Chcete vědět, zda nový ročník Vašeho oblíbeného italského vína se objeví v regálech vinoték už v lednu? Nebo chcete zkusit něco nového a hledáte inspiraci? Podívejte se, jaké nové ročníky vín z Piemontu přináší leden.

Piemont je druhým takovým regionem Itálie, kde najdeme tak mimořádně oceňovaná vína. Nebo je prvním? Tu otázku je lepší nerozhodovat. Stejně jako francouzští milovníci červeného vína nikdy nevyřeší otázku, zda Bordeaux nebo Burgogne je kolébkou toho top francouzského červeného, podobné je to i v Itálii. Jak Barolo z Piemontu, tak Brunello z Toskánska má své ortodoxní zastánce. Stejně jako v Burgundsku i v Piemontu drží jeho pověst mnoho malých rodinných vinařství zaměřených na kvalitu. Také Piemont, podobně jako Toskánsko, uvádí v lednu do prodeje celou řadu vín, která slibují vysokou kvalitu. Jaká vína a které nové ročníky můžete ochutnat?

Region Piemonte má 43 872 hektarů vinic registrovaných v roce 2020. Roční produkce představuje 2,6 milionu hektolitrů kvalitních vín. Nejvíce pěstovanými odrůdami jsou Barbera (31%), Moscato (22%), Dolcetto (13%) a Nebbiolo (10%). Region má 18 apelací DOCG. To je nejvíce ze všech italských regionů. Společně s Toskánskem mají i nejvíce apelací DOC (41).

Ve vinařském světě je Piemonte nejlépe známý pro dvojici velkých vín Barolo a Barbaresco, spolu s dalšími oblíbenými červenými víny vyrobenými z Barbera a Dolcetto, bílým Gavi a šumivým Asti.

Piemnote, to jsou následující čtyři zásadní oblasti pěstování vinné révy, Langhe, Monferrato, Asti a Sever Piemontu, kde se jednotlivé apelace často překrývají.

Langhe

Langhe je oblast, kterou najdeme v kopcovité krajině východně od řeky Tanaro a jižně od Alby v provincii Cuneo. Zahrnuje některé z nejprestižnějších vinařských apelací Piemontu. V jeho hranicích lze nalézt některá z nejznámějších vín DOCG v Itálii, včetně velkých center odrůdy Nebbiolo jako jsou Barolo a Barbaresco a Dogliani. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce necelých 460 metrů s jílovito-opukovými půdami.

V lednu 2024 se z oblasti Langhe poprvé objeví nové ročníky vín z denominací Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG a Barbera d’Alba DOC.

Barolo DOCG

Denominace Barolo DOCG má 2 tisíce hektarů vinic s roční produkcí necelých 1 200 000 lahví. Můžeme se setkat se dvěmi verzemi vína, a to Barolo a Barolo Riserva.

Barolo DOCG Riserva 2018

• 100 % odrůdy Nebiolo

• Min. 170 m n.m., max. 540 m n.m.

• Min. 13 % alkoholu

• zrání minimálně 62 měsíců, z toho alespoň 18 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh leden šestý rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Barolo Riserva DOCG patří granátově červená barva. Čichový profil vína Barolo Riserva DOCG je intenzivní, charakteristický a na patře suché, plné, tříslovinové, harmonické.

Barolo DOCG 2020

• 100 % odrůdy Nebiolo

• Min. 170 m n.m., max. 540 m n.m.

• Min. 13 % alkoholu

• zrání minimálně 38 měsíců, z toho alespoň 18 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh leden čtvrtý rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Barolo DOCG patří granátově červená barva. Čichový profil vína Barolo DOCG je intenzivní, charakteristický, ovocný, kořenitý a na patře suché, plné, tříslovinové, harmonické.

Barbaresco DOCG

Denominace Barbaresco DOCG má 712 hektarů vinic s roční produkcí 360 tisíc lahví. Můžeme se setkat se dvěmi verzemi vína, a to Barbaresco a Barbaresco Riserva. Pochází z oblasti, která zahrnuje obce Barbaresco, Neive a Treiso v provincii Cuneo.

Vína pocházející z kopců Barbaresco a Neive jsou strukturovaná, plná a zároveň se vyznačují jemností a ovocnou bohatostí.

Vína pocházející z kopců Treiso mají vlastnosti spojené spíše s jemností a elegancí než se strukturou.

Barbaresco DOCG Riserva 2019

• 100 % odrůdy Nebiolo

• Max. 550 m n.m.

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání minimálně 50 měsíců, z toho alespoň 9 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh leden pátý rok po sklizni

Organoleptické vlastnosti Barbaresco Riserva DOCG zahrnují granátově červenou barvu. Čichový profil vína Barbaresco Riserva DOCG je intenzivní, charakteristický a na patře suché, plné a harmonické.

Barbaresco DOCG 2021

• 100 % odrůdy Nebiolo

• Max. 550 m n.m. • Min. 12,5 % alkoholu

• zrání minimálně 26 měsíců, z toho alespoň 9 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh leden třetí rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Barbaresco DOCG patří granátově červená barva. Čichový profil vína Barbaresco DOCG je intenzivní, charakteristický a na patře suché, plné a harmonické.

Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG

Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG 2023 představuje 132 hektarů vinic v provincii Cuneo s roční produkcí 60 tisíc lahví. Vyrábí se ve verzi Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG a Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG Superiore.

Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG 2023

• 100 % odrůdy Dolcetto

• Max. 550 m n.m.

• Min. 12,5 % alkoholu

• zrání minimálně 2 – 3 měsíce

• První uvedení na trh leden v roce po sklizni

Zatímco odrůdy Barbera a Nebbiolo jsou obecně kyselejší a tvrdší kvůli tříslovinám, Dolcetto se vyznačuje nízkou kyselostí a přesvědčivým buketem, takže je na patře mnohem jemnější. Dolcetto dává vínu intenzivní rubínově červenou barvu s fialovými odstíny. Ve vůni jsou intenzivní ovocné a květinové tóny třešní, ostružin, švestek, bramboříků a fialek. Na patře se Dolcetto projevuje skvělou pitelností, svěžestí a jemnými tříslovinami, střední strukturou a mírným obsahem alkoholu. Je to červené víno decentní jemnosti a s perzistencí hranou především na výrazných chutích čerstvého červeného ovoce.

Barbera d’Alba DOC

Denominace Barbera d´Alba DOC zahrnuje 1 300 hektarů vinic s roční produkcí 880 tisíc lahví vína. Na trh se dostává ve dvou verzích - a Barbera d’Alba DOC Superiore. Samostatnými kritérii se řídí Barbera ze subzóny Castellinando.

Barbera d’Alba DOC 2022 Castellinaldo

• Min. 85 % odrůdy Dolcetto , max. 15 % Nebbiolo

• Max. 650 m n.m.

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání minimálně 14 měsíců, z toho min. 6 měsíců v dubovém sudu a 3 měsíce v lahvi

• První uvedení na trh leden ve druhém roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Barbera d'Alba DOC patří rubínově červená barva. Čichový profil vína Barbera d'Alba DOC je ovocný, charakteristický a na patře je suché, pikantní, harmonické.

Monferrato

Výrobní zóna pokrývá provincie Asti a Alessandria. Region je rozdělen řekou Tanaro. Severní část je známá jako Basso (Dolní) Monferrato a vyznačuje se rovinami a zvlněnými kopci. Jižně od řeky leží Alto Monferrato, které stoupá do Apeninského pohoří. Velká část zdejšího terroiru je ideální pro vinařství díky svému kontinentálnímu klimatu a volně odvodňujícím, tufovitým půdám. Tento typ půdy je ideální pro výrobu vysoce kvalitních vín z odrůd jako Barbera a Grignolino. V lednu 2024 se z oblasti Monferrato poprvé objeví nové ročníky vín z denominací a Barbera del Monferrato DOCG a Dolcetto d’Aqui DOC.

Barbera del Monferrato DOCG

Barbera del Monferrato DOCG pokrývá pouhých 43 hektarů vinic s roční produkcí necelých 17 tisíc lahví vína. Označení původu DOCG Barbera del Monferrato Superiore je vyhrazeno pro vína pocházející z oblasti nacházející se mezi provinciemi Asti a Alessandria. Oblast produkce se do značné míry překrývá s oblastí Barbera d'Asti, ale zahrnuje oblasti ve středu tzv. piemontské terciární pánve, které nejsou zahrnuty do specifikace Barbera d'Asti.

Barbera del Monferrato Superiore DOCG 2022

• Min. 85 % odrůdy Barbera, max. 15 % Dolcetto, Freisa a/nebo Grignolino

• Max. 650 m n.m.

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání minimálně 14 měsíců, z toho min. 6 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh leden ve druhém roce po sklizni

Víno Barbera del Monferrato Superiore DOCG má tmavě rubínově červenou barvu, která stárnutím směřuje ke granátu. Ve vůni je intenzivní a komplexní, s ovocnými tóny třešní, ostružin a červeného ovoce a může obsahovat tóny opékání, koření a lehkého éterického pozadí. Na patře je plné, správně tříslové a perzistentní.

Dolcetto d’Acqui DOC

Dolcetto d’Acqui DOC, to je jen 146 hektarů vinic s roční produkcí 60 tisíc lahví vína ve dvou verzích - Dolcetto d’Acqui DOC a Dolcetto d’Acqui DOC Superiore.

Dolcetto d’Acqui DOC Superiore 2022

• 100 % odrůdy Dolcetto

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání minimálně 1 rok

• První uvedení na trh leden ve druhém roce po sklizni

Víno je intenzivní barvy, lehké, svěží a dobře pitelné. Mladý a příjemný charakter tohoto piemontského vína je vyjádřen v jeho suché a harmonické chuti.

Asti

Většina vinařské půdy Piemontu se nachází v široké oblasti kolem měst Asti a Alba, pokrývající oblast zhruba 80 km (50 mil) napříč bezprostředně jihovýchodně od města Turín a téměř dosahující Janova na pobřeží Ligurského moře. V této oblasti je běžné, že se několik vinařských oblastí překrývá (např. Freisa d'Asti, Monferrato, Barbera del Monferrato, Nizza a Brachetto d'Acqui a mimo jiné, všechny se překrývají jihovýchodně od Asti). V lednu 2024 se z oblasti Asti poprvé objeví nové ročníky vín z denominací a Barbera d´Asti DOCG a Dolcetto d’Asti DOC.

Barbera d’Asti DOCG

Označení původu Barbera d'Asti DOCG představuje 3 500 hektarů vinic, na kterých se ročně urodí 1,8 milionu lahví. Toto označení původu je vyhrazeno pro vína typů Barbera d'Asti a Barbera d'Asti Superiore, rovněž s uvedením podoblastí: Nizza, Tinella, Colli Astiani nebo Astiano.

Barbera d’Asti DOCG Superiore 2022 

• Min. 90 % odrůdy Barbera, max. 10 % ostatních červených odrůd

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání minimálně 14 měsíců včetně 6 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh leden ve druhém roce po sklizni

Víno „Barbera d'Asti DOCG“ má tmavě rubínově červenou barvu, která stárnutím přechází do granátu. Vůně je intenzivní a komplexní, s ovocnými tóny třešní, ostružin a červeného ovoce. Verze vystavené stárnutí ve dřevě mohou obsahovat tóny opékání, koření a lehkého éterického pozadí. Na patře je plné, správně tříslové a perzistentní.

Dolcetto d’Asti DOC

Dolcetto d’Asti DOC, to je 113 hektarů vinic s roční produkcí 46 tisíc lahví vína. Dolcetto d’Asti DOC se nachází v kopcovitém systému, který od Nizza Monferrato stoupá na jih do výšky přibližně 400 metrů, kde hřebenová linie odděluje provincie Asti a Alessandria. Dolcetto nachází svou prestižní polohu v omezené oblasti jižně od Asti, kde získává rozpoznatelné kvalitativní výrazy. Vyrábí se ve dvou verzích - Dolcetto d’Asti DOC a Dolcetto d’Asti DOC Superiore. Nejlepší jeho vlastnosti se projeví po roce zrání ve verzi Superiore.

Dolcetto d’Asti DOC Superiore 2022

• Min. 100 % odrůdy Dolcetto

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání minimálně 12 měsíců

• První uvedení na trh leden ve druhém roce po sklizni

Charakteristickými vlastnostmi Dolcetto d'Asti Superiore DOC je intenzivní rubínově červená barva, čichový profil příjemný, charakteristický. Víno je na patře suché, harmonické, svěží.

Sever Piemontu

Severovýchodně od Canavese leží takzvaný Alto Piemonte (nebo „horní Piemont“). To je oblast stále módnějších malých vinařských oblastí, jako jsou Ghemme a Gattinara (obě DOCG a obě založené na Nebbiolo nebo Spanna). Mezi další pozoruhodné DOC patří Sizzano, Fara, Boca a Bramaterra, stejně jako Lessona na západ, směrem k Caremě, a Colline Novaresi na samém severovýchodě, v blízkosti jižních břehů jezera Maggiore. Ještě dále na sever, do horských údolí kolem Domodossola, na okraji jižního Švýcarska, leží Valli Ossolane a jeho vysokohorské, pergolou vedené Nebbiolo. V lednu 2024 ze Severu Piemontu můžeme poprvé očekávat nové ročníky vín z denominace Erbaluce di Caluso / Caluso DOCG.

Erbaluce di Caluso / Caluso DOCG

Erbaluce di Caluso /Caluso DOCG, to je 213 hektarů vinic s roční produkcí 74 tisíc lahví vína. Výrobní oblast Erbaluce DOCG zahrnuje 37 obcí ležících mezi Ivrea a Caluso, kde se vinice nacházejí na jižní straně kopců. Réva Erbaluce se zvláště přizpůsobila písčité a oblázkové půdě morénových kopců Canavese, jejíž dobrá zásaditá kyselost zanechává ve víně pozoruhodnou svěžest.

Označení Erbaluce di Caluso/Caluso DOCG je vyhrazeno pro bílá vína následujících typologií, vyrobená z hroznů ze 100% révy Erbaluce: Erbaluce di Caluso/Caluso, Erbaluce di Caluso/Caluso Spumante, Erbaluce di Caluso/Caluso Passito, Erbaluce di Caluso/Caluso Passito Riserva.

Erbaluce di Caluso / Caluso DOCG 2022 Spumante

• Min. 100 % odrůdy Erbaluce

• Min. 200 m n.m., max. 500 m n.m.

• Min. 11,5 % alkoholu

• Max. 12,5 g/l zbytkového cukru

• Zrání minimálně 15 měsíců na kvasinkách

• Sekundární fermentace v lahvích (Metodo Classico)

• První uvedení na trh leden ve druhém roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Erbaluce di Caluso o Caluso DOCG patří slámově žlutá barva s jemnými a perzistentními bublinkami. Čichový profil vína Erbaluce di Caluso o Caluso DOCG Spumante je jemný, charakteristický a na patře suchý, svěží.

Produkt přidán do oblíbených
Produkt přidán do porovnání

Tato internetová stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s použitím souborů cookies.