Barolo Bussia DOCG 2015 (Az. Agr. Pecchenino, Piemont)
Popis vína:
Intenzivní granátově červená barva. Vůně, zpočátku strohá, připomíná komplexní květinové a červené ovocné tóny, lékořici, koření a tabák. Chuť je jemná s pocity zralého červeného ovoce. Kompaktní tanin činí víno velmi klasickým. Živá a vertikální kyselost. Extrémně elegantní a rafinované.
Doporučení:
Dobře se hodí k čerstvým těstovinám s masovou omáčkou nebo lanýžem. Pečená nebo dušená červená masa. Dlouho zrající sýry.
Rating:
Robert Parker 92 bodů James Suckling 95 bodů Wine Spectator 93 bodů
Archivační potenciál: 2038 +
Vlastnosti:
Odrůda: 100 % Nebbiolo Zrání: 24 měsíců ve velkých dubových sudech a 12 měsíců v cementových tancích. Alkohol: 14,5 % Kyseliny: 5,90 g/l Zbytkový cukr: 1,05 g/l
Azienda Agricola Pecchenino
Vinařství Pecchenino bylo vždy rodinným podnikem. Bratři Orlando and Attilio Pecchenino vlastní 32 hektarů vinic, z toho na 29 hektarech uplatňují přírodní kultivaci bez používání pesticidů s využitím organických hnojiv. Téměř veškerou práci dělají ručně. Také ve sklepě se nepoužívají žádné chemické přísady. Ručně sbírané hrozny jsou umístěny do malých krabic, opět ručně vybírány a rozdrceny. Pro zachování typičnosti jsou použity pouze vlastní viniční kvasinky. Ročně tak vyprodukují 110 000 lahví toho nejkvalitnějšího Barolo a Dolcetto.
Sídlo vinařství jižně od Barola patří rodině Pecchenino již od 18. století. Zakladatelem vinařství byl Attilio Pecchenino starší a pod jeho vedením vlastnila rodina něco málo přes 8 hektarů. V 70. letech přešly otěže společnosti do rukou jeho syna Marina a později, na konci 80. let v souladu s generační výměnou, převzali podnik jeho synové Orlando a Attilio. Ti vlastní vinařství i v současné době.
Vinice se nachází v obcích Dogliani, Monforte d’Alba a Bossolasco. Oblast Dogliani, kde se „historické“ vinařství nachází, je typická pěstováním vinné révy Dolcetto, která je stále dominantní odrůdou, dále Nebbiolo a Barbera. V průběhu let společnost zakoupila pozemky v obci Monforte d'Alba, kde se druhé a nově zrekonstruované vinařství věnuje výrobě Barolo. Další vinice najdete v obci Bossolasco. Ty jsou věnované výrobě bílých vín a se zvláštním důrazem na klasické šumivé víno vyrobené z hroznů Pinot Noir a Chardonnay.