentino di Gallura Superiore DOCG je intenzivní, příjemný a na patře suché, jemné, intenzivní.

Vermentino di Gallura DOCG Vendemmia Tardiva 2023

• Min. 95 % odrůdy Vermentino

• Max. nadmořská výška 500 m

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 2-4 měsíce

• První uvedení na trh 15. leden v prvním roce po sklizni

Víno Vermentino di Gallura Vendemmia Tardiva DOCG představuje v překladu „pozdní sběr“ a je jedním z typů vín zahrnutých v označení Vermentino di Gallura DOCG. Mezi organoleptické vlastnosti Vermentino di Gallura Vendemmia Tardiva DOCG patří slámově žlutá barva. Čichový profil vína Vermentino di Gallura Vendemmia Tardiva DOCG je intenzivní, příjemný a na patře suché, měkké, intenzivní.

Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige je nejsevernější vinařská oblast Itálie, která se nachází přímo na hranici s Rakouskem. Celkově má region 15 800 ha vinic, z toho 86 % se nachází v horách a 14 % v pahorkatinách. V roce 2022 vyprodukovalo Trentino-Alto Adige 14,7 milionů lahví vína, z toho více než 70 % bílého.

V Trentinu jsou původními odrůdami červené révy Marzemino v oblasti jižně od Trenta (Isera a Seresi), Teroldego v rovině Rotaliana severně od Trenta a Schiava (ve variantách Schiava Grigio, Schiava Grossa a Schiava Gentile) výše k provinčním hranicím s Alto Adige. Enantio je rozšířeno také v oblasti hraničící s provincií Verona. V oblasti Trento jsou také Pinot Grigio, Pinot Noir a Cabernet. Nejpěstovanější bílé odrůdy révy vinné jsou mezinárodní (Chardonnay a Pinot Blanc), které spolu s Pinot Noir se používají též pro výrobu sektu klasickou metodou.

V Alto Adige mezi původními černými odrůdami révy vinné najdeme jako v Trentinu Schiavu (Vernatsch), ale také Lagrein. Mezi mezinárodní révou vyniká Pinot Noir, který pro něj našel jedno z nejvhodnějších území v oblasti Egna-Ora. Mezi bílými hrozny ve stejné oblasti najdeme Gewürztraminer, v údolí Isarco a v údolí Venosta najdeme také Kerner a Sylvaner . Rozšířené jsou také Moscato Rosa a Moscato Giallo (Rosenmuskateller a Goldmuskateller. Oblast Terlano je charakteristická porfyrovými formacemi, které dodávají vínům příjemnou mineralitu i úctyhodnou charakteristiku dlouhověkosti.

Trento DOC

Oblast vymezená pro výrobu vína Trento DOC zahrnuje území provincie Trento nacházející se v údolí Adige, v údolí Cembra, v údolí Vallagarina, v údolí Sarca, v údolí Valsugana a v údolí Giudicarie, které prakticky ovlivňují totéž území jako Trentino DOC. Na 1,1 tisíci hektarech s roční produkcí 775 tisící lahví jsou základními bílými odrůdami Chardonnay a Pinot Bianco. Základní červené odrůdy jsou Pinot Meunier a Pinot Nero. Vyrábí se zde verze šumivých vín Spumante, Rosé Spumante, Millesimato a Riserva. Viniční pozemky určené k výrobě vína Trento DOC ležící převážně na svazích dosahují až 800 m nad mořem. Trento DOC bylo prvním italským označením, které bylo vyhrazeno výhradně pro šumivé víno získané metodou kvašení v láhvi.

Trento DOC Millesimato 2022

• Sekundární fermentace v lahvi (Metodo Classico)

• Min. 12 % alkoholu

• Min. 24 měsíců na vlastních kvasinkách

• První uvedení na trh leden ve druhém roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Trento DOC Millesimato Bianco zahrnují slámově žlutou barvu s četnými perzistentními a jemnými bublinkami. Čichový profil vína je charakteristický, intenzivní, komplexní a na patře je harmonický, suchý, sladký.

Trento DOC Riserva 2021

• Sekundární fermentace v lahvi (Metodo Classico)

• Min. 12 % alkoholu

• Pouze brut naturale - brut

• Min. 36 měsíců na vlastních kvasinkách

• První uvedení na trh leden ve třetím roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Trento DOC Bianco Riserva patří slámově žlutá barva. Čichový profil vína Trento DOC Bianco Riserva je charakteristický, jemný a na patře harmonický, plný a suchý.

Umbria

Území Umbrie je převážně kopcovité, zvláště vhodné pro pěstování vinné révy a olivovníků. Umbrie je ze 71 % kopcovitá oblast a zbývající část hornatá. Kopcovitá krajina je ve skutečnosti stálým rysem celého regionu, v nepřetržitém stoupání a klesání kopců a svahů, šedozelené barvy olivovníků a vinic prolínají místa bohatá na umění, historii a tradice. Klima regionu má nepříliš chladné zimy a horká, suchá léta, silné teplotní výkyvy, dobře rozložené srážky a řídké mrazy, které ho činí zvláště vhodným pro vinařství. Umbrie je jedinou oblastí poloostrovní Itálie, kterou neomývá moře. Olivový olej a víno jsou dva základní pilíře kultury jídla a vína v regionu. Na 12,4 tisících hektarů dosahuje roční produkce 6,6 milionu lahví.Nosnými odrůdami jsou červené Sangiovese a bílé Trebbiano a Grechetto.

Montefalco Sagrantino DOCG

Označení původu Montefalco Sagrantino DOCG je vyhrazeno pro vína vyrobená z čistých hroznů Sagrantino vypěstovaných v oblasti, která zahrnuje pozemky v obci Montefalco a část území obcí Bevagna, Gualdo Cattaneo, Castel Ritaldi a Giano dell'Umbria se nachází v provincii Perugia.

Na 400 hektarech je dosahováno produkce 108 tisíc lahví ročně. Víno Montefalco Sagrantino DOCG se vyrábí v typech Secco a Passito.

Montefalco Sagrantino DOCG 2020 Passito

• 100 % odrůdy Sagratino

• Hrozny musí být vysušené na min. potenciál alkoholu 15,5 %

• Min. 11 % alkoholu

• Zbytkový cukr 80-180 g/l

• Zrání min. 37 měsíců včetně 4 měsíců v lahvi

• První uvedení na trh leden v prvním roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Montefalco Sagrantino DOCG Passito patří intenzivní rubínově červená barva. Čichový profil vína Montefalco Sagrantino DOCG Passito je jemný, charakteristický, ovocný a na patře sladký, harmonický, příjemný.

Montefalco Sagrantino DOCG 2020 Secco

• 100 % odrůdy Sagratino

• Hrozny musí být vysušené na min. potenciál alkoholu 15,5 %

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 37 měsíců včetně 12 měsíců v dubovém sudu a 4 měsíce v lahvi

• První uvedení na trh leden v prvním roce po sklizni

Barva vín Montefalco Sagrantino DOCG ve verzi Secco je intenzivní rubínově červená, někdy s fialovými odlesky a stárnutím se sklonem ke granátu. Vůně je jemná, charakteristická, připomíná ostružiny, švestku a kůži, které se dokonale snoubí s vanilkou danou dřevem; chuť je suchá a harmonická, jemná a sametová.

Veneto

Veneto je se svými 86.970 hektary vinic po Sicílii rozlohou vinic druhým největším regionem Itálie. Roční produkce téměř 13 milionů hektolitrů řadí tento region na 1. místo. I kvalitě zdejších vín svědčí i fakt, že se svými 14 apelacemi DOCG a 29 DOC, je po Piemontu regionem s druhým největším počtem apelací těchto označení kvality.

Amarone della Valpolicella DOCG

Valpolicella je oblast na východ od jezera Garda a na severozápad od Verony s 8,5 hektary vinic. Vyrábí se zde mimořádné Amarone a Ripaso, Ricioto a Valpolicella. Amarone je víno získané kvašením zaschlých hroznů typických odrůd Valpolicella, jmenovitě Corvina, Rondinella a Corvinone.

Vyprodukuje se zde ročně 1,4 miliony lahví vína. Základními odrůdami jsou Corvina a Corvinone.Amarone DOCG „Classico“ zahrnuje obce Negrar, Marano, Fumane, Sant'Ambrogio a San Pietro in Cariano.

Amarone della Valpolicella DOCG 2021

Rosso Valpolicella je oblast na východ od jezera Garda a na severozápad od Verony s 8,5 hektary vinic. Vyrábí se zde mimořádné Amarone a Ripaso, Ricioto a Valpolicella.

Amarone je víno získané kvašením zaschlých hroznů typických odrůd Valpolicella, jmenovitě Corvina, Rondinella a Corvinone. Vyprodukuje se zde ročně 1,4 miliony lahví vína. Základními odrůdami jsou Corvina a Corvinone.

Amarone DOCG „Classico“ zahrnuje obce Negrar, Marano, Fumane, Sant'Ambrogio a San Pietro in Cariano.

• 45-95 % odrůdy Corvina/Corvinone, 5-30 % Rondinella, max. 25 % jiných červených odrůd

• Min. potenciál alkoholu ve sklizni 11 %

• Hrozny musí být vysušeny na min. potenciál alkoholu 14 %

• Vinifikace nemůže začít před 1. prosincem

• Min. 14 % alkoholu • Zbytkový cukr max. 9 g/l

• Zrání min. 2 roky

• První uvedení na trh ve třetím roce po sklizni

Amarone je víno rubínově granátové barvy někdy s oranžovými odlesky, čiré s velkým tělem a strukturou. Obsah alkoholu je obvykle vysoký a přítomnost polyalkoholů a extraktivních látek ve velkém množství z něj dělá měkké a příjemné víno. Třísloviny jsou obvykle velmi husté textury, vyhlazené léty stárnutí ve dřevě a elegantní.

Valpolicella Ripasso DOC

Víno Valpolicella po vinifikaci je podrobeno kvašení po dobu 10/15 dnů na zbytkových výliscích Amarone della Valpolicella. A tak vzniká Valpolicella Ripasso. Kontakt mezi výlisky a vínem musí být krátký, aby umožnil průchod tříslovin přítomných v hroznových semenech do vína a dodal posledně uvedenému charakteristickou "suchost".

Valpolicella Ripasso DOC 2022

Víno Valpolicella po vinifikaci je podrobeno kvašení po dobu 10/15 dnů na zbytkových výliscích Amarone della Valpolicella. A tak vzniká Valpolicella Ripasso. Kontakt mezi výlisky a vínem musí být krátký, aby umožnil průchod tříslovin přítomných v hroznových semenech do vína a dodal posledně uvedenému charakteristickou "suchost".

• 45-95 % odrůdy Corvina/Corvinone, 5-30 % Rondinella, max. 25 % jiných červených odrůd

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zbytkový cukr max. 10 g/l • Zrání min. 1 rok

• První uvedení na trh ve druhém roce po sklizni

Valpolicella Ripasso DOC má větší strukturu než základní "Valpolicella", vyšší obsah alkoholu, nižší kyselost a větší kulatost, vyšší hodnotu v extraktech a fenolických látkách. Je rubínové barvy s granátovými odlesky, s lehce éterickým aroma červeného ovoce, s tóny vanilky. Jeho chuť je rafinovaná, harmonická, suchá a sametová.

Valpolicella DOC Superiore

Valpolicella DOC Superiore 2022

Valpolicella DOC, to je 8,5 tisíce hektarů vinic s produkcí 1,8 milionu lahví vína. Vína Valpolicella se vyznačují použitím původních odrůd z dané oblasti. Corvina je dodává strukturu a tělo. Rondinella je na druhé straně zvláště důležitá pro barvu, kterou vínu dodává. Produkovaná vína jsou středně alkoholická, dobře strukturovaná a se zajímavým polyfenolickým profilem.

• 45-95 % odrůdy Corvina/Corvinone, 5-30 % Rondinella, max. 25 % jiných červených odrůd

• Min. 12 % alkoholu

• Zbytkový cukr max. 4 g/l

• Zrání min. 1 rok

• První uvedení na trh ve druhém roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Valpolicella DOC Superiore patří rubínově červená barva, rubínově červená s granátovými odlesky. Čichový profil špičkového vína Valpolicella DOC Superiore je vinný, příjemný, jemný, charakteristický. Na patře je víno Valpolicella DOC Superiore plné, pikantní a harmonické.

Bardolino DOC Rosso / Rosso Classico

Oblast Bardolino DOC tvoří morénové kopce na východním břehu Gardského jezera. V rámci produkční oblasti vyniká oblast Classic kolem obce Bardolino. To je oblast s nejstarší tradicí, která je nejblíže jezeru a vyznačuje se zvláštními klimatickými a environmentálními charakteristikami.

Bardolino DOC 2023 Rosso / Rosso Classico

• 45-95 % odrůdy Corvina/Corvinone, 5-40 % Rondinella, max. 20 % jiných červených odrůd

• Min. 10,5 % alkoholu

• Zrání min. 3 měsíce

• První uvedení na trh ve druhém roce po sklizni

Bardolino je brilantní rubínově červené víno s vůněmi ovocnými s tóny třešní, višní, jahod, malin, rybízu, ostružin a elegantními náznaky koření (skořice, hřebíček, černý pepř). Chuť je suchá a jemná, charakterizovaná stejnými vjemy křupavého červeného ovoce a drobného ovoce vnímaného čichem. Je kořenitá, s vyvážeností, svěžestí a značnou pitelností. Je to par excellence víno, mladistvé a živé, s nenapodobitelnou slanou chutí.

Lison DOCG

Lison DOCG je jediným meziregionálním DOCG. Nachází se jak v regionu Veneto, kde zahrnuje část provincie Benátky, tak i zároveň zasahuje do regionu Friuli-Venezia Giulia v provincii Pordenone. Roční produkce na 41 hektarech je přibližně 17 tisíc lahví. Charakteristická odrůda se nazývá Friulano a představuje pouze bílé a suché víno. 

Lison DOCG 2023

• Min. 85 % odrůdy Friulano

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 2-3 měsíce

• První uvedení na trh leden v prvním roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Lison DOCG zahrnují slámově žlutou barvu. Čichový profil vína Lison DOCG je ovocný, charakteristický, příjemný a suchý na patře.

Lugana DOC

Zeměpisná oblast Lugana DOC spadá na hranici mezi regiony Lombardie a Veneto s provinciemi Brescia a Verona. Lugana DOC se vyrábí v pěri verzích: základní verze Bianco, Superiore, Riserva, Vendemmia Tardiva a Spumante. Vyrábí se jako Bianco, Spumante, a Desert. Na 2,5 tisíci hektarech dosahuje roční produkce 2,3 miliony lahví vína, z nichž je 70 % exportováno do zahraničí.

Lugana DOC 2023 Bianco

• Min. 90 % odrůdy Trebiano di Saove

• Min. 11 % alkoholu

• Zrání min. 4-5 měsíců

• První uvedení na trh 15. leden v prvním roce po sklizni

Lugana DOC Binco má světle slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky. Má delikátní, téměř jen naznačené aroma s květinovými vjemy smíchané s mandlovými tóny. Chuť je jemná, stylizovaná, definovaná, napjatá a chutná.

Produkt přidán do oblíbených
Produkt přidán do porovnání

Tato internetová stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s použitím souborů cookies.