V lednu 2024 bylo uvedeno na trh velké množství nových ročníků vín snad ze všech italských regionů. Jedním z nich bylo toskánské Brunello di Montalcino, které zrálo 4 roky v dubovém sudu, a jeho Riserva, která v dubovém sudu čekala 5 let na své první představení veřejnosti. V závěru tohoto článku si můžete přečíst, jak vidí tyto ročníky renomovaní kritici a hodnotitelé. Po bohatém lednu můžeme v několika dalších měsících očekávat výrazně menší zastoupení nových ročníků. Ale i únor 2024, první z těchto měsíců, přináší novinky vín známých i zajímavých. Třeba právě mezi nimi najdete své staré známé anebo novou inspiraci.

Nejdříve stručný přehled těch vín, jejichž nové ročníky je možné spatřit a ochutnat v lednu 2024:

Abruzzo: Abruzzo DOC Superiore 2023 Montepulciano d’Abruzzo DOC 2023

Lazio: Cesanese del Piglio / Piglio DOCG 2023

Lombardia: 

Curtefranca DOC Bianco 2023 Franciacorta DOCG Rosé 2021 Franciacorta DOCG Satèn 2021 Franciacorta DOCG Riserva 2018 Franciacorta DOCG Rosé Riserva 2018 Franciacorta DOCG Satén Riserva 2018

Veneto: Soave DOC Bianco 2023

Abruzzo

V regionu Abruzzo se víno pěstuje na 32 685 hektarech s roční produkcí 35 milonů lahví vína. Najdeme zde dvě apelace DOCG, Coline Terame Montepulciano d´Abruzzo DOCG a Terre Tollesi/Tullum DOCG, a dále pak dalších sedm apelací DOC. Tento nevelký region je 5. největším producentem vína v Itálii. Kolem 58 % produkce představují červená vína. Ve světe vína je Abruzzo známo zejména vínem z hroznů odrůdy Montepulciano. Druhou nosnou odrůdou je bílá Trebbiano. Tři čtvrtiny celkové produkce vína pochází ze 40 družstevních vinařství (32 činných v provincii Chieti), které společně se soukromými tvoří rámec 160 zpracovatelských společností.

Abruzzo DOC

Denominace Abruzzo DOC zahrnuje celý pobřežní a podhorský kopcovitý pás regionu Abruzzo. V centrální oblasti se rozšiřuje do vnitrozemí a zahrnuj náhorní plošinu Alto Tirino na severu a údolí Subequana na severozápadě. Na jihu pak údolí Peligna a na jihozápadě údolí Roveto. Vyrábí se zde jak bílé, tak i růžové, červené, šumivé i dezertní. Réva Montepulciano je základem červeného vína Abruzzo DOC. Pro bílé víno Abruzzo DOC je stěžejní odrůdou Trebbiano.

V únoru přichází do prodeje Abruzzo DOC 2023 Superiore a to ze všech čtyřech subzon - Terre Aquilane/Terre de L’Aquila, Terre di Chieti, Colline Pescaresi, Colline Teramane.

Abruzzo DOC Superiore 2023

• Min. 90 % odrůdy Montepulciano

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 4 - 5 měsíců

• První uvedení na trh únor následující rok po sklizni

Červené víno má intenzivní rubínovou barvu s jemnými fialovými odstíny, zráním směřující ke granátové barvě, typickou vůni po červeném ovoci, chuť je suchá, přiměřeně tříslová.

Montepulciano d´Abruzzo DOC

Montepulciano d'Abruzzo DOC jako oblast označení původu zahrnuje pobřežní kopcovitou oblast a vnitřní kopce provincie Pescara vymezené na východě Jaderským mořem a na severozápadě masivem Gran Sasso. Montepulciano d'Abruzzo DOC pokrývá rozsáhlou oblast východního Abruzza, která se rozprostírá přes všech 120 km pobřeží Abruzzo a do vnitrozemí v délce přibližně 32 km. Velká část západního Abruzza je pro vinařství příliš hornatá, takže ve skutečnosti většina vín Montepulciano d'Abruzzo pochází z kopců, rovin a pobřežních oblastí. Montepulciano d'Abruzzo DOC, to je 9 964 hektarů vinic, na kterých se ročně vyprodukuje 9,3 milionu lahví populárního červeného Montepulciana. Soušástí denominace Montepulciano d'Abruzzo DOC je i pět subzon - Colline Pescaresi, San Martino sulla Marrucina, Teate, Terre Aquilane, Terre dei Vestini a Terre di Chieti.

Montepulciano z regionu Abruzzo má své pojmenování od odrůdy Montepulciano. Zatímco toskánské Vino Nobile di Montepulciano je označením jeho původu. V únoru se dostává do prodeje Montepulciano d’Abruzzo DOC ročník 2023 vyrobené mimo subzony.

Montepulciano d’Abruzzo DOC 2023

• Min. 85 % odrůdy Montepulciano

• Max. nadmořská výška 600 m, pro jižní svahy 700 m

• Min. 12 % alkoholu

• Zbytkový cukr max. 9 g/l

• Zrání min. 3 měsíce

• První uvedení na trh únor v následujícím roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Montepulciano d'Abruzzo DOC patří rubínově červená barva. Čichový profil vína Montepulciano d'Abruzzo DOC je ovocný, kořenitý, éterický a na patře je plné, suché, harmonické, tříslovinové.

Lazio

Lazio je region ve střední Itálii a je domovem starověkého hlavního města Říma. Pověst regionu je založena především na bílých vínech, hlavními odrůdami jsou Trebbiano, Malvasia di Candia a Malvasia Puntinata. Ve vinařském světě je Lazio známé především bílými víny jako Colli Albani, Est! Est!! Est!!!, a Frascati vyráběné v místních kopcích pro zásobování římských stolů. Lazio má na 20 400 ha a vyrobí se zde o něco více než 15 milionu lahví vína. N tom se bílé víno podílí přes 70 %. Hlavními odrůdami v regionu jsou Malvasia (30 %) a Trebbiano (28 %).

V Laziu se dříve vyráběla silná, kulatá bílá vína určená pro okamžitou konzumaci. Dnes se region díky moderním metodám vinifikace pezentuje lehčími, sušší mi víny. Jsou to vína, která se pijí jako mladá. Vyznačují se vyšší kyselostí a jejich lehkost z nich dělá ideální doplněk místní kuchyně

Červená vína nejsou tak známá, ale začínají si dělat jméno. To platí zejména pro ty vyrobené ze Sangiovese, Cesanese, Montepulciano, Merlot a Nero Buono di Coro. Za zmínku stojí také Canaiolo a Ciliegiolo; celkem se v oblasti vyskytuje více než 200 odrůd révy vinné.

Cesanese del Piglio / Piglio DOCG

Označení původu Cesanese del Piglio (Piglio) DOCG je vyhrazeno pro vína vyrobená z hroznů vinné révy Cesanese di Affile a/nebo Cesanese Comune. Výrobní oblast původu označení Cesanese del Piglio DOCG spadá do provincie Frosinone a zahrnuje oblast vysokých a středních kopců, která se rozkládá na svazích pohoří Ernici. Na 124 hektarech se roční produkce blíží 50 tisícům lahví. Cesanese del Piglio (Piglio) DOCG se vztahuje se vyrábí ve třech verzích červeného vína: Rosso, Superiore a „Riserva. V únoru se dostává do prodeje Cesanese del Piglio / Piglio DOCG Rosso ročník 2023.

Cesanese del Piglio / Piglio DOCG Rosso 2023

Z• Min. 90 % odrůdy Cesanese di Affile a/nebo Cesanese Comune

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 4 měsíce

• První uvedení na trh únor v následujícím roce po sklizni

Cesanese del Piglio má dobrou strukturu. Přítomnost vyvážených polyfenolů a tříslovin dodávají vínu charakter plného těla, absenci drsnosti a dobrou životnost. Víno má rubínově červenou barvu s fialovými odlesky, intenzivní aroma s květinovými a ovocnými vůněmi (bobule a peckovice), harmonickou suchou chuť se správným tělem.

Lombardia

Region je s 24 705 ha vinic a výrobou 1,5 milionu hl vína na osmém místě mezi italskými regiony. Poměr produkce vína je přibližně půl bílého a půl červeného/růžového. Hlavními odrůdami v regionu jsou Croatina (17 %), Pinot Nero (14 %), Chardonnay (13 %) a Barbera (12 %).

Účinek klimatu každého z lombardských jezer je zvláště cenný v chladnějších a vyvýšenějších oblastech. Dobrým příkladem toho je Valtellina dramaticky orámovaná centrálními Alpami. Její vinice leží v nadmořských výškách mezi 230 a 765 metry a jsou chlazeny alpskými vánky, které vanou z východu na západ údolím. Stejně tak Franciacorta, jejíž vinná réva roste v kopcích jižně od jezera Iseo, využívá pozitivního vlivu jeho vodní plochy. Nejpozoruhodnější mezi nízko položenými vinicemi v Lombardii jsou ty v Pádské nížině: Oltrepo Pavese, Mantovano a San Colombano al Lambro.

Curtefranca DOC Bianco

Oblast výroby vína Curtefranca DOC je vymezena na východ kopci Rodengo Saiano, Ome, Gussago a Cellatica, na severu jižním břehem jezera Iseo a posledními odnožemi Rhétských Alp, na západě pohořím Oglio řeky a konečně na jih od Monte Orfano. Na 115 hektarech dosahuje roční produkce necelých 100 tisíc lahví vína červeného (Rosso) i bílého (Bianco). Nosnými červenými odrůdami jsou Cabernet Franc, Merlot, Pinot Nero a místní Carmenère. Pro bílá vína jsou zásadními odrůdami Chardonnay, Pinot Bianco.

Curtefranca DOC se vyznačuje klimatickými charakteristikami středomořského typu, v zimě je relativně mírné, v létě není příliš horké, s diskrétními denními a ročními výkyvy teplot. Blízkost jezera Iseo zmírňuje průměrné teploty, snižuje riziko mrazů a zintenzivnění srážek. Vyrábí se ve verzích Bianco, Bianco Vigna (Hrozny jen z uurčené vinice), Rosso a Rosso Vigna. V únoru se poprvé objeví Curtefranca DOC Bianco ročník 2023.

Curtefranca DOC Bianco 2023

• Min. 50 % odrůdy Chardonnay, max. 50 % Pinot Bianco a/nebo Pinot Nero (vinifikované jako bílé víno)

• Max. nadmořská výška 500 m • Min. 11 % alkoholu

• Zrání min. 4 měsíce

• První uvedení na trh únor v následujícím roce po sklizni

Bílá Curtefranca se prezentuje jako vína příjemné k pití. Curtefranca DOC Bianco se vyznačuje slámově žlutou barvou. Má dobře vyváženou květinovou vůni a zprvu s ovocnými náznaky, často následované jemnými bylinnými tóny. Čichový profil bílého vína Curtefranca DOC je jemný, květinový, charakteristický. Tělo je střední a obsah alkoholu je mírný, na patře je suché, jemné, pikantní a harmonické. Zmínka Vigna zahrnuje obohacení pozoruhodných vůní a struktury a jasnou charakteristiku spojenou s konkrétní vinicí původu.

Franciacorta DOCG

Franciacorta je malá vinařská oblast v Lombardii v severní. Vinařská oblast Franciacorta se nachází v provincii Brescia, v kopcích bezprostředně na jihovýchod u jezera Iseo. Šumivá Franciacorta vyráběná klasickou metodou proslavila vinařství Lombardie po celém světě. Vinice jsou vysazené na morénových kopcích bohatých na minerály. Půdy jsou většinou hlinité vápence a křemičité. Kamenité půdy jsou dobře odvodněné a bohaté na minerály. Významnou roli hrají Alpy, které chrání severní Itálii před kontinentálními vlivy střední Evropy. Zvlněné kopce, které chrání vinice, vytváří ideální podmínky pro vysoce kvalitní vinařství.

Pro klimatické podmínky jsou charakteristické teplé a slunečné letní dny, po kterých následují chladné noci. To vytváří dostatek příležitostí k dozrávání hroznů a zároveň zachování kyselosti, která je tak důležitá pro výrobu šumivých vín. Kromě výkyvů teplot mezi dnem a nocí zůstávají tyto během vegetačního období relativně konzistentní, a to díky účinkům jezera Iseo na zmírnění teploty.

Roční produkce oblasti na 2 900 hektarech činí 1,5 milionu lahví. Je známá svými vysoce kvalitními šumivými víny. Základními odrůdami jsou bílé Chardonnay a Pinot Bianco, z červených odrůd je to Pinot Nero. Franciacorta se vyrábí v základním formátu jako bílé Spumante, růžové Rosé/Rosato Spumante a Satèn Spumante. Verze Millesimato a Riserva se vyrábí ve všech třech formátech - Spumante, Rosé, Satèn. Z hlediska cukernatosti jsou povoleny tyto druhy: zucchero zero, extra brut, brut, extra dry, sec a demi-sec. Pro typ „Satèn“ je k dispozici pouze verze brut. V únoru se dostává do prodeje Franciacorta DOCG Rosé 2021, Franciacorta DOCG Satèn 2021, Franciacorta DOCG Spumante Riserva 2018, Franciacorta DOCG Rosé Riserva 2018 a Franciacorta DOCG Satén Riserva 2018.

Franciacorta DOCG Rosé 2021

• Min. 35 % odrůdy Pinot Nero, max. 65 % Chardonnay, max. 50 % Pinot Bianco, max. 10 % Erbamat

• Max. nadmořská výška 550 m

• Druhá fermentace v lahvích (Metodo Classico), červené a bílé odrůdy mohou být smíchané po fermentaci

• Min. 11,5 % alkoholu

• Obsah cukru od zero dosage až po demisec

• Zrání min. 24 měsíců na vlastních kalech

• První uvedení na trh v únoru ve třetím roce po sklizni Organoleptické vlastnosti Franciacorta Rosé DOCG zahrnují třešňově růžovou barvu s jemnými a perzistentními bublinkami. Čichový profil vína Franciacorta Rosé DOCG je jemný, komplexní a na patře pikantní, svěží, harmonický.

Franciacorta DOCG Satèn 2021

 • Min. 50 % Chardonnay, max. 50 % Pinot Bianco

• Max. nadmořská výška 550 m

• Druhá fermentace v lahvích (Metodo Classico)

• Tlak v lahvi méně než 5 atm.

• Min. 11,5 % alkoholu

• Obsah cukru pouze brut

• Zrání min. 24 měsíců na vlastních kalech

• První uvedení na trh v únoru ve třetím roce po sklizni

Hrozny jsou jemně lisovány, aby se mošt extrahoval bez nadměrného tlaku. Tento proces pomáhá zachovat čerstvost a eleganci hroznů. Fermentace probíhá v nerezu při kontrolované teplotě pro zachování vůně a svěžesti vína. Po fermentaci je víno podrobeno delší době zušlechťování. To může být minimálně 24 měsíců, z toho minimálně 18 měsíců musí strávit na kalech. Nižší tlak než u ostatních šumivých vín klasické metody dává vínu krémovější texturu a jemnější pocit v ústech. Franciacorta Satèn se vyznačuje jemnými a přetrvávajícími bublinkami, které přispívají k její eleganci. Jeho zářivě slámově žlutá barva se zlatými odlesky se vyznačuje květinovou a ovocnou vůní s tóny citrusů, jablka a bílých květů. V ústech je svěží, jemná a harmonická.

Franciacorta DOCG Spumante Riserva 2018

 • Min. 50 % Chardonnay a/nebo Pinot Nero, max. 50 % Pinot Bianco, max. 10 % Erbamat

• Max. nadmořská výška 550 m

• Druhá fermentace v lahvích (Metodo Classico)

• Min. 11,5 % alkoholu

• Obsah cukru od zero dosage až po brut

• Zrání min. 60 měsíců na vlastních kalech

• První uvedení na trh v únoru v šestém roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Franciacorta Riserva DOCG zahrnují slámově žlutou, zlatožlutou barvu s jemnými bublinkami a perzistentními bublinkami. Čichový profil vína Franciacorta Riserva DOCG je jemný, komplexní a na patře pikantní a harmonický.

Franciacorta DOCG Rosé Riserva 2018

• Min. 35 % odrůdy Pinot Nero, max. 65 % Chardonnay, max. 50 % Pinot Bianco, max. 10 % Erbamat

• Max. nadmořská výška 550 m

• Druhá fermentace v lahvích (Metodo Classico), červené a bílé odrůdy mohou být smíchané po fermentaci

• Min. 11,5 % alkoholu

• Obsah cukru od zero dosage až po demisec

• Zrání min. 60 měsíců na vlastních kalech

• První uvedení na trh v únoru v šestém roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Franciacorta Rosé Riserva DOCG zahrnují třešňově růžovou, bordó růžovou barvu s jemnými bublinkami a perzistentními bublinkami. Čichový profil vína Franciacorta Rosé Riserva DOCG je jemný, komplexní a na patře pikantní, svěží, harmonický. 

Franciacorta DOCG Satén Riserva 2018

• Min. 50 % Chardonnay, max. 50 % Pinot Bianco

• Max. nadmořská výška 550 m

• Druhá fermentace v lahvích (Metodo Classico)

• Tlak v lahvi méně než 5 atm.

• Min. 11,5 % alkoholu

• Obsah cukru od zero dosage až po brut

• Zrání min. 60 měsíců na vlastních kalech

• První uvedení na trh v únoru v šestém roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Franciacorta Satèn Riserva DOCG zahrnují zlatožlutou barvu s jemnými bublinkami a perzistentními bublinkami. Čichový profil vína Franciacorta Satèn Riserva DOCG je jemný, komplexní a na patře pikantní, harmonický.

Veneto

Region Veneto lze zhruba rozdělit do tří geografických oblastí, které se vyznačují rozdílnou topografií a geologií.

Pro severovýchodní část v blízkosti benátské laguny, mezi kopci kolem města Treviso, pláně na obou stranách řeky Piave a pobřeží Jaderského moře je typické slavné Prosecco.

V centrální části Veneta, kolem Vicenze a Padovy, se nachází kopce Colli Berici, Colli Euganei a Breganze. Ačkoli pláně pod těmito kopci produkují obrovské množství vína, pouze kvalitnější vína z výše položených oblastí získaly status DOC.

Západní část podél východního okraje jezera Garda a Adige produkuje svěží bílá vína Bianco di Custoza a Garda a také osvěžující, nenáročné Bardolino od břehů jezera Garda. Na východ od jezera a severně od Verony se nachází Valpolicella s vyhlášeným Amarone a Recioto. V kopcích kolem města Soave je doma proslulé stejnojmené víno, jehož podstatnou složkou je odrůda Garganega.

Veneto je se svými 86.970 hektary vinic po Sicílii rozlohou vinic druhým největším regionem Itálie. Roční produkce téměř 13 milionů hektolitrů řadí tento region na 1. místo. I kvalitě zdejších vín svědčí i fakt, že se svými 14 apelacemi DOCG a 29 DOC, je po Piemontu regionem s druhým největším počtem apelací těchto označení kvality. To, co proslavilo region Veneto ve světě vína, je především šumivé Prosecco, bílé Soave, červené Valpolicella a Amarone zejména.

Soave DOC

Výrobní oblast vín Soave DOC se nachází v provincii Verona, pod pohořím Lessini, na hranici s provincií Vicenza. Plocha vinic v této oblasti činí 5,2 tisíce hektarů s roční produkcí 4,5 milonu lahví. Základní odrůdou je Garganega. Jedinečost oblasti Soave spočívá ve specifické identitě spojené s vulkanickým původem půdy. Čedičové tufové půdy vulkanického původu v kopcovitých reliéfech této oblasti představují ideální půdu pro pěstování odrůdy Garganega. Hrozny Garganega nemají silné aroma, ale malé množství vůní, z nichž nejjasnější jsou mandle a bílé květy. V Soave DOC se nacházejí subzony Classico (představující historicky původbí oblast Soave), Colli Scaligeri a dalších 33 přidaných územních jednotek.

Soave DOC 2023 Bianco (původem ze subzon)

• Min. 70 % Garganega, max. 30 % Trebiano di Soave (jinak také Verdicchio), max. 5 % ostatních bílých odrůd

• Min. 11 % alkoholu

• Zrání min. 4 měsíce

• První uvedení na trh v únoru v roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Soave DOC zahrnují slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky. Čichový profil vína Soave DOC je charakteristický, jemný, jemný a na patře je suché, středně plné, harmonické. Nemá výraznou kyselost, ale spíše zajímavou rovnováhu extraktů a cukrů. Ve vínech převládají vůně ovocné, květinové a kořenité (skořice), obohacené o tóny třešní a mandlí. Vynikající intenzita a plnost chuti jsou zvláštními vlastnostmi těchto vín, a proto je lze striktně připsat fyzikálním a minerálním vlastnostem sopečných půd Soave.

Brunello di Montalcino 2019 a co na něj říkají přední světoví kritici?

Monika Larner (Robert Parker's Wine Advocate)

Monica Larner pochází z Kalifornie. V roce 2001, přesně 11. září, se přestěhovala do Itáliie, která se stala jejím novým domovem. V roce 2003 byla Monica oslovena Wine Enthusiast, aby se stala prvním italským korespondentem časopisu. V průběhu následujících deseti let se její degustační povinnosti rozrostly na 3 000 vín ročně (celkem 16 000 publikovaných recenzí). Jejím velkým úspěchem je 185stránková speciální sběratelská edice Wine Enthusiast „Wines of Italy“, která představuje její desetiletou práci. Od prestižní Comitato Grandi Cru d'Italia, sdružení 130 špičkových producentů, byla třikrát oceněna „Nejlepším mezinárodním novinářem“ , což je více než kterýkoli jednotlivec. Gambero Rosso ji uznal jako „Leader of Italian Excellence“, což je pro Neitala vzácný úspěch, a Italská obchodní komise uznala její vynikající službu italskému vínu. Od roku 2013 působí v The Wine Advocate Roberta Parker jako recenzent specializující se na italská vína.

A co si myslí o Brunello di Montalcino ročník 2019?

Hodnocení ročníku 2019 se svou dokonalostí velmi blíží ročníku 2016. tyto ročníky jsou si blízké, ale ne úplně. Podle jejího názoru zůstává ročník 2016 trochu lepší, pokud jde o eleganci a dlouhou životnost. V blízké budoucnosti pravděpodobně neuvidíme další ročník s tak konzistentním objemem a kvalitou. Některé Brunello jsou určeny pro dlouhé zrání 20 a více let. Ale tento všestranný ročník nabízí také skvělý výběr pro okamžitý nebo střednědobý požitek v průběhu příštích pěti až deseti let. Obecný chuťový profil ročníku 2019 ukazuje spoustu tmavého ovoce bez nadměrné zralosti. Je zde dobrá rovnováha mezi kyselostí, koncentrací a tříslovinami, které jsou elegantní, jemnozrnné a někdy křídové. Ročníky 2019 se také vyznačují větší koncentrací a hmotností ovoce, ale zůstávají vyvážené a elegantní. Vína mají zvláštní dualitu v tom, že mnoho lahví je o něco snazší pít v krátkodobém nebo střednědobém horizontu, ale také mají kyselost a strukturu ke zrání, pokud je to vaše chuť. Žádná vína sice nedosáhla 100 bodů. Skupina vín s velmi vysokým skóre (97 až 99 bodů) je však mnohem větší než v předchozích letech a zahrnuje mnoho nových jmen. To jsou velmi zajímavé výsledky.

James Suckling

James Cameron Suckling se narodil 29. září 1958. Jje americký kritik vína a doutníků a bývalý hlavní redaktor a šéf European Bureau of Wine Spectator a také evropský redaktor Cigar Aficionado. Je považován za jednoho z nejvlivnějších světových kritiků vína a jednoho z nejzkušenějších kritiků historických doutníků.

A jeho názor na Brunello di Montalcino 2019?

Při pohledu na vinařskou sezónu 2019 v Montalcino by se dalo očekávat, že region vyprodukoval jedny z nejlepších Brunello di Montalcino všech dob. Během mé slepé degustace více než 200 různých 2019 Brunellos v hotelu Castiglion del Bosco jsem Našel jsem dvě perfektní vína, také jsem ohodnotil osm vín 98-100 body a 57 lahví získalo 95-97 bodů. Dvě stobodová vína, která jsem našel při své degustaci byla Casanova di Neri 2019 Brunello di Montalcino Giovanni Neri a 2019 Valdicava Brunello di Montalcino Vigna Montosoli Někteří výrobci porovnávají ročníky 2019 s ročníky 2010, 2015 a 2016 nebo s kombinací těchto dvou nebo tří vín. Rok 2019 je syntézou několika ročníků, které produkovaly skvělá vína. Má charakter roku 2015 a strukturu roku 2010. Podle jeho názoru potřebují Brunello 2019 asi tři až pět let zrání v lahvi, aby rozvinuly svůj plný potenciál. Buďte tedy trpěliví, pokud nemáte rádi energii a strukturu mladého Brunella.

Produkt přidán do oblíbených
Produkt přidán do porovnání

Tato internetová stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s použitím souborů cookies.