Chianti Classico DOCG 2020 Gran Selezione „Castello di Brolio“ (Barone Ricasolli, Toscana)
Popis vína:
Castello di Brolio je víno vinařství, které bylo vytvořené z pečlivého výběru vlastních hroznů. Vyrábí se pouze v nejlepších letech. Jeho nejvýraznějšími rysy jsou koncentrace a tříslová struktura. Nabízí mimořádnou chuť, jejíž elegance a svěžest obstojí i ve zkoušce mnoha let zrání.
Rubínově červená barva s jemnými granátovými odstíny. Červené ovoce ve vůni, fialové květinové tóny a lehké pražené vůně. Na první chuť jemné, pak velké a objemné. Vyvážená kyselost a tanin dodávají tomuto grand vinu značně perzistentní a harmonický závěr.
Rating: James Suckling 96 bodů Robert Parker 95 bodů Doctor Wine 97 bodů
Archivační potenciál: 2035+
Vlastnosti:
Odrůda: 97 % Sangiovese 3 % Abrusco Zrání: 23 měsíců dubových sudech Alkohol: 14,5 % Kyseliny: 6,05 g/l Zbytkový cukr: 0,22 g/l
Barone Ricasoli
Rod Ricasoli sídlí na hradě Brolio v obci Gaiole v Chianti. Mezi mírnýmí kopci, sametovými údolími a hustými lesy dubů a kaštanů vlastní 1200 hektarů pozemků, z nichž je 240 ha vinic a 26 olivovníků. Pod vedením současného vlastníka, Francesca Ricasoli, produkuje vinařství ročně 2 miliony lahví vína vysoké kvality.
Ricasoli představuje nejreprezentativnější vinařství v oblasti Chianti Classico. První zmínky o rodu Ricasoli jsou z doby vlády francouzského krále a prvního středověkého císaře římského Karla Velikého, kdy je rodina zmiňována mezi feudální šlechtou na dvoře panovníka.
Vinařství v Chianti vlastní rodina Ricasoli nepřetržitě již od roku 1141. Rod Ricasoli sídlí na hradě Castello di Brolio a je neoddělitelně spjat s italskou historií i historií Chianti Classico. Generace šlechticů se svými armádami byly aktivními účastníky italských dějin od doby, kdy na hradě Brolio v 13. století bránily Florencii proti Sieně, až po dobu sjednocení Itálie.
Bettino Ricasoli „Železný baron“ byl ve 19. století dvakrát předsedou vlády nově sjednocené Itálie. Jeho nově formulovaný recept s využitím potenciálu odrůdy Sangiovese z roku 1872 položil základ novému Chianti Classico. . Navrhl používat hlavně hrozny Sangiovese, aby dodala Chianti vitalitu a aroma, s přídavkem Canaiolo Nero, aby se změkčila kyselost a svíravost Sangiovese.