Sforzato di Valtellina DOCG „Carlo Negri“ 2019 (Nino Negri, Lombardia)
Barva středně rubínově červená. Koncentrovaný, komplexní buket s tóny zralého bobulového ovoce a koření, černý pepř a skořice. Na patře suché, s tmavým ovocem s pevnými tříslovinami. Plné, perzistentní, s dlouhým závěrem a jemnými tóny hřebíčku a lékořice. Harmonická, svěží kyselinka. Živé a vzrušující, zvláště po dalších letech zrání. Jedno z nejlepších vín apelace. Plné tělo s kulatými tříslovinami, měkké a sametové se spoustou zralého ovoce, svěží, soustředěné, intenzivní.
Doporučení: Pečená červená masa, zvěřina, zralé sýry (zejména místní Bitto).
Rating: James Suckling 93 bodů
Archivační potenciál: 2033 +
Vlastnosti: Odrůda: 100 % Nebbiolo Zrání: 2 roky, z toho min. 12 měsíců dubových sudech Alkohol: 16,00 % Kyseliny: 6,03 g/l Zbytkový cukr: 3,71 g/l Zbytkový extrakt: 33,00 g/l
Nino Negri
Sfursat se vyrábí díky přirozenému sušení hroznů (Appassimento), stejně jako Amarone. Je podporováno čerstvými a suchými větry z Alp. Výsledné víno je jedinečné Nebbiolo, bohaté a strohé ale s minerálními a svěžími vlastnostmi typickými pro horská vína.
Nino Negri je moderní a dobře organizované vinařství se nachází v obci Chiuro v provincii Sondrio severně od jezera Como. Na 38 hektarech produkuje 80 tisíc lahví vína. Vlastní vinice se nacházejí v nejlepších polohách. Některé z nich jsou velmi strmé a jejich terasy jsou až 120 centimetrů široké a ohraničené starobylými suchými kamennými zídkami. Vinice Fracia patří vinařství od jeho založení a od roku 1922 je osázena výhradně Nebbiolem.
Obdělávané plochy v podzónách Grumello, Inferno a Sassella jsou také osázeny malými částmi Pinot Nero a Chardonnay. Další malá část hroznů určených k výrobě pochází od přísně vybraných regionálních vinařů.
Historické vinařství Nino Negri s bohatou historií je v italském vinařství referenčním bodem pro celou Valtellinu. V roce 1400 vévoda z Milána dává palác, nynější sídlo vinařství, udatnému vojákovi a kapitánovi milice Stefanu Quadriovi. A zároveň mu uděluje titul guvernéra Valtelliny. Quadrio se zabývá pěstováním hroznů a prodejem vína a vytváří starobylé sklepy, které zabírají 4 podzemní podlaží pod hradem. Ty lze navštívit dodnes. V roce 1897 se Nino Negri, původem z Apricy, žení s Amelií Galli a rozhodne se přestěhovat do Chiura a začít podnikat s vínem. V roce 1925 je společnost oficiálně registrována u obchodní komory Sondrio. O dva roky později do společnosti vstupuje Ninův syn Carluccio. Ten se stává skutečným architektem a hybatelem rozvoje a růstu Nino Negri. V 50. a 60. letech má Casa Vinicola Nino Negri od 5-6 zaměstnanců, k nimž se přidávají sezónní pracovníci ve fázi sklizně. V předválečném období bylo zaměstnanců přes třicet. Na konci sedmdesátých let společnost získala Gruppo Italiano Vini. Tak znovu začíná příběh jednoho z nejstarších vinařství ve Valtellině, které se zaměřuje na výrobu špičkových vín. V roce 2000 vinařství založené Nino Negri se stává vlajkovou lodí Italian Wine Group, a to i díky práci enologa Casimiro Maule (Vinaře roku 2007). Ve funkci ho roku 2017 nahrazuje Danilo Drocca, který dnes vinařství vede.